Nieuws 1.000e patiënt in endo-echocentrum Radboud
27 juni 2011

Op vrijdag 24 juni sloten de longartsen Erik van der Heijden en Olga Schuurbiers hun diagnostisch longonderzoek feestelijk af. Dat had niets te maken met de uitslag van het longonderzoek. Wel met het feit dat de heer Besker uit Winterswijk de 1.000e patiënt was die dit onderzoek onderging, sinds de opening van het endo-echocentrum in 2007.

Onderzoek

Het endo-echo-onderzoek maakt deel uit van de sneldiagnostiek voor longkanker in het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO). Dit onderzoek kwam in 2007 in de plaats van een kijkoperatie, waarbij de chirurg via een sneetje in de hals de lymfeklieren zocht. De patiënt werd daarvoor enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis. Het endo-echoscopisch onderzoek is niet alleen nauwkeurig en snel, het is ook minder ingrijpend; er hoeft immers niet gesneden te worden.

Sinds ongeveer een maand is dit onderzoek ook als landelijke richtlijn opgenomen voor diagnostisch onderzoek bij verdenking op longkanker.

Team

Behalve de heer Besker werden ook de medewerkers die betrokken zijn bij het endo-echocentrum in het zonnetje gezet met bloemen. Voor dit onderzoek is een team van longartsen, pathologen, endoscopieassistenten en laboranten speciaal opgeleid.Op de foto vlnr: longartsen Erik van der Heijden en Olga Schuurbiers, verpleegkundig endoscopieassistenten Ellen Smits, Beppie Wubbels en Ineke Bles en cyto-pathologisch analist Judith Vedder.

 

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet