Nieuws 1.000e patiënt in endo-echocentrum Radboud

27 juni 2011

Op vrijdag 24 juni sloten de longartsen Erik van der Heijden en Olga Schuurbiers hun diagnostisch longonderzoek feestelijk af. Dat had niets te maken met de uitslag van het longonderzoek. Wel met het feit dat de heer Besker uit Winterswijk de 1.000e patiënt was die dit onderzoek onderging, sinds de opening van het endo-echocentrum in 2007.

Onderzoek

Het endo-echo-onderzoek maakt deel uit van de sneldiagnostiek voor longkanker in het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO). Dit onderzoek kwam in 2007 in de plaats van een kijkoperatie, waarbij de chirurg via een sneetje in de hals de lymfeklieren zocht. De patiënt werd daarvoor enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis. Het endo-echoscopisch onderzoek is niet alleen nauwkeurig en snel, het is ook minder ingrijpend; er hoeft immers niet gesneden te worden.

Sinds ongeveer een maand is dit onderzoek ook als landelijke richtlijn opgenomen voor diagnostisch onderzoek bij verdenking op longkanker.

Team

Behalve de heer Besker werden ook de medewerkers die betrokken zijn bij het endo-echocentrum in het zonnetje gezet met bloemen. Voor dit onderzoek is een team van longartsen, pathologen, endoscopieassistenten en laboranten speciaal opgeleid.Op de foto vlnr: longartsen Erik van der Heijden en Olga Schuurbiers, verpleegkundig endoscopieassistenten Ellen Smits, Beppie Wubbels en Ineke Bles en cyto-pathologisch analist Judith Vedder.

 

 

Meer nieuws


Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Herdenking operatie Market Garden op 18 september Samen met de 82ste Airborne Divisie – je bent welkom

15 september 2023

Radboudumc staat stil bij de bevrijding van Nijmegen in 1944. Vertegenwoordigers van de 82ste Airborne Divisie, onderdeel van operatie Market Garden, nemen deel aan de herdenking.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet