Nieuws FitNet-therapie helpt chronisch vermoeide jongeren
7 maart 2012

Jongeren kunnen van het chronisch vermoeidheidssyndroom afkomen dankzij een website en online consulten. Na een online behandeling van een half jaar gaat driekwart van de deelnemers weer gewoon naar school. Dit blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid (NKCV) van het UMC St Radboud en UMC Utrecht, gepubliceerd in The Lancet.

FitNet-therapie

Zij onderzochten en behandelden 131 jongeren met het chronisch vermoeidheidssyndroom. De ene helft kreeg de standaardbehandeling, de andere helft ontving de zogenaamde FitNet-therapie via internet. De standaardbehandeling kan bestaan uit cognitieve gedragstherapie individueel of in groepen, revalidatiebehandeling en/of fysiotherapie.

Informatie en opdrachten

In FitNet krijgen jongeren via een speciale website toegang tot een gespecialiseerde therapeut. Op de site vinden ze dagelijks informatie en opdrachten. Bijvoorbeeld om op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Of een opbouwschema van lichamelijke activiteiten door te wandelen of te fietsen. Ze kunnen per e-mail contact opnemen met de behandelaar. Ouders doen mee via eigen toegang tot het programma.

Uitkomsten

Na een half jaar blijken de FitNet-jongeren beter af te zijn. 63% van hen is volledig hersteld, tegen slechts 8% van de standaard behandelde jongeren. Van de 67 FitNet-deelnemers zijn 57 niet meer ernstig moe; vijftig gaan weer gewoon naar school; en 52 hebben geen lichamelijke beperkingen meer. Van de 64 jongeren met de standaardbehandeling zijn zeventien niet meer moe, gaan tien naar school en functioneren dertien jongeren zonder lichamelijke beperkingen. Een half jaar na het einde van de behandeling functioneren de FitNet-jongeren nog steeds goed.

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Jongeren met chronisch vermoeidheidssyndroom lijden aan ernstige, onverklaarde moeheid die langer dan een half jaar duurt. De moeheid neemt niet af door rust en gaat vaak samen met spierpijn en concentratieproblemen. Het schoolverzuim onder deze jongeren is hoog en hun sociale ontwikkeling blijft achter. In Nederland hebben ongeveer tweeduizend jongeren last van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Dat zijn vaker meisjes dan jongens.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet