Nieuws FitNet-therapie helpt chronisch vermoeide jongeren
7 maart 2012

Jongeren kunnen van het chronisch vermoeidheidssyndroom afkomen dankzij een website en online consulten. Na een online behandeling van een half jaar gaat driekwart van de deelnemers weer gewoon naar school. Dit blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid (NKCV) van het UMC St Radboud en UMC Utrecht, gepubliceerd in The Lancet.

FitNet-therapie

Zij onderzochten en behandelden 131 jongeren met het chronisch vermoeidheidssyndroom. De ene helft kreeg de standaardbehandeling, de andere helft ontving de zogenaamde FitNet-therapie via internet. De standaardbehandeling kan bestaan uit cognitieve gedragstherapie individueel of in groepen, revalidatiebehandeling en/of fysiotherapie.

Informatie en opdrachten

In FitNet krijgen jongeren via een speciale website toegang tot een gespecialiseerde therapeut. Op de site vinden ze dagelijks informatie en opdrachten. Bijvoorbeeld om op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Of een opbouwschema van lichamelijke activiteiten door te wandelen of te fietsen. Ze kunnen per e-mail contact opnemen met de behandelaar. Ouders doen mee via eigen toegang tot het programma.

Uitkomsten

Na een half jaar blijken de FitNet-jongeren beter af te zijn. 63% van hen is volledig hersteld, tegen slechts 8% van de standaard behandelde jongeren. Van de 67 FitNet-deelnemers zijn 57 niet meer ernstig moe; vijftig gaan weer gewoon naar school; en 52 hebben geen lichamelijke beperkingen meer. Van de 64 jongeren met de standaardbehandeling zijn zeventien niet meer moe, gaan tien naar school en functioneren dertien jongeren zonder lichamelijke beperkingen. Een half jaar na het einde van de behandeling functioneren de FitNet-jongeren nog steeds goed.

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Jongeren met chronisch vermoeidheidssyndroom lijden aan ernstige, onverklaarde moeheid die langer dan een half jaar duurt. De moeheid neemt niet af door rust en gaat vaak samen met spierpijn en concentratieproblemen. Het schoolverzuim onder deze jongeren is hoog en hun sociale ontwikkeling blijft achter. In Nederland hebben ongeveer tweeduizend jongeren last van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Dat zijn vaker meisjes dan jongens.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Onderzoekers Radboudumc publiceren nieuwe inzichten COVID-19 Consequenties voor behandeling worden nu in internationaal verband onderzocht

10 april 2020

Onderzoekers van het Radboudumc lijken een essentieel mechanisme in het ziekteproces van Covid-19 gevonden te hebben, dat tot dusver over het hoofd werd gezien. Als het inzicht klopt, heeft dat waarschijnlijk belangrijke consequenties voor de behandeling van de ziekte

lees meer

Stotterend DNA regisseert de start van het muggenleven

9 april 2020

Een bepaalde vorm van junk-DNA dat zichzelf tientallen keren herhaalt, ‘satellieten’ genaamd, blijkt nu in muggen een essentiële rol te spelen in de vroege ontwikkeling van muggenembryo’s.

lees meer

Omleiding centrale gang Radboudumc Vrouw en Kind, Poliplein en het restaurant bereikbaar

8 april 2020

Om goed te kunnen werken aan de nieuwbouw van het Radboudumc, is er een omleiding gemaakt in de centrale gang richting het Poliplein (route 725) en Vrouw en Kind.

lees meer

Continue monitoring van COVID-patiënten wordt uitgebreid naar patiënten verdacht van besmetting

8 april 2020

Op de COVID-afdelingen van het Radboudumc worden de vitale functies continu gemeten en vastgelegd. Door het succes van deze benadering worden nu ook de patiënten met een waarschijnlijke COVID-besmetting op deze manier gemonitord.

lees meer

12 Defensie-medewerkers draaien mee in patiëntenzorg Radboudumc borgt zorg langere termijn

8 april 2020

Radboudumc-medewerkers kunnen de zorg op dit moment goed aan. Maar het umc verwacht dat de crisis lang gaat duren. Daarom is het belangrijk de krachten te spreiden. Zo is het Radboudumc beter voorbereid op de lange termijn.

lees meer

SAFE: Als het thuis niet veilig is… Huiselijk geweld neemt toe tijdens coronacrisis

7 april 2020

‘Blijf zoveel mogelijk thuis, zo blijf je veilig.’ Dat geldt voor besmetting met het coronavirus. Nu partners gedwongen meer bij elkaar thuis zijn, neemt het huiselijk geweld toe. Via online platform SAFE Women biedt het Radboudumc vrouwen in deze situatie hulp.

lees meer