Nieuws FitNet-therapie helpt chronisch vermoeide jongeren
7 maart 2012

Jongeren kunnen van het chronisch vermoeidheidssyndroom afkomen dankzij een website en online consulten. Na een online behandeling van een half jaar gaat driekwart van de deelnemers weer gewoon naar school. Dit blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid (NKCV) van het UMC St Radboud en UMC Utrecht, gepubliceerd in The Lancet.

FitNet-therapie

Zij onderzochten en behandelden 131 jongeren met het chronisch vermoeidheidssyndroom. De ene helft kreeg de standaardbehandeling, de andere helft ontving de zogenaamde FitNet-therapie via internet. De standaardbehandeling kan bestaan uit cognitieve gedragstherapie individueel of in groepen, revalidatiebehandeling en/of fysiotherapie.

Informatie en opdrachten

In FitNet krijgen jongeren via een speciale website toegang tot een gespecialiseerde therapeut. Op de site vinden ze dagelijks informatie en opdrachten. Bijvoorbeeld om op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Of een opbouwschema van lichamelijke activiteiten door te wandelen of te fietsen. Ze kunnen per e-mail contact opnemen met de behandelaar. Ouders doen mee via eigen toegang tot het programma.

Uitkomsten

Na een half jaar blijken de FitNet-jongeren beter af te zijn. 63% van hen is volledig hersteld, tegen slechts 8% van de standaard behandelde jongeren. Van de 67 FitNet-deelnemers zijn 57 niet meer ernstig moe; vijftig gaan weer gewoon naar school; en 52 hebben geen lichamelijke beperkingen meer. Van de 64 jongeren met de standaardbehandeling zijn zeventien niet meer moe, gaan tien naar school en functioneren dertien jongeren zonder lichamelijke beperkingen. Een half jaar na het einde van de behandeling functioneren de FitNet-jongeren nog steeds goed.

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Jongeren met chronisch vermoeidheidssyndroom lijden aan ernstige, onverklaarde moeheid die langer dan een half jaar duurt. De moeheid neemt niet af door rust en gaat vaak samen met spierpijn en concentratieproblemen. Het schoolverzuim onder deze jongeren is hoog en hun sociale ontwikkeling blijft achter. In Nederland hebben ongeveer tweeduizend jongeren last van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Dat zijn vaker meisjes dan jongens.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Microinfarct in de hersenen alleen zichtbaar in acute fase Link tussen minimale vaatschade en hersenschade komt langzaam in beeld

19 februari 2020

Door elke vier weken een hersenscan te maken bij ruim vijftig ouderen wisten Nijmeegse onderzoekers voor het eerst het beloop van micro-infarcten in de hersenen zichtbaar te maken.

lees meer

Media-aandacht voor Thermo Tokyo

18 februari 2020

Op dinsdag Radio EenVandaag en op donderdag in de tv-uitzending van EenVandaag.

lees meer

Prijs voor model dat leven 1 jaar na IC-opname voorspelt Nina Wubben krijgt prijs van beroepsvereniging IC

18 februari 2020

Promovenda Nina Wubben van het Radboudumc heeft op 7 februari tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), de best abstract prijs gewonnen voor haar onderzoek naar het voorspellen van leven na een IC-opname.

lees meer

Thirona en Quirem lanceren met Radboudumc project Radiologie van de Toekomst EFRO stimuleert bedrijvigheid in medische technologie Oost-Nederland

17 februari 2020

Thirona, Quirem en het Radboudumc gaan met EFRO-subsidie samenwerken in het project Radiologie van de Toekomst om zo slimme beeldanalyses beschikbaar te maken voor iedereen.

lees meer

Zo werkt het Radboudumc samen met eerste en tweede lijn ‘Patiënten moeten geen muren ervaren, maar zorg krijgen die vloeiend in elkaar overloopt’

17 februari 2020

De juiste zorg, op de juiste plek. Dichtbij als het kan, verder weg als het moet. Dat gun je elke patiënt. In dit achtergrondverhaal lees je drie voorbeelden hoe het Radboudumc dit realiseert.

lees meer

Grote Europese subsidie voor beperking hersenschade bij te vroeg geboren babys Radboudumc onderzoekt hoe stamcel het immuunsysteem beïnvloedt

17 februari 2020

Bij een groot Europees onderzoek naar de behandeling van hersenschade bij te vroeg geboren baby’s kijkt het Radboudumc vooral naar het effect van de stamcellen op het immuunsysteem.

lees meer