Nieuws 1,8 miljoen euro voor onderzoek naar agressie bij kinderen
12 september 2013

Onder leiding van Prof. dr. Barbara Franke, hoogleraar moleculaire psychiatrie van het UMC St Radboud, zal een project van start gaan om te onderzoeken wat precies de oorzaak is voor agressie bij kinderen met bijvoorbeeld ADHD of een anti-sociale gedragsstoornis.

Het project onderzoekt alle mogelijke verklaringsniveaus voor het ontstaan van agressie en probeert die met elkaar in verband te brengen. Van erfelijke aanleg, de manier waarop genen omgezet worden in eiwitten, hoe de cellen zich vormen, hoe die netwerken en weefsels vormen, hoe die weefsels werken, hoe omgevingsfactoren inwerken op dit alles en hoe dit samen tot gedrag leidt. En of er hierin verschillen zijn tussen agressie door impulsiviteit en geplande agressie.

Daarnaast moet het onderzoek inzicht geven in hoe agressie bij kinderen met een psychiatrische aandoening het beste te voorkomen of te behandelen is. Bijvoorbeeld met bio-feedback of met nieuwe medicijnen.

In totaal werken 23 groepen in Europa en de VS mee aan het onderzoeksproject. De EU trekt zes miljoen euro uit voor het project. Daarvan gaat 1,8 miljoen euro naar onderzoekers van de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud.

 

Meer nieuws


FINGER-NL is gestart: een onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op het denkvermogen

27 januari 2022

Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende interventie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen.

lees meer

Hoogleraar orthopedie Nico Verdonschot wetenschappelijk directeur MedTechNL

24 januari 2022

Nico Verdonschot, hoogleraar orthopedie in het Radboudumc en wetenschappelijk directeur van het Technisch Medisch Centrum van de Universiteit Twente, is benoemd tot Wetenschappelijk Directeur van MedTechNL

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet