Nieuws 1,8 miljoen euro voor onderzoek naar agressie bij kinderen

12 september 2013

Onder leiding van Prof. dr. Barbara Franke, hoogleraar moleculaire psychiatrie van het UMC St Radboud, zal een project van start gaan om te onderzoeken wat precies de oorzaak is voor agressie bij kinderen met bijvoorbeeld ADHD of een anti-sociale gedragsstoornis.

Het project onderzoekt alle mogelijke verklaringsniveaus voor het ontstaan van agressie en probeert die met elkaar in verband te brengen. Van erfelijke aanleg, de manier waarop genen omgezet worden in eiwitten, hoe de cellen zich vormen, hoe die netwerken en weefsels vormen, hoe die weefsels werken, hoe omgevingsfactoren inwerken op dit alles en hoe dit samen tot gedrag leidt. En of er hierin verschillen zijn tussen agressie door impulsiviteit en geplande agressie.

Daarnaast moet het onderzoek inzicht geven in hoe agressie bij kinderen met een psychiatrische aandoening het beste te voorkomen of te behandelen is. Bijvoorbeeld met bio-feedback of met nieuwe medicijnen.

In totaal werken 23 groepen in Europa en de VS mee aan het onderzoeksproject. De EU trekt zes miljoen euro uit voor het project. Daarvan gaat 1,8 miljoen euro naar onderzoekers van de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud.

 

Meer nieuws


Radboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen

22 mei 2023

Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.

lees meer

Radboudumc ontvangt BREEAM-excellent certificaat voor realisatie hoofdgebouw Gebouw A voldoet aan hoge duurzaamheidseisen voor ontwerp én voor uitvoering

15 mei 2023

Het Radboudumc kreeg uit handen van Mirjam Peters van BREEAM-NL expert van DGMR het BREEAM-excellent certificaat voor het nieuwe hoofdgebouw.

lees meer

Slaapprobleem Usher patiënt lijkt wezenlijk onderdeel van de ziekte Beperking zicht is niet de motor van vermoeidheid en slaapproblemen

10 mei 2023

Ernstige problemen met het gehoor en zicht zijn kenmerken van het Usher syndroom. Slaapproblemen lijken nu óók een wezenlijk kenmerk van de aandoening.

lees meer

Onderzoeksteam Radboud Universiteit en Radboudumc brengt adviezen uit voor betere transgenderzorg in Nederland

9 mei 2023

In opdracht van ZonMw voerde de Radboud Universiteit en het Radboudumc een onderzoek uit naar de toename in en verandering van de vraag naar transgenderzorg. De resultaten werden gepresenteerd op 10 mei jl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet