Patiënten die lekker, gezond én duurzaam eten, herstellen sneller. Ook leidt dit tot een betere gezondheid. UMC St Radboud gaat samen met de Sint Maartenskliniek Nijmegen, Ouderenzorg Insula Dei in Arnhem en de Katholische Kliniken in de Kreis Kleve onderzoeken hoe ze hun maaltijden kunnen verbeteren.
Sneller herstel en minder afval
Lekker, gezond en duurzaam eten versterkt een sneller herstel en leidt tot een betere gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Daarnaast eten de patiënten een smakelijke maaltijd eerder op en laten minder eten staan, wat vervolgens weggegooid wordt. Snellere genezing en reductie van afval leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Ook gaat de kwaliteit van leven er op vooruit en is de milieubelasting minder.
De initiatiefnemers gaan de komende twee jaar onderzoeken hoe ze hun maaltijden kunnen verbeteren. Na afloop van het project kunnen ook andere zorginstellingen in Nederland en Duitsland gebruik maken van de opgedane kennis om duurzame maaltijden aan te bieden.
Samenwerking
UMC St Radboud voert het onderzoek uit in regioverband. De pilotregio is de Euregio Rijn-Waal.
Stichting Landwaard, ISUN Fachhochschule Münster, Diverzio, Stichting voor gezond en duurzaam eten in instellingen in Wijchen en afvalverwerkingsbedrijf ARN BV begeleiden het onderzoek. Het project draagt bij aan het realiseren van een duurzamer Radboud.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.