Nieuws UMC St Radboud neemt deel aan project Duurzaam Gezond

19 september 2013

Vandaag - 19 september - is in Kleve (Duitsland) het startschot gegeven voor het project Duurzaam Gezond. Zorginstellingen en kennisinstituten uit de Rijn-Waalregio gaan de komende anderhalf jaar samen onderzoeken hoe eten in zorginstellingen duurzamer kan en hoe hiermee kosten bespaard kunnen worden. Het UMC St Radboud is een van de deelnemende zorginstellingen van het project.


Er zijn steeds meer aanwijzingen dat door het serveren van een verse, duurzame en smaakvolle maaltijd in een prettige ambiance de gezondheid van patiënten toeneemt, terwijl de zorgkosten juist dalen.

Bij smakelijke maaltijden wordt er vaak beter gegeten. Er hoeft dan minder voedsel weggegooid te worden; dat levert eveneens kostenbesparingen op. Door daarbij eten zoveel mogelijk uit de regio te halen, versterken zorginstellingen hun band met de lokale samenleving en wordt het milieu minder belast.

Deze relatie tussen duurzaamheid en kosten wordt in het project Duurzaam Gezond integraal bekeken. Processen als inkoop, bereiding en communicatie zullen hiervoor worden geanalyseerd. Het doel van het project is om de maaltijdvoorziening in zorginstellingen te verduurzamen en daarmee een hogere maaltijdwaardering en reductie van kosten te realiseren.

Internationale samenwerking

Duurzaam Gezond is een project van de Europese Unie. Het is een grensoverschrijdende samenwerking tussen Stichting Landwaard, de ISUN Fachhochschule Münster en Diverzio (stichting voor gezond en duurzaam eten en drinken in instellingen).

Het onderzoek naar de maaltijdvoorzieningen en de organisatie daarvan wordt gedaan bij het UMC St Radboud, de Ouderenzorginstelling Insula Dei Huize Kohlmann uit Arnhem en de Katholische Kliniken im Kreis Kleve. Er zal gebruik gemaakt worden van kennis en ervaring uit de Sint Maartenskliniek (Nijmegen). Daar werkt men al jaren met streekproducten en is de hoeveelheid weggegooid eten gedaald tot 2 procent.

Samen met afvalverwerker ARN BV uit Nijmegen wordt gekeken hoe het onvermijdbare restafval op een hoogwaardige manier kan worden verwerkt.

Resultaten delen

De eerste resultaten van het onderzoek worden medio volgend jaar verwacht. Eind december 2014 is het project afgrond en worden de conclusies en aanbevelingen bekendgemaakt. De opgedane kennis zal zoveel mogelijk gedeeld worden met andere zorginstellingen in Nederland en Duitsland, zodat ook zij de maaltijdvoorziening verder kunnen verduurzamen en kosten besparen.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet