Nieuws Vierdaagsewandelaar eet gezonder dan doorsnee Nederlander

27 juli 2015

Van 1.100 Vierdaagselopers is vóór de tocht eenmalig bloed afgenomen en allemaal hebben zij een voedingsvragenlijst ingevuld. Daarnaast zijn dagelijks honderd van de 1.100 deelnemers intensiever onderzocht. Hun gewicht, vochtgehalte en lichamelijke conditie zijn gemeten en er is bloed afgenomen voor extra analyses. Maria Hopman: ‘Vijftig van hen zijn ongetraind aan de tocht begonnen - maximaal vijftig kilometer training - en de andere vijftig heeft goed geoefend: meer dan 750 kilometer. Per groep is de helft vrouw, de andere helft man.'

Vrouwen beter uit de bus

Maria Hopman: ‘Uit het bloedonderzoek blijkt tot nu toe dat Vierdaagsewandelaars mooie Hb-waarden hebben. Vrouwen hebben gemiddeld iets betere hemoglobine waarden dan mannen. Hemoglobine is verantwoordelijk voor transport van het zuurstof in ons lichaam, en tekort leidt tot bloedarmoede. Ook scoren de vrouwelijker lopers beter op vitamine B12 en foliumzuur. Zowel vitamine B12 als foliumzuur zijn onder andere belangrijk voor een goed hemoglobinegehalte.

Groente en fruit

‘Uit de voedingsvragenlijsten blijkt dat Vierdaagsewandelaars meer fruit en groenten eten dan de doorsnee Nederlander’, aldus Maria Hopman. De Gezondheidsraad adviseert om tenminste twee stuks fruit per dag te eten. De gemiddelde Nederlander eet krap één stuk fruit, terwijl de wandelaars in het dagelijks leven gemiddeld 1,85 stuks fruit per dag eten. Hetzelfde geldt voor de aanbevolen tweehonderd gram groenten per dag. De Vierdaagsewandelaar geeft aan per dag 170 gram groenten te eten terwijl de gemiddelde Nederlander op 120 gram blijft steken. Hopman: 'Opvallend is dat vrouwen meer fruit en groenten eten dan mannen en dat met het stijgen van de leeftijd het eten van fruit en groenten toeneemt. De gezondste eters binnen de vierdaagse zijn de vrouwen boven de zestig.’

Getraind en ongetraind

Opmerkelijk is dat bij zowel de getrainde als ongetrainde wandelaars er geen uitvallers zijn. Mogelijk is dit te danken aan de ideale weersomstandigheden. Wel rapporteren ongetrainde wandelaars meer spierpijn en blaren. Bloed- en urine analyses worden op een later tijdstip uitgevoerd en zullen inzicht geven in hart- en nierfunctie en spierschade.

Samenwerking

Het Vierdaagseonderzoek is dit jaar een samenwerking tussen het Radboudumc, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. De testen worden mede mogelijk gemaakt door Siemens Healthcare. Eat2Move ondersteunt sporters en mensen met een zorgbehoefte met de best mogelijke voedingsadviezen.

 

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet