Nieuws Meer of minder pijn met Muse?
11 augustus 2016

Elektrische schokjes en druk op je onderarm. Het zijn de onderdelen van een pijnexperiment dat het Radboudumc op Lowlands gaat uitvoeren. Grote vraag hierbij is of één van de favoriete Lowlandsacts de bezoekers makkelijker door de test helpt. Kunnen zij meer pijn verdragen bij het luisteren naar favoriete muziek dan als zij muziek moeten luisteren waar ze een hekel aan hebben?

Elektrische schokjes en druk op je onderarm. Het zijn de onderdelen van een pijnexperiment dat het Radboudumc op Lowlands gaat uitvoeren. Grote vraag hierbij is of één van de favoriete Lowlandsacts de bezoekers makkelijker door de test helpt. Kunnen zij meer pijn verdragen bij het luisteren naar favoriete muziek dan als zij muziek moeten luisteren waar ze een hekel aan hebben? De onderzoekers van de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve zorg van het Radboudumc proberen er op Lowlands achter te komen. Zij hopen in de toekomst muziek als behandeling in te kunnen zetten voor patiënten.

Drie miljoen mensen

In Nederland lijden ruim drie miljoen mensen dagelijks aan pijn. Na een operatie ervaart 40 tot 60 procent van alle patiënten matige tot ernstige pijn. Pijn heeft een grote negatieve invloed op het dagelijks leven, vertraagt het herstel na een operatie en bij langdurige pijnklachten leidt dit mogelijk tot een dramatische vermindering van de kwaliteit van leven doordat patiënten hun werk kunnen verliezen en depressief kunnen worden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen die muziek luisterden voor, tijdens en na het wisselen van verbanden bij ernstige brandwonden minder bang waren en minder pijn hadden. Hoe dit precies werkt is nog onduidelijk.

Brandwonden

Meer kennis over de invloed van muziek op de verwerking van pijn in het menselijk lichaam is van grote waarde in de behandeling van mensen met pijn. Onderzoekers Hans Timmerman en Monique Steegers hopen dat het onderzoek dat ze op Lowlands doen ertoe zal leiden dat ze de drie miljoen mensen in Nederland die dagelijks pijn ervaren een middel kunnen bieden dat ze zelf in handen hebben. "We lossen pijn in Nederland veelal op met medicatie, maar dat kan de nodige bijwerkingen hebben. Muziek heeft dat niet en mensen kunnen zelf kiezen wat en wanneer ze luisteren."

Lowlands Science Dorp

Lowlands Science kende vorig jaar een zeer succesvol debuut. In het enorme lab in de Oh Mega!-tent deden duizenden mensen mee aan tien experimenten. Ook het Radboudumc was aanwezig met twee wetenschapsteams. Zij lieten het Lowlandspubliek ervaren hoe het is om als oudere een festival te bezoeken en deden onderzoek naar psychosociale problemen bij jongeren met kanker.

Enkele maanden geleden werd opnieuw een oproep onder wetenschappers verspreid om onderzoekvoorstellen aan te dragen. De beste voorstellen worden drie dagen lang tijdens Lowlands Science Dorp naast de ECHO-tent uitgevoerd. Naast het Radboudumc zijn het NFI met de TU Delft, de HvA en de Politieacademie, de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit, het UMC Utrecht en de Universiteit van Amsterdam aanwezig om onderzoek te doen. Bekijk alle experimenten op http://lowlands.nl/programma/#category-Lowlands_Science

Lowlands Science wordt georganiseerd door BKB, New Scientist en Lowlands en wordt mede mogelijk gemaakt door IBM, De Hersenstichting, SIA en KNAW.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Meniscusprothese van ATRO Medical ontvangt FDA Breakthrough Designation

22 januari 2020

ATRO Medical BV, een spin-off van het Radboudumc en DSM, heeft voor de Trammpolin meniscusprothese een Breakthrough Device Designation ontvangen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De toekenning kan de toegang tot de Amerikaanse markt versnellen.

lees meer

57% van zorgpersoneel Radboudumc tegen griep gevaccineerd Opnieuw stijging vaccinatiegraad seizoensgriep

22 januari 2020

In 2019 is 57% van het zorgpersoneel van het Radboudumc gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Het percentage is gestegen ten opzichte van 2018, toen 53,4 procent zich liet inenten tegen de griep.

lees meer

Bas Bloem vandaag te gast bij 5 Uur Live

21 januari 2020

De neuroloog is samen met Ernst Daniël Smid te gast om te praten over Parkinson

lees meer

Anne Speckens bij de Boeddhistische Blik NCRV Zondag 19 januari Boeddha's in het Westen deel 2, NCRV, NPO2, 15.25 uur

16 januari 2020

Zondag 19 januari is deel 2 te zien van de Boeddhistische Blik, Boeddha's in het Westen. Anne Speckens wordt daarin ook geïnterviewd o.a. over Mindfulness.

lees meer