Nieuws Meer of minder pijn met Muse?
11 augustus 2016

Elektrische schokjes en druk op je onderarm. Het zijn de onderdelen van een pijnexperiment dat het Radboudumc op Lowlands gaat uitvoeren. Grote vraag hierbij is of één van de favoriete Lowlandsacts de bezoekers makkelijker door de test helpt. Kunnen zij meer pijn verdragen bij het luisteren naar favoriete muziek dan als zij muziek moeten luisteren waar ze een hekel aan hebben?

Elektrische schokjes en druk op je onderarm. Het zijn de onderdelen van een pijnexperiment dat het Radboudumc op Lowlands gaat uitvoeren. Grote vraag hierbij is of één van de favoriete Lowlandsacts de bezoekers makkelijker door de test helpt. Kunnen zij meer pijn verdragen bij het luisteren naar favoriete muziek dan als zij muziek moeten luisteren waar ze een hekel aan hebben? De onderzoekers van de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve zorg van het Radboudumc proberen er op Lowlands achter te komen. Zij hopen in de toekomst muziek als behandeling in te kunnen zetten voor patiënten.

Drie miljoen mensen

In Nederland lijden ruim drie miljoen mensen dagelijks aan pijn. Na een operatie ervaart 40 tot 60 procent van alle patiënten matige tot ernstige pijn. Pijn heeft een grote negatieve invloed op het dagelijks leven, vertraagt het herstel na een operatie en bij langdurige pijnklachten leidt dit mogelijk tot een dramatische vermindering van de kwaliteit van leven doordat patiënten hun werk kunnen verliezen en depressief kunnen worden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen die muziek luisterden voor, tijdens en na het wisselen van verbanden bij ernstige brandwonden minder bang waren en minder pijn hadden. Hoe dit precies werkt is nog onduidelijk.

Brandwonden

Meer kennis over de invloed van muziek op de verwerking van pijn in het menselijk lichaam is van grote waarde in de behandeling van mensen met pijn. Onderzoekers Hans Timmerman en Monique Steegers hopen dat het onderzoek dat ze op Lowlands doen ertoe zal leiden dat ze de drie miljoen mensen in Nederland die dagelijks pijn ervaren een middel kunnen bieden dat ze zelf in handen hebben. "We lossen pijn in Nederland veelal op met medicatie, maar dat kan de nodige bijwerkingen hebben. Muziek heeft dat niet en mensen kunnen zelf kiezen wat en wanneer ze luisteren."

Lowlands Science Dorp

Lowlands Science kende vorig jaar een zeer succesvol debuut. In het enorme lab in de Oh Mega!-tent deden duizenden mensen mee aan tien experimenten. Ook het Radboudumc was aanwezig met twee wetenschapsteams. Zij lieten het Lowlandspubliek ervaren hoe het is om als oudere een festival te bezoeken en deden onderzoek naar psychosociale problemen bij jongeren met kanker.

Enkele maanden geleden werd opnieuw een oproep onder wetenschappers verspreid om onderzoekvoorstellen aan te dragen. De beste voorstellen worden drie dagen lang tijdens Lowlands Science Dorp naast de ECHO-tent uitgevoerd. Naast het Radboudumc zijn het NFI met de TU Delft, de HvA en de Politieacademie, de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit, het UMC Utrecht en de Universiteit van Amsterdam aanwezig om onderzoek te doen. Bekijk alle experimenten op http://lowlands.nl/programma/#category-Lowlands_Science

Lowlands Science wordt georganiseerd door BKB, New Scientist en Lowlands en wordt mede mogelijk gemaakt door IBM, De Hersenstichting, SIA en KNAW.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Prof Kit Roes benoemd tot hoogleraar Biostatistiek

13 september 2019

De heer Kit Roes is met ingang van 1 augustus 2019 benoemd tot hoogleraar Biostatistiek aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.

lees meer

Ig Nobelprijs voor Nijmeegs onderzoek naar Dirty Money Prestigieuze Amerikaanse prijs voor publicatie met een knipoog

13 september 2019

Voor onderzoek naar dirty money ontvingen Andreas Voss, arts-microbioloog in het Radboudumc en het CWZ, en zijn collega-onderzoekers in de Verenigde Staten een Ig Nobel prijs.

lees meer

Alertheid op voorschrijven verslavende pijnstillers blijft nodig Opioïdengebruik in Nederland; nog geen Amerikaanse toestanden

13 september 2019

Hoewel ook in Nederland het gebruik van opioïde-pijnstillers de afgelopen tien jaar is gestegen, is er geen sprake van Amerikaanse toestanden schrijven Arnt Schellekens en collega’s in The Lancet Public Health.

lees meer

Yvonne Engels benoemd tot hoogleraar Zingeving in de Gezondheidszorg

10 september 2019

Yvonne Engels is met ingang van 1 augustus 2019 benoemd tot hoogleraar Zingeving in de Gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit/Radboudumc

lees meer

Onderzoek ontvlechting Radboud Universiteit en Radboudumc

9 september 2019

De Stichting Katholieke Universiteit (SKU) gaat de mogelijkheid onderzoeken om de Radboud Universiteit en Radboudumc bestuurlijk te ontvlechten. Doel is beide organisaties slagvaardiger te maken in een steeds dynamischer en complexere omgeving.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor neonatoloog dr. K.D. Liem

6 september 2019

Dr. K.D. Liem van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis krijgt bij zijn afscheid op vrijdag 6 sept. een koninklijke onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje Nassau door burgemeester Gradisen van Mook en Middelaar voor zijn bijzondere verdiensten als neonatoloog, hoofddocent en onderzoeker.

lees meer