Nieuws Tumorcellen ‘doodknijpen’

25 maart 2016

Celbiologen Katarina Wolf en Bettina Weigelin van het Radboudumc toonden met speciale microscopen aan dat invasie van tumorcellen in gezond weefsel niet willekeurig is. Zij zagen dat de tumorcellen op hun weg door het lichaam regelmatig obstakels tegenkomen, waardoor ze zich als een soort barbapapa’s door minuscule ruimtes moeten wringen. Samen met collega Mariska te Lindert prepareerden zij 3D-weefsel in het laboratorium en toonden zij met een ’live’ microscoop aan hoe de cellen door holtes langs bloedvaten en tussen bind- en spierweefsel kropen (zie video). Afhankelijk van de weefseldichtheid raken de kernenveloppe - het dubbele membraan dat het DNA van de rest van de cel scheidt - en het DNA zelf in circa 70% van de gevallen hierbij beschadigd.

Geen herstelwerk

De Nijmeegse onderzoekers brachten samen met Amerikaanse collega’s het reisgedrag van borstkankercellen en bindweefseltumorcellen in beeld. Wanneer de kern van deze cellen beschadigd raakte, repareerden de tumorcellen zichzelf in meer dan 90% van de gevallen binnen een uur. Dit deden ze met eiwitten uit het ESCRT-III complex, een verzameling samenwerkende celeiwitten. Een Franse onderzoeksgroep zag dat het herstelwerk stopte als ze delen van dit eiwitcomplex uitschakelden. Hoe langer het duurde voordat de cellen de opgelopen schade konden repareren, hoe groter de opgelopen DNA schade, met celdood als gevolg.

Beide onderzoeksgroepen denken dat door de misvormde cellen aan te pakken door hun reparatiemechanismen te blokkeren, de uitzaaiing van kankercellen kan worden tegengegaan.

Meer nieuws


Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer

Eerste genen voor ADHD gevonden Twaalf van de naar schatting duizenden ADHD-genen geïdentificeerd

3 december 2018

Er zijn twaalf genetische variaties gevonden die het risico op ADHD verhogen. Deze resultaten kwamen tot stand door het combineren van grote groepen proefpersonen.

lees meer

Even vrijwillig ziek voor betere bestrijding van infectieziekten Radboudumc bundelt gecontroleerde humane infectiemodellen in RCHIM

29 november 2018

Het Radboudumc bundelt zijn gecontroleerde humane infectiemodellen vanaf vandaag in het Radboudumc Controlled Human Infection Models (RCHIM). Voorlopig doet het RCHIM onderzoek naar malaria, bloedvergiftiging (sepsis) en luchtweginfecties.

lees meer
  • Snel naar