Nieuws 2016 Tumorcellen ‘doodknijpen’

25 maart 2016

Celbiologen Katarina Wolf en Bettina Weigelin van het Radboudumc toonden met speciale microscopen aan dat invasie van tumorcellen in gezond weefsel niet willekeurig is. Zij zagen dat de tumorcellen op hun weg door het lichaam regelmatig obstakels tegenkomen, waardoor ze zich als een soort barbapapa’s door minuscule ruimtes moeten wringen. Samen met collega Mariska te Lindert prepareerden zij 3D-weefsel in het laboratorium en toonden zij met een ’live’ microscoop aan hoe de cellen door holtes langs bloedvaten en tussen bind- en spierweefsel kropen (zie video). Afhankelijk van de weefseldichtheid raken de kernenveloppe - het dubbele membraan dat het DNA van de rest van de cel scheidt - en het DNA zelf in circa 70% van de gevallen hierbij beschadigd.

Geen herstelwerk

De Nijmeegse onderzoekers brachten samen met Amerikaanse collega’s het reisgedrag van borstkankercellen en bindweefseltumorcellen in beeld. Wanneer de kern van deze cellen beschadigd raakte, repareerden de tumorcellen zichzelf in meer dan 90% van de gevallen binnen een uur. Dit deden ze met eiwitten uit het ESCRT-III complex, een verzameling samenwerkende celeiwitten. Een Franse onderzoeksgroep zag dat het herstelwerk stopte als ze delen van dit eiwitcomplex uitschakelden. Hoe langer het duurde voordat de cellen de opgelopen schade konden repareren, hoe groter de opgelopen DNA schade, met celdood als gevolg.

Beide onderzoeksgroepen denken dat door de misvormde cellen aan te pakken door hun reparatiemechanismen te blokkeren, de uitzaaiing van kankercellen kan worden tegengegaan.

Meer nieuws


Niet opereren is ook een optie Samen beslissen over een operatie

20 september 2018

Noralie Geessink ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

lees meer

Opnieuw een 8,5 voor de zorg in het Radboudumc

20 september 2018

Ruim 5000 patiënten deelden hun ervaringen met de zorg via de Consumer Quality Index

lees meer

NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer

Zilveren Kruis kiest voor alliantie Nijmeegse en Eindhovense ziekenhuizen prostaatkankerzorg

6 september 2018

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft de alliantie tussen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Catharina Ziekenhuis en Radboudumc vandaag aangewezen als één van de drie robotcentra waarmee het een contract afsluit voor prostaatoperaties.

lees meer
  • Snel naar