Barbara Franke nieuw lid KNAW

10 mei 2017

De Koninklijke Nederlandse Akadamie van Wetenschappen (KNAW) heeft 26 nieuwe leden gekozen. Een van de nieuwe leden is hoogleraar moleculaire psychiatrie Barbara Franke van het Radboudumc. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke presentaties. Op donderdag 8 juni worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

Barbara Franke (1969)
hoogleraar moleculaire psychiatrie aan het Radboudumc

Barbara Franke is een expert op het gebied van de genetica van aandoeningen als ADHD, dyslexie en autisme. Ze onderzocht bijvoorbeeld welk deel van ADHD en autisme erfelijk is en welk deel niet. Ook liet ze met haar team zien hoe, op moleculair niveau, ADHD bij kinderen verschilt van ADHD bij volwassenen. Verder ontwikkelde Franke fruitvliegjes met ADHD om de invloed van genen op gedrag te onderzoeken. Anders dan bij mensen kunnen in deze diertjes genen eenvoudig worden aan- en uitgeschakeld. Franke is een veelgevraagd expert door media, patiƫntenorganisaties en overheid.

Het KNAW hield een extra ronde voor vrouwelijke wetenschappers in het kader van het Westerdijkjaar. De KNAW telt ruim vijfhonderd leden. Een lidmaatschap is voor het leven.
inloggen