Nieuws Radboudumc neemt initiatief voor academisch kinderbrandwondencentrum

9 november 2017

Het Radboudumc gaat starten met specialistische brandwondenzorg voor kinderen. Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis biedt nu al specialistische zorg voor kinderen met meerdere ernstige letsels. Met alle specialismen op één plek in een dedicated academisch kinderbrandwondencentrum kan optimale zorg worden geboden aan patiënt en familieleden. Dit heeft direct effect op de behandeling en het herstel van de patiënt. De kwaliteit van leven kan onderscheidend verbeterd worden terwijl betere functionele, cosmetische en psychologische resultaten worden bereikt.

Kinderen vereisen andere zorg dan volwassenen ook als het gaat om brandwonden. Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis behandelt nu al regelmatig brandwondenpatiënten met daarnaast meerdere ernstige letsels (level I traumacentrum).
 
Professor Kees Noordam, voorzitter Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: ‘Bijna alle kinderen die bij ons binnengebracht worden hebben meerdere ernstige letsels . Dit vraagt specialistische hulp, speciaal gericht op kinderen. Wij hebben alle kinderspecialisten en de kinderintensive care onder 1 dak. Hierdoor blijft verplaatsen van de patiënt tijdens de behandeling – wat zeer belastend is - beperkt. Eenmaal bij ons kan meteen alle zorg die nodig is geleverd worden; ook voor kinderen met brandwonden.”
 
Daarnaast biedt de omgeving van een academisch ziekenhuis ook de mogelijkheid voor verdere ontwikkeling van innovatieve technieken en uitwisseling van kennis. Het Radboudumc is al zeer actief op het onderzoeksgebied van huidvervanging en tissue engineering.
 
Door uitbreiding met deze specialistische zorg komt het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis ook tegemoet aan de algemene richtlijn om doelmatige en specialistische zorg zoveel mogelijk te concentreren. Met het nieuwe centrum krijgt ook het oosten van Nederland optimale brandwondenzorg voor kinderen.
 
Hoofd medische zorg wordt prof. dr. Dietmar Ulrich, plastisch chirurg. Professor Ulrich heeft zijn sporen ruim verdiend op het gebied van brandwonden en de (na)zorg die deze vereisen.
“De ervaringen in het buitenland met dergelijk specialistische centra –zoals o.a. Duitsland – zijn zeer positief. Bovendien kunnen ook in de toekomst kinderen met andere grote huidproblemen en grootschalige weke-delentrauma's door een dedicated team van specialisten worden behandeld. We verwachten ook veel patiënten uit Oost-Nederland en de Euregio te behandelen.”
 
Het Radboudumc volgt de Europese Richtlijnen (European Practice Guidelines for Burn Care).

Meer nieuws


14 Radboudianen in top meest geciteerde wetenschappers

12 december 2018

Op de lijst met de 1 procent meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar, staan 14 wetenschappers die verbonden zijn aan het Radboudumc of de Radboud Universiteit.

lees meer

Onderzoek geneesmiddel zeldzame ziekte kan efficiënter en patiëntgerichter Nieuwe toepassing Bayesiaans gecombineerde N=1 trialmethode

12 december 2018

Om te beoordelen of een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte effect heeft, is grootschalig onderzoek met een gerandomiseerde klinische studie niet altijd meer nodig, zeggen onderzoekers van de afdeling Neurologie en Health Evidence van het Radboudumc.

lees meer

Metalen implantaat maakt medicijn Doelgerichte therapie tegen bacteriële infecties

11 december 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken.

lees meer

Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer
  • Snel naar