Nieuws 2017 Radboudumc neemt initiatief voor academisch kinderbrandwondencentrum

9 november 2017

Het Radboudumc gaat starten met specialistische brandwondenzorg voor kinderen. Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis biedt nu al specialistische zorg voor kinderen met meerdere ernstige letsels. Met alle specialismen op één plek in een dedicated academisch kinderbrandwondencentrum kan optimale zorg worden geboden aan patiënt en familieleden. Dit heeft direct effect op de behandeling en het herstel van de patiënt. De kwaliteit van leven kan onderscheidend verbeterd worden terwijl betere functionele, cosmetische en psychologische resultaten worden bereikt.

Kinderen vereisen andere zorg dan volwassenen ook als het gaat om brandwonden. Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis behandelt nu al regelmatig brandwondenpatiënten met daarnaast meerdere ernstige letsels (level I traumacentrum).
 
Professor Kees Noordam, voorzitter Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: ‘Bijna alle kinderen die bij ons binnengebracht worden hebben meerdere ernstige letsels . Dit vraagt specialistische hulp, speciaal gericht op kinderen. Wij hebben alle kinderspecialisten en de kinderintensive care onder 1 dak. Hierdoor blijft verplaatsen van de patiënt tijdens de behandeling – wat zeer belastend is - beperkt. Eenmaal bij ons kan meteen alle zorg die nodig is geleverd worden; ook voor kinderen met brandwonden.”
 
Daarnaast biedt de omgeving van een academisch ziekenhuis ook de mogelijkheid voor verdere ontwikkeling van innovatieve technieken en uitwisseling van kennis. Het Radboudumc is al zeer actief op het onderzoeksgebied van huidvervanging en tissue engineering.
 
Door uitbreiding met deze specialistische zorg komt het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis ook tegemoet aan de algemene richtlijn om doelmatige en specialistische zorg zoveel mogelijk te concentreren. Met het nieuwe centrum krijgt ook het oosten van Nederland optimale brandwondenzorg voor kinderen.
 
Hoofd medische zorg wordt prof. dr. Dietmar Ulrich, plastisch chirurg. Professor Ulrich heeft zijn sporen ruim verdiend op het gebied van brandwonden en de (na)zorg die deze vereisen.
“De ervaringen in het buitenland met dergelijk specialistische centra –zoals o.a. Duitsland – zijn zeer positief. Bovendien kunnen ook in de toekomst kinderen met andere grote huidproblemen en grootschalige weke-delentrauma's door een dedicated team van specialisten worden behandeld. We verwachten ook veel patiënten uit Oost-Nederland en de Euregio te behandelen.”
 
Het Radboudumc volgt de Europese Richtlijnen (European Practice Guidelines for Burn Care).

Meer nieuws


Niet opereren is ook een optie Samen beslissen over een operatie

20 september 2018

Noralie Geessink ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

lees meer

Opnieuw een 8,5 voor de zorg in het Radboudumc

20 september 2018

Ruim 5000 patiënten deelden hun ervaringen met de zorg via de Consumer Quality Index

lees meer

NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer

Zilveren Kruis kiest voor alliantie Nijmeegse en Eindhovense ziekenhuizen prostaatkankerzorg

6 september 2018

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft de alliantie tussen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Catharina Ziekenhuis en Radboudumc vandaag aangewezen als één van de drie robotcentra waarmee het een contract afsluit voor prostaatoperaties.

lees meer
  • Snel naar