Sabine Oertelt-Prigione benoemd tot hoogleraar Gender in Primary and Transmural Care

14 juli 2017

Sabine Oertelt-Prigione is met ingang van 1 september 2017 benoemd tot hoogleraar Gender in Primary and Transmural Care aan het Radboudumc. Zij is gespecialiseerd in inwendige geneeskunde en volksgezondheid. Ze is verbonden aan het Instituut voor Gender in Geneeskunde van Charité, Universitätsmedizin in Berlijn, waar ze onderzoek doet naar implicaties van sekse en gender in biomedisch en volksgezondheidsonderzoek. Zij ontwikkelde de eerste systematische database over sekse-en geslachtsspecifieke literatuur en co-redigeerde een van de eerste handboeken over geslachtsgeneeskunde.

Sabine Oertelt-Prigione (1978), studeerde in 2003 summa cum laude af aan de Medical School, University of Milan, Italy (‘Dottoressa in Medicina e Chirurgia’). Daarna volgde zij aan diezelfde universiteit de opleiding tot Specialist in Internal Medicine.
 
Van 2010 tot 2012 studeerde ze aan de University of London/London School of Hygiene and Tropical Medicine, waar ze haar Master of Science (Public Health) behaalde. In 2014 promoveerde zij magna cum laude aan Charité – Universitätsmedizin Berlin op het proefschrift: Pre- and postoperative variables as predictors of gender differences in mortality after aortacoronaric bypass graft. Een jaar later behaalde ze haar Habilitation (tweede promotie/postgraduate teaching license) Internal Medicine.

In 2014 won ze de Max Rubner Prize for Innovations van de Charité Foundation, voor het eerste project op het gebied van seksuele intimidatie in Duitse ziekenhuizen.
 
Prof. Oertelt-Prigione gaat werken binnen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde. Ze gaat onderzoek doen naar gendergevoelige patiëntgerichte preventie en naar sociaal culturele aspecten van genderonderscheid in de zorg.

Meer informatie


Marcel Wortel

(024) 81 87389
persvoorlichter

Meer nieuws


EFRO-injectie stimuleert Nijmeegs onderzoek naar malaria en dengue Publiek-private samenwerking tropische infectieziekten

14 juli 2017

Spin-offs Protinhi Therapeutics en TropIQ Health Sciences bundelen met Radboudumc en Radboud Universiteit onderzoek naar malaria en dengue in 'Tropinhi'-project

lees meer

Timing van mutatie bepaalt de uitkomst Zelfde gen, meerdere ziektes

29 juni 2017

Een genetische mutatie kan leiden tot volledig verschillende ziektes, afhankelijk van het moment en de plek waarop de mutatie ontstaat.

lees meer

Verstandskiezen verwijderen of niet? Risico’s op complicaties beter in te schatten

20 juni 2017

Moet je een verstandskies waar je geen last van hebt nu wel of niet verwijderen? Mond-kaak- en aangezichtschirurg Hossein Ghaeminia van het Radboudumc onderzocht de risico’s op complicaties bij het verwijderen van deze kiezen.

lees meer

Aziatische HIV-patiënt met dodelijke schimmelinfectie zit vast aan duur medicijn Goedkoop alternatief werkt minder goed op lange termijn

15 juni 2017

Het medicijn amfotericine B werkt het beste in het bestrijden van HIV-gerelateerde schimmelinfecties die veel voorkomen in Zuid- en Zuidoost Azië.

lees meer

Uurtje sportschool verlaagt kans op metabool syndroom

13 juni 2017

Minder dan een uur krachttraining per week verlaagt de kans op metabool syndroom, een verzamelnaam voor symptomen als overgewicht, hoge bloeddruk en verhoogde bloedsuiker.

lees meer

Vidi-subsidie voor vier Radboud onderzoekers

30 mei 2017

Vier Nijmeegse onderzoekers, drie van het Radboudumc en een van de Radboud Universiteit, ontvangen elk maximaal 800.000 euro om een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep te bouwen.

lees meer
inloggen