Nieuws Vijf vragen over overbelaste omas
28 augustus 2017

Begin april 2017 werd het boek ‘Eindeloos ouderschap’ gepresenteerd. In dit boek beschrijven Anneke Groen en Herman Vuijsje de veranderde verhouding tussen ouders en hun volwassen kinderen. Een halve eeuw geleden was je klaar met de zorg voor je kinderen als die de deur uit waren, maar tegenwoordig duurt die zorg veel langer. En in veel gevallen gaat deze zorg over in het zorgen voor de kleinkinderen. Grootouders fungeren op grote schaal als oppas.

Hoogleraar Vrouwencardiologie Angela Maas ziet tijdens haar spreekuur met enige regelmaat overbelaste oma’s. We stelden Angela Maas vijf vragen over deze nieuwe ontwikkeling.

Sinds wanneer hoor je vrouwen hierover klagen?

De afgelopen drie jaar is dit steeds vaker onderwerp van gesprek. Ik hoor verhalen van vrouwen die om half 5 ’s morgens in de auto zitten, om vervolgens enige tijd in de file te staan, alvorens ze een hele dag op hun kleinkinderen moeten passen. Ze geven aan dat het ze eigenlijk te veel is, maar dat ze dit niet goed bespreekbaar durven te maken met hun kinderen.

Wat voor klachten hebben deze vrouwen?

Ze zijn moe, komen enerzijds niet toe aan wat meer rust in deze levensfase en anderzijds aan voldoende sporten/bewegen om een beetje fit te blijven. Ze hebben vaak een te hoge bloeddruk, wat weer klachten kan geven van slecht slapen, hartritmestoornissen en pijn op de borst. Als je ouder wordt, dan wordt je conditie minder en ben je vaak minder stressbestendig. Ook spier- en gewrichtsklachten komen meer voor en die zijn van invloed op je tempo.

Welke risico’s lopen deze vrouwen als ze hun klachten niet serieus nemen?

Weinig mensen worden 80-90 jaar zonder haperingen in de gezondheid. Aan veel klachten is wat te doen, maar daar moet wel gelegenheid voor zijn en vaak hoort rust en ontspanning daarbij. Geen tijd leidt tot uitstelgedrag, waardoor je later dan wenselijk bij de dokter komt. Gezondheidsproblemen moet je tijdig aanpakken.

Wat is je advies aan deze vrouwen?

Denk aan je gezondheid, zorg voor voldoende ontspanning en het contact met kinderen en kleinkinderen moet wel leuk blijven. Gezond oud worden betekent ook dat je af en toe pas op de plaats moet maken. Maak het bespreekbaar met je kinderen.  

Mocht je zelf oma worden, ga je dan oppassen?

Nee, niet structureel. Natuurlijk ben ik bereid om daar waar nodig bij te springen, maar ik ga me niet verplichten om één of meerdere dagen vast op te passen. Mijn kinderen hebben twee geweldige oppasmoeders gehad, waar ze nog graag  even langs gaan.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Vaker complicaties bij nierpatiënten met COVID-19

11 augustus 2020

Nierdialyse- en niertransplantatiepatiënten die besmet raken met het coronavirus zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties en hebben een hogere kans op overlijden.

lees meer

Terug van vakantie of bezoek aan een gebied met code oranje of rood: aangescherpte maatregelen voor medewerkers, patiënten en bezoekers

10 augustus 2020

Tijdens de vakantieperiode kan het reisadvies in delen van een land wijzigen van code geel, naar oranje of zelfs rood. Om ook na deze periode de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen, voert het Radboudumc vanaf 10 augustus een aantal aangescherpte maatregelen door.

lees meer

BCG-vaccin is veilig en leidt niet tot een verhoogd risico op COVID-19-klachten

6 augustus 2020

Meer studies moeten uitwijzen of het generieke vaccin ook een positief effect kan hebben

lees meer

IC Café op 8 september voor corona-IC-patiënten en naasten Aandacht voor ervaringen tijdens en na de ziekte

5 augustus 2020

De coronacrisis heeft grote impact gemaakt op iedereen. Vooral voor degenen die met een corona-infectie op de intensive care hebben gelegen. Daarom is er op 8 september het eerste digitale IC Café voor corona-IC-patiënten en hun naasten.

lees meer

Ook na vijf jaar blijken bot-verankerde prothesen een goede ingreep

5 augustus 2020

Ondanks stomaproblemen een flinke verbetering in mobiliteit en kwaliteit van leven

lees meer