Nieuws Zo´n 30.000 kinderen in Nederland hebben de huidziekte psoriasis, begrip en begrijpelijke uitleg is
11 april 2017

Marieke Seyger, Dermatoloog in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, heeft het eerste exemplaar van het stripboek Medikidz leggen uit wat PSORIASIS is, uitgereikt aan patiënt Sarah en haar moeder. Het stripboek legt op een begrijpelijke manier uit wat er precies in het lichaam gebeurt als je psoriasis hebt. Het is een spannend verhaal waarin hoofdpersoon Zoë een reis door het lichaam maakt.

Ongeveer 30.000 kinderen in Nederland hebben de chronische huidziekte psoriasis. De huidziekte ontstaat door een defect in het immuunsysteem en kenmerkt zich door rode plekken die jeuken en schilferen. Psoriasis kan over het hele lichaam voorkomen en is niet besmettelijk. Psoriasis komt vooral bij kinderen ook vaak in het gezicht voor en kan grote impact op de kwaliteit van leven hebben. Jeuk en slaapproblemen zijn aan de orde van de dag, maar ook schaamte en onbegrip komen regelmatig voor.
 
Zichtbaar anders
 “Bekendheid van de ziekte is wat iedere psoriasispatiënt graag wil. Het gaat daarbij vooral om begrip en je niet meer hoeven schamen of zelfs verbergen van psoriasis voor de omgeving. Vooral de jonge patiënten lijden extra onder het onbegrip van hun omgeving. Zij zijn zichtbaar anders dan leeftijdsgenoten, die vaak denken dat psoriasis besmettelijk is. Duidelijke uitleg over de ziekte, op hun eigen niveau is daarom absoluut noodzakelijk. Het kan pesterijen en langdurig leed helpen voorkomen”, vindt René Asbreuk, woordvoerder Psoriasis Vereniging Nederland.
 
Het stripboek, dat een initiatief is van biofarmaceutisch bedrijf AbbVie, werd gemaakt in samenwerking met Dermatoloog Marieke Seyger van het Radboudumc  Amalia kinderziekenhuis, de Psoriasis Vereniging Nederland en Medikidz, en draagt bij aan invulling van een behoefte die er al lange tijd onder artsen en patiënten is: begrijpelijke uitleg voor kinderen op hun eigen niveau.
 
“ Een systemische ziekte uitleggen aan kinderen is ontzettend lastig. Uitleg in de vorm van een stripboek kan daarbij absoluut helpen. Het is geschreven op hun eigen niveau en legt duidelijk uit wat er precies in het lichaam gebeurt. Bovendien kunnen kinderen het boekje ook door familie, klasgenootjes en vriendjes laten lezen, waardoor ook zij beter snappen wat er aan de hand is,” aldus Marieke Seyger.
Bestel het boekje op www.medikidz-psoriasis.nl

Meer nieuws


1,5 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar eerder herkennen van parkinson

27 oktober 2021

Onderzoekers gaan voortekenen en subtypes van ziekte van Parkinson beter in kaart brengen met grote internationale studie

lees meer

Radboudprojecten open science ontvangen subsidie

27 oktober 2021

Het NWO Open Science Fund geeft 26 projecten, waaronder drie van de Radboud Universiteit en het Radboudumc, een financiële impuls van maximaal 50.000 euro.

lees meer

Precisiegeneeskunde voor hersenaandoeningen Project BRAINMODEL ontvangt 4 miljoen subsidie van ZonMw

25 oktober 2021

In het project BRAINMODEL werken Radboudumc en VU Amsterdam met andere kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, beroepsverenigingen en bedrijven aan onderzoeksmethodes om ontwikkelingsstoornissen in de hersenen beter te kunnen genezen op basis van stamcellen.

lees meer

Christian Gilissen benoemd tot hoogleraar Genoom Bioinformatica

22 oktober 2021

Christian Gilissen is per 1 oktober 2021 benoemd tot hoogleraar Genoom Bioinformatica aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit.

lees meer

Landelijke actiedag cao - 26 oktober Radboudumc doet ook mee

21 oktober 2021

Dinsdag 26 oktober organiseren de FNV, CNV, LAD en FBZ een landelijke actiedag voor een betere cao in de acht Nederlandse umc’s. En dit keer doet ook het Radboudumc mee. 21 afdelingen draaien op deze dag zondagsdiensten.

lees meer