Nieuws Zo´n 30.000 kinderen in Nederland hebben de huidziekte psoriasis, begrip en begrijpelijke uitleg is noodzakelijk

11 april 2017

Marieke Seyger, Dermatoloog in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, heeft het eerste exemplaar van het stripboek Medikidz leggen uit wat PSORIASIS is, uitgereikt aan patiënt Sarah en haar moeder. Het stripboek legt op een begrijpelijke manier uit wat er precies in het lichaam gebeurt als je psoriasis hebt. Het is een spannend verhaal waarin hoofdpersoon Zoë een reis door het lichaam maakt.

Ongeveer 30.000 kinderen in Nederland hebben de chronische huidziekte psoriasis. De huidziekte ontstaat door een defect in het immuunsysteem en kenmerkt zich door rode plekken die jeuken en schilferen. Psoriasis kan over het hele lichaam voorkomen en is niet besmettelijk. Psoriasis komt vooral bij kinderen ook vaak in het gezicht voor en kan grote impact op de kwaliteit van leven hebben. Jeuk en slaapproblemen zijn aan de orde van de dag, maar ook schaamte en onbegrip komen regelmatig voor.
 
Zichtbaar anders
 “Bekendheid van de ziekte is wat iedere psoriasispatiënt graag wil. Het gaat daarbij vooral om begrip en je niet meer hoeven schamen of zelfs verbergen van psoriasis voor de omgeving. Vooral de jonge patiënten lijden extra onder het onbegrip van hun omgeving. Zij zijn zichtbaar anders dan leeftijdsgenoten, die vaak denken dat psoriasis besmettelijk is. Duidelijke uitleg over de ziekte, op hun eigen niveau is daarom absoluut noodzakelijk. Het kan pesterijen en langdurig leed helpen voorkomen”, vindt René Asbreuk, woordvoerder Psoriasis Vereniging Nederland.
 
Het stripboek, dat een initiatief is van biofarmaceutisch bedrijf AbbVie, werd gemaakt in samenwerking met Dermatoloog Marieke Seyger van het Radboudumc  Amalia kinderziekenhuis, de Psoriasis Vereniging Nederland en Medikidz, en draagt bij aan invulling van een behoefte die er al lange tijd onder artsen en patiënten is: begrijpelijke uitleg voor kinderen op hun eigen niveau.
 
“ Een systemische ziekte uitleggen aan kinderen is ontzettend lastig. Uitleg in de vorm van een stripboek kan daarbij absoluut helpen. Het is geschreven op hun eigen niveau en legt duidelijk uit wat er precies in het lichaam gebeurt. Bovendien kunnen kinderen het boekje ook door familie, klasgenootjes en vriendjes laten lezen, waardoor ook zij beter snappen wat er aan de hand is,” aldus Marieke Seyger.
Bestel het boekje op www.medikidz-psoriasis.nl

Meer nieuws


Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Herdenking operatie Market Garden op 18 september Samen met de 82ste Airborne Divisie – je bent welkom

15 september 2023

Radboudumc staat stil bij de bevrijding van Nijmegen in 1944. Vertegenwoordigers van de 82ste Airborne Divisie, onderdeel van operatie Market Garden, nemen deel aan de herdenking.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet