Nieuws 3D-fotografie brengt hand betrouwbaar in beeld

4 april 2018

3D-fotografie is een betrouwbare methode om handproblemen bij patiënten te onderzoeken. De techniek is ook geschikt om operaties aan handen voor te bereiden. Hiermee kunnen 3D-foto’s een betaalbaar en veilig alternatief vormen voor röntgenfoto’s, CT- en MRI-scans. Dit blijkt uit onderzoek van plastisch chirurg in opleiding Inge van Doorn-Hoevenaren van het Radboudumc waarmee zij op 5 april promoveert.

Handproblemen komen veel voor. Zo heeft naar schatting 15 tot 20 procent van de patiënten op de eerste hulp een verwonding aan de handen. Om een indruk te krijgen van de schade, laten veel artsen een röntgenfoto, CT- of MRI-scan maken. Hoewel de kwaliteit van deze beelden erg hoog is, kleven er ook nadelen aan deze methodes. Patiënten staan bloot aan kwalijke straling en de kosten van deze methodes zijn hoog.

Fotografie

Een veelbelovend alternatief voor de beeldvorming van handen is 3D-fotografie. Op basis van meerdere ‘gewone’ foto’s uit verschillende hoeken ontstaat een 3D-beeld van de buitenkant van het lichaam. Deze methode wordt al veel toegepast in de voorbereiding van behandelingen van mond, kaak en aangezicht. Inge van Doorn-Hoevenaren onderzocht of deze methode ook geschikt is voor de beeldvorming van handen: “De techniek is nog niet zo bekend binnen de handchirurgie. Toch kun je hiermee de buitenkant van de handen zeer goed in beeld brengen en daar ook goede berekeningen aan doen. Zeker in combinatie met andere imaging-technieken is dan ook veel winst te behalen.”

Grote handen

Nadat uit haar onderzoek bleek dat 3D-fotografie betrouwbare medische beelden van de handen oplevert, paste Van Doorn-Hoevenaren de techniek toe bij patiënten waarbij de handen door ziekte in omvang toenemen, zoals bij de zeldzame hormoonaandoening acromegalie (zie foto). Omdat het effect van een behandeling langzaam is, moeten deze patiënten langdurig gevolgd worden. Met 3D-fotografie is dit betrouwbaar te doen. Ook bij patiënten met lymfoedeem is dit het geval.

Operatie voorbereiden

Een volgende stap was de toepassing van 3D-fotografie bij de voorbereiding van een operatie van een jonge patiënt bij wie twee vingers aan elkaar vast zitten.. Van Doorn-Hoevenaren maakte 3D-foto’s van de vergroeide hand. Deze laadde zij in de computer, waarna een chirurg voor de operatie de snijlijnen kon intekenen in de 3D-afbeelding. Vervolgens maakte zij een 3D-print van de hand. Tijdens de operatie was snel en nauwkeurig de snijlijn op de hand van de patiënt in te tekenen (zie figuur).Van Doorn-Hoevenaren: “Het grote voordeel van deze toepassing is dat operaties zo veel sneller kunnen plaatsvinden. Patiënten, vaak jonge kinderen, hoeven dan korter onder narcose te zijn.”

Verdere toepassing

Van Doorn-Hoevenaren ziet veel kansen voor verdere toepassing van de 3D-techniek in de behandeling van handen: “We werken nu bijvoorbeeld aan een draagbare scanner, zoals in het mondonderzoek al wordt toegepast. Dit kan op de eerste hulp bij de beeldvorming van de handen heel bruikbaar zijn. Daarnaast zijn er 3D-labs in ontwikkeling in andere umc’s. Dit maakt de behandeling op basis van 3D-technieken voor meer patiënten in Nederland mogelijk.”

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar