Nieuws 5 vragen over de tekenbeet

19 april 2018

Tijdens de ‘Week van de teek’ is er vanaf 16 april landelijk aandacht voor de gevaren van tekenbeten. In vijf vragen vertelt arts-onderzoeker van de afdeling Interne Geneeskunde Hedwig Vrijmoeth onder meer over hoe je een teek herkent en wat je moet doen als je een beet te pakken hebt.

Hoe herken je een teek?
‘Een teek is een klein zwart, donkerbruin of grijs spinachtig beestje. De grootte van de teek hangt af van het stadium waarin die zich bevindt. De stadia zijn: ei, larve, nimf en volwassen teek. Als de teek nog een larve is, is hij heel klein en heeft zes pootjes. Als hij uitgroeit tot nimf krijgt hij acht pootjes. Als de teek zich volzuigt met bloed wordt hij groter.’

Wat moet je doen als je een tekenbeet hebt?
‘Het belangrijkste is om altijd te controleren op teken nadat je in het bos, de tuin, het park of de duinen bent geweest. Als je een tekenbeet hebt, kun je die het beste verwijderen met een puntige pincet. Plaats de pincet zo strak mogelijk op de huid en haal de teek er met een soepele beweging omhoog uit. Het kan ook met een tekenpen of een tekenverwijderkaart. Daarna kan je het plekje op de huid reinigen met alcohol. Het is belangrijk om te noteren waar de tekenbeet zat en wanneer je de teek opgelopen en verwijderd hebt. Het is goed om deze plek drie maanden in de gaten te houden. Als er een rode vlek of huiduitslag verschijnt moet je een huisarts bezoeken.’

Hoe kan je tekenbeten voorkomen?
‘Dit kan je nooit honderd procent voorkomen. Wel kan je voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op een tekenbeet te verkleinen. Draag een lange broek, een shirt met lange mouwen en sokken. Boswachters en tuiniers dragen vaak tekenwerende kleding. Maar een tekenbeet kan je nooit helemaal voorkomen, je kan alleen de kans verkleinen. Daarom is het vooral belangrijk de huid goed te controleren na een bezoek aan het groen.’

Voel je een tekenbeet?
‘In Nederland komen vooral zachte teken voor, als ze bijten voel je dit niet. Wel kan je jeuk of irritatie aan de huid krijgen als de teek er langer zit.’

Hoe groot is de kans dat je ziek wordt?
‘In de meeste gevallen word je niet ziek van een tekenbeet. Van de honderd mensen die een tekenbeet oplopen krijgen uiteindelijk twee tot drie mensen de ziekte van Lyme. Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk na de beet te verwijderen, want dat verkleint de kans op de ziekte van Lyme.  Als er een rode ring of vlek - een erythema migrans - ontstaat of er ontstaan griepachtige verschijnselen na een tekenbeet, ga dan naar de huisarts. Deze vroege vorm van de ziekte van Lyme is gelukkig meestal goed te behandelen met een korte antibioticumkuur.' 

Het Radboudumc doet in samenwerking met het RIVM, het AMC en Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn onderzoek naar de ziekte van Lyme. Mensen die een tekenbeet of een vorm van Lymeziekte hebben, wordt gevraagd dit te melden op de website www.tekenradar.nl, waar ze zich ook kunnen aanmelden voor het onderzoek.

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar