Nieuws Benefietconcert voor onderzoek naar Pulmonale Hypertensie

3 oktober 2018

Op 21 oktober organiseren drie patiënten een benefietconcert voor onderzoek naar Pulmonale Hypertensie. De opbrengst van het concert gaat naar het Radboudumc. Vijf vragen aan cardioloog Arie van Dijk over het belang van onderzoek naar deze aandoening.

Wat is Pulmonale Hypertensie?
Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een zeldzame, chronische longvaatziekte waarbij de vaten in de longen zijn vernauwd. De rechterkamer van het hart is het deel dat bloed aan de longen levert. Door de vernauwde vaten krijgt het hart steeds meer moeite om het bloed in de longen te pompen. Deze hartkamer wordt hierdoor wijder waardoor het hart minder krachtig kan pompen. De weerstand voor het bloed om door de longen te stromen is te hoog, waardoor de druk in de bloedvaten in de longen te hoog is en de rechter hartkamer overbelast raakt.

Hoeveel mensen lijden aan PAH?
In Nederland hebben zo’n 800 mensen de diagnose pulmonale arteriële hypertensie. Elk jaar komen daar rond de dertig nieuwe patiënten bij.

Is PAH goed te behandelen?
Van PAH kan je niet genezen. Het is wel mogelijk met medicijnen de weerstand in de longbloedvaten te verminderen en daarmee de belasting van de rechter hartkamer te verlagen. Dit leidt tot minder kortademigheidsklachten, meer inspanningsvermogen, minder ziekenhuisopnamen en een verbetering van de kans op overleving.

Met het benefietconcert wordt geld ingezameld voor onderzoek. Wat houdt dit onderzoek in?
Voor patiënten met PAH is de rechter hartkamer erg belangrijk. De functie van deze kamer bepaalt de klachten en de overlevingskansen. Deze functie is echter moeilijk meetbaar. Daarom doen we in het Radboudumc onderzoek naar een nieuwe methode om de functie van de rechter hartkamer te bepalen door een echo van het hart te maken.  Gegevens van een hartslag over de grootte (het volume) van de rechter hartkamer worden gecombineerd met gegevens over het korter en langer worden van spiervezels van de rechter hartkamer. Dat levert meer informatie over de functie op dan de gebruikelijke meetmethoden. We onderzoeken hoe deze methode veranderingen in de functie van de rechter hartkamer kan aantonen, of dat eerder in het ziektebeloop kan en of we aan deze metingen kunnen aflezen of de rechter hartkamer baat heeft bij de behandeling met medicijnen voor PAH.

Wanneer verwacht u de eerste resultaten voor patiënten?
De eerste resultaten komen binnen twee jaar beschikbaar. Het vergt nog veel onderzoek om te bepalen of patiënten zelf werkelijk baat hebben als hun behandeling wordt aangepast door het gebruik van deze nieuwe meetmethode. We zijn dan ook erg blij met dit benefietconcert.
 
 

Meer informatie


Marloes de Vink

woordvoerder / persvoorlichter

06 52 02 81 72

Meer nieuws


14 Radboudianen in top meest geciteerde wetenschappers

12 december 2018

Op de lijst met de 1 procent meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar, staan 14 wetenschappers die verbonden zijn aan het Radboudumc of de Radboud Universiteit.

lees meer

Onderzoek geneesmiddel zeldzame ziekte kan efficiënter en patiëntgerichter Nieuwe toepassing Bayesiaans gecombineerde N=1 trialmethode

12 december 2018

Om te beoordelen of een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte effect heeft, is grootschalig onderzoek met een gerandomiseerde klinische studie niet altijd meer nodig, zeggen onderzoekers van de afdeling Neurologie en Health Evidence van het Radboudumc.

lees meer

Metalen implantaat maakt medicijn Doelgerichte therapie tegen bacteriële infecties

11 december 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken.

lees meer

Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer
  • Snel naar