Nieuws Benefietconcert voor onderzoek naar Pulmonale Hypertensie

3 oktober 2018

Op 21 oktober organiseren drie patiënten een benefietconcert voor onderzoek naar Pulmonale Hypertensie. De opbrengst van het concert gaat naar het Radboudumc. Vijf vragen aan cardioloog Arie van Dijk over het belang van onderzoek naar deze aandoening.

Wat is Pulmonale Hypertensie?
Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een zeldzame, chronische longvaatziekte waarbij de vaten in de longen zijn vernauwd. De rechterkamer van het hart is het deel dat bloed aan de longen levert. Door de vernauwde vaten krijgt het hart steeds meer moeite om het bloed in de longen te pompen. Deze hartkamer wordt hierdoor wijder waardoor het hart minder krachtig kan pompen. De weerstand voor het bloed om door de longen te stromen is te hoog, waardoor de druk in de bloedvaten in de longen te hoog is en de rechter hartkamer overbelast raakt.

Hoeveel mensen lijden aan PAH?
In Nederland hebben zo’n 800 mensen de diagnose pulmonale arteriële hypertensie. Elk jaar komen daar rond de dertig nieuwe patiënten bij.

Is PAH goed te behandelen?
Van PAH kan je niet genezen. Het is wel mogelijk met medicijnen de weerstand in de longbloedvaten te verminderen en daarmee de belasting van de rechter hartkamer te verlagen. Dit leidt tot minder kortademigheidsklachten, meer inspanningsvermogen, minder ziekenhuisopnamen en een verbetering van de kans op overleving.

Met het benefietconcert wordt geld ingezameld voor onderzoek. Wat houdt dit onderzoek in?
Voor patiënten met PAH is de rechter hartkamer erg belangrijk. De functie van deze kamer bepaalt de klachten en de overlevingskansen. Deze functie is echter moeilijk meetbaar. Daarom doen we in het Radboudumc onderzoek naar een nieuwe methode om de functie van de rechter hartkamer te bepalen door een echo van het hart te maken.  Gegevens van een hartslag over de grootte (het volume) van de rechter hartkamer worden gecombineerd met gegevens over het korter en langer worden van spiervezels van de rechter hartkamer. Dat levert meer informatie over de functie op dan de gebruikelijke meetmethoden. We onderzoeken hoe deze methode veranderingen in de functie van de rechter hartkamer kan aantonen, of dat eerder in het ziektebeloop kan en of we aan deze metingen kunnen aflezen of de rechter hartkamer baat heeft bij de behandeling met medicijnen voor PAH.

Wanneer verwacht u de eerste resultaten voor patiënten?
De eerste resultaten komen binnen twee jaar beschikbaar. Het vergt nog veel onderzoek om te bepalen of patiënten zelf werkelijk baat hebben als hun behandeling wordt aangepast door het gebruik van deze nieuwe meetmethode. We zijn dan ook erg blij met dit benefietconcert.
 
 

Meer nieuws


Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer

Nieuw leven voor oud antibioticum Welkom alternatief voor zeer resistente longinfecties

13 mei 2019

Het oude antibioticum minocycline kan een nieuw leven krijgen in de behandeling van Mycobacterium avium longinfecties. In Journal of Antimicrobial Chemotherapy bepaalden medisch microbiologen Mike Ruth en Jakko van Ingen van het Radboudumc de werkzame dosis ervan.

lees meer

Frank Bosch benoemd tot hoogleraar Acute Interne Geneeskunde

10 mei 2019

Internist-intensivist van Rijnstate, Frank Bosch benoemd tot hoogleraar Acute Interne Geneeskunde bij het Radboudumc.

lees meer

Algoritme berekent aanwezigheid en agressiviteit van prostaattumor Analyseprogramma MRI-scans maakt objectieve diagnose in principe overal mogelijk

9 mei 2019

Een computerprogramma dat MRI-beelden analyseert, kan de aanwezigheid en zelfs de agressiviteit van een prostaattumor betrouwbaar in kaart brengen. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc met internationale collega’s in het wetenschappelijke tijdschrift Investigative Radiology

lees meer