Nieuws Benefietconcert voor onderzoek naar Pulmonale Hypertensie

3 oktober 2018

Op 21 oktober organiseren drie patiënten een benefietconcert voor onderzoek naar Pulmonale Hypertensie. De opbrengst van het concert gaat naar het Radboudumc. Vijf vragen aan cardioloog Arie van Dijk over het belang van onderzoek naar deze aandoening.

Wat is Pulmonale Hypertensie?
Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een zeldzame, chronische longvaatziekte waarbij de vaten in de longen zijn vernauwd. De rechterkamer van het hart is het deel dat bloed aan de longen levert. Door de vernauwde vaten krijgt het hart steeds meer moeite om het bloed in de longen te pompen. Deze hartkamer wordt hierdoor wijder waardoor het hart minder krachtig kan pompen. De weerstand voor het bloed om door de longen te stromen is te hoog, waardoor de druk in de bloedvaten in de longen te hoog is en de rechter hartkamer overbelast raakt.

Hoeveel mensen lijden aan PAH?
In Nederland hebben zo’n 800 mensen de diagnose pulmonale arteriële hypertensie. Elk jaar komen daar rond de dertig nieuwe patiënten bij.

Is PAH goed te behandelen?
Van PAH kan je niet genezen. Het is wel mogelijk met medicijnen de weerstand in de longbloedvaten te verminderen en daarmee de belasting van de rechter hartkamer te verlagen. Dit leidt tot minder kortademigheidsklachten, meer inspanningsvermogen, minder ziekenhuisopnamen en een verbetering van de kans op overleving.

Met het benefietconcert wordt geld ingezameld voor onderzoek. Wat houdt dit onderzoek in?
Voor patiënten met PAH is de rechter hartkamer erg belangrijk. De functie van deze kamer bepaalt de klachten en de overlevingskansen. Deze functie is echter moeilijk meetbaar. Daarom doen we in het Radboudumc onderzoek naar een nieuwe methode om de functie van de rechter hartkamer te bepalen door een echo van het hart te maken.  Gegevens van een hartslag over de grootte (het volume) van de rechter hartkamer worden gecombineerd met gegevens over het korter en langer worden van spiervezels van de rechter hartkamer. Dat levert meer informatie over de functie op dan de gebruikelijke meetmethoden. We onderzoeken hoe deze methode veranderingen in de functie van de rechter hartkamer kan aantonen, of dat eerder in het ziektebeloop kan en of we aan deze metingen kunnen aflezen of de rechter hartkamer baat heeft bij de behandeling met medicijnen voor PAH.

Wanneer verwacht u de eerste resultaten voor patiënten?
De eerste resultaten komen binnen twee jaar beschikbaar. Het vergt nog veel onderzoek om te bepalen of patiënten zelf werkelijk baat hebben als hun behandeling wordt aangepast door het gebruik van deze nieuwe meetmethode. We zijn dan ook erg blij met dit benefietconcert.
 
 

Meer informatie


Marloes de Vink

woordvoerder / persvoorlichter

06 52 02 81 72

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar