Nieuws Benefietconcert voor onderzoek naar Pulmonale Hypertensie

3 oktober 2018

Op 21 oktober organiseren drie patiënten een benefietconcert voor onderzoek naar Pulmonale Hypertensie. De opbrengst van het concert gaat naar het Radboudumc. Vijf vragen aan cardioloog Arie van Dijk over het belang van onderzoek naar deze aandoening.

Wat is Pulmonale Hypertensie?
Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een zeldzame, chronische longvaatziekte waarbij de vaten in de longen zijn vernauwd. De rechterkamer van het hart is het deel dat bloed aan de longen levert. Door de vernauwde vaten krijgt het hart steeds meer moeite om het bloed in de longen te pompen. Deze hartkamer wordt hierdoor wijder waardoor het hart minder krachtig kan pompen. De weerstand voor het bloed om door de longen te stromen is te hoog, waardoor de druk in de bloedvaten in de longen te hoog is en de rechter hartkamer overbelast raakt.

Hoeveel mensen lijden aan PAH?
In Nederland hebben zo’n 800 mensen de diagnose pulmonale arteriële hypertensie. Elk jaar komen daar rond de dertig nieuwe patiënten bij.

Is PAH goed te behandelen?
Van PAH kan je niet genezen. Het is wel mogelijk met medicijnen de weerstand in de longbloedvaten te verminderen en daarmee de belasting van de rechter hartkamer te verlagen. Dit leidt tot minder kortademigheidsklachten, meer inspanningsvermogen, minder ziekenhuisopnamen en een verbetering van de kans op overleving.

Met het benefietconcert wordt geld ingezameld voor onderzoek. Wat houdt dit onderzoek in?
Voor patiënten met PAH is de rechter hartkamer erg belangrijk. De functie van deze kamer bepaalt de klachten en de overlevingskansen. Deze functie is echter moeilijk meetbaar. Daarom doen we in het Radboudumc onderzoek naar een nieuwe methode om de functie van de rechter hartkamer te bepalen door een echo van het hart te maken.  Gegevens van een hartslag over de grootte (het volume) van de rechter hartkamer worden gecombineerd met gegevens over het korter en langer worden van spiervezels van de rechter hartkamer. Dat levert meer informatie over de functie op dan de gebruikelijke meetmethoden. We onderzoeken hoe deze methode veranderingen in de functie van de rechter hartkamer kan aantonen, of dat eerder in het ziektebeloop kan en of we aan deze metingen kunnen aflezen of de rechter hartkamer baat heeft bij de behandeling met medicijnen voor PAH.

Wanneer verwacht u de eerste resultaten voor patiënten?
De eerste resultaten komen binnen twee jaar beschikbaar. Het vergt nog veel onderzoek om te bepalen of patiënten zelf werkelijk baat hebben als hun behandeling wordt aangepast door het gebruik van deze nieuwe meetmethode. We zijn dan ook erg blij met dit benefietconcert.
 
 

Meer nieuws


Tuberculosevaccin versterkt malaria-afweer

20 februari 2019

Het vaccin tegen tuberculose versterkt ook de afweer tegen malaria. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc. De resultaten verschenen vandaag in Nature Communications.

lees meer

Nieuwe besmettingsroute resistente ziekenhuisbacterie ontdekt

18 februari 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe manier van verspreiding van resistente ziekenhuisbacteriën gevonden.

lees meer

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer