Nieuws Darmonderzoeker Ayla Turan wint Radboud Talks 2018

17 april 2018

Ayla Turan, arts-promovendus bij de afdeling Maag-Darm-Leverziekten van het Radboudumc, won gisteravond de derde editie van de wetenschappelijke pitchwedstrijd Radboud Talks. De expertjury beoordeelde haar pitch over het voorkomen van bloedingen na het verwijderen van poliepen in de darm, als beste van de avond. Ook de uitverkochte zaal beoordeelde haar pitch als beste van de avond.

Ayla Turan won de hoofdprijs bestaande uit een persoonlijk wetenschapscommunicatiebudget van 1000 euro in een uitverkochte zaal van LUX Nijmegen. Turan onderzoekt of miniscule clips bloedingen in de darm kunnen voorkomen. Ze is als arts gefascineerd door onze darmen. Binnen het landelijk screeningsprogramma voor darmkanker sturen ouderen poepsamples op die in het lab worden gecontroleerd op bloed. Bloed kan wijzen op de aanwezigheid van poliepen, een mogelijk voorstadium van darmkanker.

Uitgepoept
Artsen kunnen poliepen tijdens een kijkonderzoek van de darm verwijderen, maar die operatie is niet zonder risico’s. Bij 1 op de 10 mensen bij wie grote poliepen op deze manier verwijderd worden, gaan de wondjes bloeden. Turan onderzoekt binnen haar promotietraject of kleine clips die de wondjes afsluiten, dit bloeden kunnen voorkomen. De clips vallen er vanzelf af als de wond geheeld is en worden uitgepoept.
Ayla Turan wint Radboud Talks
Ayla Turan krijgt de prijs uit handen van Esther Thole.

De jury – die bestond uit wetenschapsjournalist Esther Thole (NEMO Kennislink), wetenschapper Thijs Eijsvogels (Radboudumc) en programmamaker Anouta de Groot (Radboud Reflects) - verkoos haar pitch tot de meest overtuigende op basis van content, clarity en charisma. De jury prees Turan om haar humor, haar presentatiestijl en haar vermogen een onderwerp waar mensen niet graag over praten, luchtig over te brengen.
In totaal gaven acht jonge onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud universiteit een pitch van drie minuten.

Publieksprijs
Ook het publiek beloonde Ayla Turan met een kwart van de stemmen. De publieksprijs bestond uit een pakket boeken over wetenschapscommunicatie.

Drie minuten, geen saaie PowerPoints
Radboud Talks is een pitchwedstrijd waarbij wetenschappers uit alle disciplines hun onderzoek uitleggen in drie minuten voor een live publiek en jury. Traditionele powerpointpresentaties met saaie grafieken zijn verboden. Er mag alleen gebruik worden gemaakt van een voorwerp. Dat leverde verrassende en vooral enthousiasmerende verhalen op.

Meer nieuws


Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer

Herdenking operatie Market Garden op 18 september Samen met de 82ste Airborne Divisie – je bent welkom

15 september 2023

Radboudumc staat stil bij de bevrijding van Nijmegen in 1944. Vertegenwoordigers van de 82ste Airborne Divisie, onderdeel van operatie Market Garden, nemen deel aan de herdenking.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet