Nieuws Darmonderzoeker Ayla Turan wint Radboud Talks 2018

17 april 2018

Ayla Turan, arts-promovendus bij de afdeling Maag-Darm-Leverziekten van het Radboudumc, won gisteravond de derde editie van de wetenschappelijke pitchwedstrijd Radboud Talks. De expertjury beoordeelde haar pitch over het voorkomen van bloedingen na het verwijderen van poliepen in de darm, als beste van de avond. Ook de uitverkochte zaal beoordeelde haar pitch als beste van de avond.

Ayla Turan won de hoofdprijs bestaande uit een persoonlijk wetenschapscommunicatiebudget van 1000 euro in een uitverkochte zaal van LUX Nijmegen. Turan onderzoekt of miniscule clips bloedingen in de darm kunnen voorkomen. Ze is als arts gefascineerd door onze darmen. Binnen het landelijk screeningsprogramma voor darmkanker sturen ouderen poepsamples op die in het lab worden gecontroleerd op bloed. Bloed kan wijzen op de aanwezigheid van poliepen, een mogelijk voorstadium van darmkanker.

Uitgepoept
Artsen kunnen poliepen tijdens een kijkonderzoek van de darm verwijderen, maar die operatie is niet zonder risico’s. Bij 1 op de 10 mensen bij wie grote poliepen op deze manier verwijderd worden, gaan de wondjes bloeden. Turan onderzoekt binnen haar promotietraject of kleine clips die de wondjes afsluiten, dit bloeden kunnen voorkomen. De clips vallen er vanzelf af als de wond geheeld is en worden uitgepoept.
Ayla Turan wint Radboud Talks
Ayla Turan krijgt de prijs uit handen van Esther Thole.

De jury – die bestond uit wetenschapsjournalist Esther Thole (NEMO Kennislink), wetenschapper Thijs Eijsvogels (Radboudumc) en programmamaker Anouta de Groot (Radboud Reflects) - verkoos haar pitch tot de meest overtuigende op basis van content, clarity en charisma. De jury prees Turan om haar humor, haar presentatiestijl en haar vermogen een onderwerp waar mensen niet graag over praten, luchtig over te brengen.
In totaal gaven acht jonge onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud universiteit een pitch van drie minuten.

Publieksprijs
Ook het publiek beloonde Ayla Turan met een kwart van de stemmen. De publieksprijs bestond uit een pakket boeken over wetenschapscommunicatie.

Drie minuten, geen saaie PowerPoints
Radboud Talks is een pitchwedstrijd waarbij wetenschappers uit alle disciplines hun onderzoek uitleggen in drie minuten voor een live publiek en jury. Traditionele powerpointpresentaties met saaie grafieken zijn verboden. Er mag alleen gebruik worden gemaakt van een voorwerp. Dat leverde verrassende en vooral enthousiasmerende verhalen op.

Meer informatie


Anne van Kessel

persvoorlichter

(024) 30 92373

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega‚Äôs uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar