Nieuws Darmonderzoeker Ayla Turan wint Radboud Talks 2018

17 april 2018

Ayla Turan, arts-promovendus bij de afdeling Maag-Darm-Leverziekten van het Radboudumc, won gisteravond de derde editie van de wetenschappelijke pitchwedstrijd Radboud Talks. De expertjury beoordeelde haar pitch over het voorkomen van bloedingen na het verwijderen van poliepen in de darm, als beste van de avond. Ook de uitverkochte zaal beoordeelde haar pitch als beste van de avond.

Ayla Turan won de hoofdprijs bestaande uit een persoonlijk wetenschapscommunicatiebudget van 1000 euro in een uitverkochte zaal van LUX Nijmegen. Turan onderzoekt of miniscule clips bloedingen in de darm kunnen voorkomen. Ze is als arts gefascineerd door onze darmen. Binnen het landelijk screeningsprogramma voor darmkanker sturen ouderen poepsamples op die in het lab worden gecontroleerd op bloed. Bloed kan wijzen op de aanwezigheid van poliepen, een mogelijk voorstadium van darmkanker.

Uitgepoept
Artsen kunnen poliepen tijdens een kijkonderzoek van de darm verwijderen, maar die operatie is niet zonder risico’s. Bij 1 op de 10 mensen bij wie grote poliepen op deze manier verwijderd worden, gaan de wondjes bloeden. Turan onderzoekt binnen haar promotietraject of kleine clips die de wondjes afsluiten, dit bloeden kunnen voorkomen. De clips vallen er vanzelf af als de wond geheeld is en worden uitgepoept.
Ayla Turan wint Radboud Talks
Ayla Turan krijgt de prijs uit handen van Esther Thole.

De jury – die bestond uit wetenschapsjournalist Esther Thole (NEMO Kennislink), wetenschapper Thijs Eijsvogels (Radboudumc) en programmamaker Anouta de Groot (Radboud Reflects) - verkoos haar pitch tot de meest overtuigende op basis van content, clarity en charisma. De jury prees Turan om haar humor, haar presentatiestijl en haar vermogen een onderwerp waar mensen niet graag over praten, luchtig over te brengen.
In totaal gaven acht jonge onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud universiteit een pitch van drie minuten.

Publieksprijs
Ook het publiek beloonde Ayla Turan met een kwart van de stemmen. De publieksprijs bestond uit een pakket boeken over wetenschapscommunicatie.

Drie minuten, geen saaie PowerPoints
Radboud Talks is een pitchwedstrijd waarbij wetenschappers uit alle disciplines hun onderzoek uitleggen in drie minuten voor een live publiek en jury. Traditionele powerpointpresentaties met saaie grafieken zijn verboden. Er mag alleen gebruik worden gemaakt van een voorwerp. Dat leverde verrassende en vooral enthousiasmerende verhalen op.

Meer informatie


Anne van Kessel

persvoorlichter

(024) 30 92373

Meer nieuws


Ignacio Malagon, Nederlands eerste hoogleraar Kinderanesthesiologie

21 januari 2019

Ignacio Malagon is met ingang van 1 januari 2019 benoemd tot hoogleraar Kinderanesthesiologie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij is de eerste hoogleraar op dit gebied in Nederland.

lees meer

Zwangerschapsecho beschikbaar stellen in ontwikkelingslanden

21 januari 2019

Thomas van den Heuvel van het Radboudumc ontwikkelde een goedkoop echosysteem dat automatisch zwangerschapsduur, stuitliggingen en tweelingzwangerschappen kan detecteren.

lees meer

Onderzoek doen met een verstandelijke beperking Nieuwe richtlijn voor inclusief gezondheidsonderzoek

14 januari 2019

Patiënten werken steeds vaker mee aan wetenschappelijk onderzoek naar hun aandoening. Maar hoe doe je dat bij mensen met een verstandelijke beperking? Tessa Frankena van het Radboudumc zocht het uit.

lees meer

Innovation­award voor fysiotherapeu­ten Yvonne Geurts en Shanna Bloemen

14 januari 2019

Ze kregen de award voor hun inzet en succesvolle implementatie van het innovatieve concept: Beter uit Bed. Met hun enthousiasme en een geheel andere blik op de gezondheidszorg hebben ze het hele huis letterlijk in beweging gekregen.

lees meer

Cees Buren verlaat Radboudumc per 1 juli aanstaande

11 januari 2019

Cees Buren, lid van de Raad van Bestuur en CFO, zal per 1 juli aanstaande na acht jaar het Radboudumc verlaten.

lees meer
  • Snel naar