Nieuws Drie nieuwe KNAWleden Radboudumc en Radboud Universiteit

19 april 2018

Roshan Cools en Guillén Fernández van het Radboudumc en Antje Meyer van de Radboud Universiteit zijn samen met achttien andere wetenschappers gekozen tot nieuwe leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 17 september worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

Roshan Cools (1975)
Hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan het Radboudumc
Roshan Cools is een expert op het gebied van onderzoek naar de relatie tussen hersenen, drugs en gedragscontrole. Ze brak in 2001 door met haar onderzoek naar de bijwerkingen van dopamine-verhogende medicijnen bij patienten met de ziekte van Parkinson. Ze toonde aan dat de bijwerkingen van deze medicijnen op de controle van impulsief gedrag, dat ten grondslag ligt aan ernstige psychiatrische problematiek zoals gokverslaving, een gevolg zijn van overstimulering van relatieve intact hersengebieden. Cools heeft haar onderzoek inmiddels uitgebreid naar gezonde mensen zonder klinische diagnose en andere klinische stoornissen die gepaard gaan met gedragscontrole problemen, zoals gokverslaving, eetproblematiek, persoonlijkheidsstoornissen en ADHD. Cools is lid van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie en van het bestuur van het Rathenau Instituut.
http://www.ru.nl/personen/cools-r/


Guillen Fernandez (1964)
Director Donders Center for Medical Neuroscience and Hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan het Radboudumc
Guillén Fernández is een specialist op het gebied hersenen, geheugen en emoties. Hij integreert in zijn onderzoek de vakgebieden cognitieve neuro-imaging, genetica, farmacologie en diverse klinische disciplines. Zo liet hij onder andere zien hoe acute stress de herinneringen in ons geheugen brandt. Mogelijk vormt dit proces de basis van stress-gerelateerde mentale aandoeningen zoals angststoornissen en depressie. Zijn onderzoek naar de basis van geheugenvorming  en stabilisering/opslag ervan in de hersenen is ook belangrijk voor onderwijs. Naast dit centrale onderzoek ontwikkelde hij samen met educatieve specialisten een lesprogramma dat aan tien- tot twaalfjarigen leert hoe de hersenen werken en laat zien wat angst doet in het brein.
http://www.ru.nl/personen/fernandez-g/Antje Meyer (1957)
directeur van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en bijzonder hoogleraar Individuele verschillen in taalverwerking aan de Radboud Universiteit
Antje Meyer is een van de pioniers op het gebied van spreken en taalverwerking. Veel van haar theorieën en technieken zijn inmiddels standaardgereedschap van taalonderzoekers. Meyer liet onder andere zien dat de hersenen een woord stap voor stap opbouwen. Ook toonde ze aan dat de ogen van proefpersonen op een detail in een afbeelding blijven hangen totdat ze het detail hebben verwerkt. De afgelopen jaren richt Meyer zich onder meer op tweetaligheid, analfabetisme, dyslexie en verschillen tussen individuen.
http://www.ru.nl/personen/meyer-a/

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar