Nieuws Europese steun voor modernisering van het Nijmeegse Radboudumc

25 oktober 2018

EIB leent € 150 miljoen voor modernisering Radboud universitair medisch centrum met nieuw klinisch gebouw en renovatie van bestaande faciliteiten. De leningsovereenkomst is daarnaast bedoeld voor duurzaamheidsinvesteringen.

De Europese Investeringsbank en Radboudumc hebben een leningsovereenkomst van € 150 miljoen getekend. De financiering is bedoeld voor het opnieuw configureren alsmede de modernisering van het universiteitsziekenhuis, onder meer door de bouw van een nieuwe klinische faciliteit (het zogenaamde “Gebouw S”) en de renovatie van bestaande faciliteiten. Hiernaast zullen ook duurzaamheidsinvesteringen in e-health onder het project vallen.

Doel van het project is om het Radboudumc nog functioneler en efficiënter te maken, alsmede om verschillende diensten beter te integreren door de campus compacter en flexibeler te maken en bepaalde afdelingen verticaal en horizontaal beter bij elkaar te brengen. Het vervangen, uitbreiden en renoveren van de bestaande faciliteiten zal deze reorganisatie van campusactiviteiten mogelijk maken.
 
“De levensverwachting in Nederland behoort tot de hoogste ter wereld,” stelde EIB President Werner Hoyer. “maar als we ouder worden, komen er ook specifieke problemen om de hoek kijken, en daar moeten Nederlandse ziekenhuizen zich op instellen. In deze tijden van versnellende vergrijzing en technologische vernieuwing zijn we blij dat we het Radboudumc kunnen steunen met het voorbereiden op de toekomst van de gezondheidszorg.”
 
“De Nederlandse zorgsector heeft een ingrijpende hervorming nodig om in te kunnen spelen op de snelle demografische, sociologische en technologische veranderingen in de samenleving. Daarbij is leiderschap nodig. Het Radboudumc wenst hierin verantwoordelijkheid te nemen, en is de EIB dankbaar voor de financiële steun aan onze missie ‘to have a significant impact on healthcare’.” voegde Leon van Halder, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc, toe.
 
De financiering zal de uitvoering van het investeringsprogramma van het Radboudumc tot 2023 mogelijk maken.

Meer nieuws


Tuberculosevaccin versterkt malaria-afweer

20 februari 2019

Het vaccin tegen tuberculose versterkt ook de afweer tegen malaria. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc. De resultaten verschenen vandaag in Nature Communications.

lees meer

Nieuwe besmettingsroute resistente ziekenhuisbacterie ontdekt

18 februari 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe manier van verspreiding van resistente ziekenhuisbacteriën gevonden.

lees meer

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer