Nieuws Niet opereren is ook een optie

20 september 2018

Samen beslissen over een operatie Bij kankerbehandelingen wordt er vaak gestreefd naar een zo lang mogelijke overleving. Maar voor kwetsbare ouderen is de kwaliteit van leven en functioneren soms belangrijker dan de kwantiteit. Toch worden oudere patiënten met darm- en alvleesklierkanker vaak nog geopereerd zonder voldoende betrokken te worden in de besluitvorming. Dat concludeert Noralie Geessink van het Radboudumc in haar onderzoek waar ze 6 september op promoveerde. Ze ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

In de komende jaren zal het aantal ouderen met kanker toenemen. Door bijkomende ziekten en kwetsbaarheid bij deze patiënten worden behandelbesluiten steeds complexer. Juist bij kwetsbare ouderen is vaak niet de kwantiteit maar de kwaliteit van leven en functioneren belangrijk. Operaties bij ouderen met darmkanker of alvleesklierkanker hebben een hoog risico op negatieve uitkomsten, dus de besluitvorming moet zorgvuldig verlopen. Zeker omdat er alternatieven zijn, zoals chemotherapie, bestraling, minder invasieve operaties of ‘niets’ doen.

Met gedeelde besluitvorming (of: shared decision-making) worden patiënten betrokken in de moeilijke besluitvorming rondom wel of niet opereren. In dit samenwerkingsproces nemen patiënten, naasten en zorgprofessionals samen behandelingsbesluiten. Artsen maken gebruik van het best beschikbare wetenschappelijke bewijs dat er is en daarnaast worden de waarden, doelen en voorkeuren van de patiënt meegenomen.

Noralie Geessink analyseerde onder andere tien gesprekken tussen chirurgen en patiënten en zag dat gemiddeld slechts twee procent van de totale gesprekduur over gedeelde besluitvorming ging. Om dit in de toekomst te verbeteren ontwikkelde ze de EASYcare in Geriatric Onco-surgery (EASY-GO) interventie. De interventie voor chirurgen en verpleegkundig specialisten bestaat uit een training en werkmethode gericht op het in kaart brengen van kwetsbaarheid van de patiënt en de toepassing van gedeelde besluitvorming.
Geessink evalueerde de methode aan de hand van patiëntervaringen voor en na het invoeren van EASY-GO. “Zowel personeel als patiënten waren enthousiast. Ik denk dat de methode medisch personeel hulp kan bieden in de gesprekken met oudere chirurgische kankerpatiënten.”

Meer informatie


Anne van Kessel

persvoorlichter

(024) 30 92373

Meer nieuws


Tuberculosevaccin versterkt malaria-afweer

20 februari 2019

Het vaccin tegen tuberculose versterkt ook de afweer tegen malaria. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc. De resultaten verschenen vandaag in Nature Communications.

lees meer

Nieuwe besmettingsroute resistente ziekenhuisbacterie ontdekt

18 februari 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe manier van verspreiding van resistente ziekenhuisbacteriën gevonden.

lees meer

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer