Nieuws Niet opereren is ook een optie

20 september 2018

Samen beslissen over een operatie Bij kankerbehandelingen wordt er vaak gestreefd naar een zo lang mogelijke overleving. Maar voor kwetsbare ouderen is de kwaliteit van leven en functioneren soms belangrijker dan de kwantiteit. Toch worden oudere patiënten met darm- en alvleesklierkanker vaak nog geopereerd zonder voldoende betrokken te worden in de besluitvorming. Dat concludeert Noralie Geessink van het Radboudumc in haar onderzoek waar ze 6 september op promoveerde. Ze ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

In de komende jaren zal het aantal ouderen met kanker toenemen. Door bijkomende ziekten en kwetsbaarheid bij deze patiënten worden behandelbesluiten steeds complexer. Juist bij kwetsbare ouderen is vaak niet de kwantiteit maar de kwaliteit van leven en functioneren belangrijk. Operaties bij ouderen met darmkanker of alvleesklierkanker hebben een hoog risico op negatieve uitkomsten, dus de besluitvorming moet zorgvuldig verlopen. Zeker omdat er alternatieven zijn, zoals chemotherapie, bestraling, minder invasieve operaties of ‘niets’ doen.

Met gedeelde besluitvorming (of: shared decision-making) worden patiënten betrokken in de moeilijke besluitvorming rondom wel of niet opereren. In dit samenwerkingsproces nemen patiënten, naasten en zorgprofessionals samen behandelingsbesluiten. Artsen maken gebruik van het best beschikbare wetenschappelijke bewijs dat er is en daarnaast worden de waarden, doelen en voorkeuren van de patiënt meegenomen.

Noralie Geessink analyseerde onder andere tien gesprekken tussen chirurgen en patiënten en zag dat gemiddeld slechts twee procent van de totale gesprekduur over gedeelde besluitvorming ging. Om dit in de toekomst te verbeteren ontwikkelde ze de EASYcare in Geriatric Onco-surgery (EASY-GO) interventie. De interventie voor chirurgen en verpleegkundig specialisten bestaat uit een training en werkmethode gericht op het in kaart brengen van kwetsbaarheid van de patiënt en de toepassing van gedeelde besluitvorming.
Geessink evalueerde de methode aan de hand van patiëntervaringen voor en na het invoeren van EASY-GO. “Zowel personeel als patiënten waren enthousiast. Ik denk dat de methode medisch personeel hulp kan bieden in de gesprekken met oudere chirurgische kankerpatiënten.”

Meer informatie


Anne van Kessel

persvoorlichter

(024) 30 92373

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar