Nieuws Niet opereren is ook een optie

20 september 2018

Samen beslissen over een operatie Bij kankerbehandelingen wordt er vaak gestreefd naar een zo lang mogelijke overleving. Maar voor kwetsbare ouderen is de kwaliteit van leven en functioneren soms belangrijker dan de kwantiteit. Toch worden oudere patiënten met darm- en alvleesklierkanker vaak nog geopereerd zonder voldoende betrokken te worden in de besluitvorming. Dat concludeert Noralie Geessink van het Radboudumc in haar onderzoek waar ze 6 september op promoveerde. Ze ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

In de komende jaren zal het aantal ouderen met kanker toenemen. Door bijkomende ziekten en kwetsbaarheid bij deze patiënten worden behandelbesluiten steeds complexer. Juist bij kwetsbare ouderen is vaak niet de kwantiteit maar de kwaliteit van leven en functioneren belangrijk. Operaties bij ouderen met darmkanker of alvleesklierkanker hebben een hoog risico op negatieve uitkomsten, dus de besluitvorming moet zorgvuldig verlopen. Zeker omdat er alternatieven zijn, zoals chemotherapie, bestraling, minder invasieve operaties of ‘niets’ doen.

Met gedeelde besluitvorming (of: shared decision-making) worden patiënten betrokken in de moeilijke besluitvorming rondom wel of niet opereren. In dit samenwerkingsproces nemen patiënten, naasten en zorgprofessionals samen behandelingsbesluiten. Artsen maken gebruik van het best beschikbare wetenschappelijke bewijs dat er is en daarnaast worden de waarden, doelen en voorkeuren van de patiënt meegenomen.

Noralie Geessink analyseerde onder andere tien gesprekken tussen chirurgen en patiënten en zag dat gemiddeld slechts twee procent van de totale gesprekduur over gedeelde besluitvorming ging. Om dit in de toekomst te verbeteren ontwikkelde ze de EASYcare in Geriatric Onco-surgery (EASY-GO) interventie. De interventie voor chirurgen en verpleegkundig specialisten bestaat uit een training en werkmethode gericht op het in kaart brengen van kwetsbaarheid van de patiënt en de toepassing van gedeelde besluitvorming.
Geessink evalueerde de methode aan de hand van patiëntervaringen voor en na het invoeren van EASY-GO. “Zowel personeel als patiënten waren enthousiast. Ik denk dat de methode medisch personeel hulp kan bieden in de gesprekken met oudere chirurgische kankerpatiënten.”

Meer informatie


Anne van Kessel

persvoorlichter

0621197389

Meer nieuws


Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer

Nieuw leven voor oud antibioticum Welkom alternatief voor zeer resistente longinfecties

13 mei 2019

Het oude antibioticum minocycline kan een nieuw leven krijgen in de behandeling van Mycobacterium avium longinfecties. In Journal of Antimicrobial Chemotherapy bepaalden medisch microbiologen Mike Ruth en Jakko van Ingen van het Radboudumc de werkzame dosis ervan.

lees meer

Frank Bosch benoemd tot hoogleraar Acute Interne Geneeskunde

10 mei 2019

Internist-intensivist van Rijnstate, Frank Bosch benoemd tot hoogleraar Acute Interne Geneeskunde bij het Radboudumc.

lees meer

Algoritme berekent aanwezigheid en agressiviteit van prostaattumor Analyseprogramma MRI-scans maakt objectieve diagnose in principe overal mogelijk

9 mei 2019

Een computerprogramma dat MRI-beelden analyseert, kan de aanwezigheid en zelfs de agressiviteit van een prostaattumor betrouwbaar in kaart brengen. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc met internationale collega’s in het wetenschappelijke tijdschrift Investigative Radiology

lees meer