Nieuws Niet opereren is ook een optie

20 september 2018

Samen beslissen over een operatie Bij kankerbehandelingen wordt er vaak gestreefd naar een zo lang mogelijke overleving. Maar voor kwetsbare ouderen is de kwaliteit van leven en functioneren soms belangrijker dan de kwantiteit. Toch worden oudere patiënten met darm- en alvleesklierkanker vaak nog geopereerd zonder voldoende betrokken te worden in de besluitvorming. Dat concludeert Noralie Geessink van het Radboudumc in haar onderzoek waar ze 6 september op promoveerde. Ze ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

In de komende jaren zal het aantal ouderen met kanker toenemen. Door bijkomende ziekten en kwetsbaarheid bij deze patiënten worden behandelbesluiten steeds complexer. Juist bij kwetsbare ouderen is vaak niet de kwantiteit maar de kwaliteit van leven en functioneren belangrijk. Operaties bij ouderen met darmkanker of alvleesklierkanker hebben een hoog risico op negatieve uitkomsten, dus de besluitvorming moet zorgvuldig verlopen. Zeker omdat er alternatieven zijn, zoals chemotherapie, bestraling, minder invasieve operaties of ‘niets’ doen.

Met gedeelde besluitvorming (of: shared decision-making) worden patiënten betrokken in de moeilijke besluitvorming rondom wel of niet opereren. In dit samenwerkingsproces nemen patiënten, naasten en zorgprofessionals samen behandelingsbesluiten. Artsen maken gebruik van het best beschikbare wetenschappelijke bewijs dat er is en daarnaast worden de waarden, doelen en voorkeuren van de patiënt meegenomen.

Noralie Geessink analyseerde onder andere tien gesprekken tussen chirurgen en patiënten en zag dat gemiddeld slechts twee procent van de totale gesprekduur over gedeelde besluitvorming ging. Om dit in de toekomst te verbeteren ontwikkelde ze de EASYcare in Geriatric Onco-surgery (EASY-GO) interventie. De interventie voor chirurgen en verpleegkundig specialisten bestaat uit een training en werkmethode gericht op het in kaart brengen van kwetsbaarheid van de patiënt en de toepassing van gedeelde besluitvorming.
Geessink evalueerde de methode aan de hand van patiëntervaringen voor en na het invoeren van EASY-GO. “Zowel personeel als patiënten waren enthousiast. Ik denk dat de methode medisch personeel hulp kan bieden in de gesprekken met oudere chirurgische kankerpatiënten.”

Meer informatie


Anne van Kessel

persvoorlichter

(024) 30 92373

Meer nieuws


CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer

Eerste genen voor ADHD gevonden Twaalf van de naar schatting duizenden ADHD-genen geïdentificeerd

3 december 2018

Er zijn twaalf genetische variaties gevonden die het risico op ADHD verhogen. Deze resultaten kwamen tot stand door het combineren van grote groepen proefpersonen.

lees meer

Even vrijwillig ziek voor betere bestrijding van infectieziekten Radboudumc bundelt gecontroleerde humane infectiemodellen in RCHIM

29 november 2018

Het Radboudumc bundelt zijn gecontroleerde humane infectiemodellen vanaf vandaag in het Radboudumc Controlled Human Infection Models (RCHIM). Voorlopig doet het RCHIM onderzoek naar malaria, bloedvergiftiging (sepsis) en luchtweginfecties.

lees meer

Opleiding tot specialist ouderengeneeskunde start ook in Maastricht

22 november 2018

Het Radboudumc en de Universiteit Maastricht gaan samen een opleiding tot specialist ouderengeneeskunde in Maastricht aanbieden.

lees meer
  • Snel naar