Nieuws Radboudumc behandelt uitgezaaide leverkanker met holmiumbolletjes

20 december 2018

Het Radboudumc heeft voor het eerst een patiënt met uitzaaiingen in de lever behandeld door middel van holmium radio-embolisatie. Hierbij worden radioactieve holmiumbolletjes met een katheter in de slagader van de lever gespoten. De bolletjes lopen vervolgens vast in de kleine tumorvaten, waardoor de tumoren van dichtbij bestraald worden.

Patiënten met uitzaaiingen in de lever of leverkanker kunnen baat hebben bij deze vorm van inwendige bestraling, die radio-embolisatie van de lever wordt genoemd. Hierbij worden via een katheter radioactieve bolletjes in de slagader van de lever gespoten waarna ze vooral vastlopen in de kleine haarvaatjes van de tumoren. Daar geven de bolletjes de radioactieve straling af, met de bedoeling de tumor zoveel mogelijk te beschadigen. Deze palliatieve (niet-genezende) therapie wordt al meerdere jaren in het Radboudumc toegepast, waarbij yttrium bolletjes worden gebruikt. Nu werd in het Radboudumc voor het eerst iemand behandeld met holmium bolletjes. Het grootste verschil tussen holmium en yttrium is dat holmium met MRI zichtbaar kan worden gemaakt, wat mogelijkheden biedt om meer inzicht te krijgen in de verdeling van de bolletjes over de lever tijdens de procedure.
 
Naar de patiënt
Het Radboudumc is daarmee het derde ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling met holmium bolletjes aanbiedt. Medisch bioloog Frank Nijsen, verbonden aan de Afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc is er blij mee. Ruim een jaar geleden kwam hij vanuit het UMC Utrecht - waar hij de therapie ontwikkelde en de spin-off Quirem Medical oprichtte om de therapie naar de patiënt te brengen – naar het Radboudumc. Hij wil daar de mogelijkheden gebruiken om de therapie verder te verbeteren.
 
MRI-beelden
Nijsen: “Het Radboudumc beschikt over het MITeC, het Medical Innovation and Technology expert Center. Dit is een verzameling van innovatieve operatiekamers, die bijvoorbeeld ook over een MRI op de OK beschikken. Waarom is dat belangrijk? Omdat we dan MRI-beelden kunnen maken tijdens de procedure. Zo kunnen we direct zien waar de bolletjes terechtkomen en in welke concentraties, en mogelijk tijdens de procedure de behandeling nog aanpassen. Voor de routinematige behandeling gebruiken we de MRI nu nog niet tijdens de procedure, maar we hebben een onderzoeksaanvraag ingediend om met de MRI de radio-embolisatie te gaan optimaliseren.”
 
Voorbereiding
Nucleair geneeskundige Marcel Janssen die met interventieradioloog Mark Arntz en collega’s de eerste procedure uitvoerde in het Radboudumc: “Enkele weken voor de daadwerkelijke behandeling van de patiënt brengen we ook al een katheter in. Dan  bekijken we op welke plaats in de leverslagader we de bolletjes het beste kunnen inspuiten, dichten we eventuele ‘lekkages’ en simuleren we de therapie door oplosbare eiwitbolletjes in te spuiten om te zien hoe ze zich verspreiden. Op basis van die inzichten beslissen we of iemand ook echt in aanmerking komt of niet. Ziet dat er goed uit, dan volgt 1 of 2 weken later de behandeling.”
 
Resultaat verbeteren
Omdat actuele MRI-beelden nu nog ontbreken, is bijsturen en finetunen van de therapie bij de individuele patiënt nog niet mogelijk. “Dat de therapie werkt, hebben we in eerdere studies al aangetoond”, zegt Nijsen. “Door tijdens het toedienen van de bolletjes de MRI-beelden te gebruiken, denken we de holmiumbolletjes nog gerichter naar de tumoren te kunnen dirigeren. We verwachten dat dit tot betere resultaten zal leiden, misschien zelfs met lagere doseringen. Of dat mogelijk is, zullen we de komende jaren in het Radboudumc onderzoeken.”
­­­­­­­­­­­­­­­
Quirem Medical, een spin-off van het UMC Utrecht, levert de radioactieve bolletjes, die door Radboud Translational Medicine gebruiksklaar worden gemaakt. Per behandeling worden zo’n dertig miljoen bolletjes gebruikt met een diameter van ongeveer 30 micrometer. Een micrometer is eenduizendste millimeter.
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer

Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer

Judith Homberg benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience

20 maart 2019

Judith Homberg is met ingang van 1 februari benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience aan de Radboud Universiteit/afdeling Cognitive Neuroscience Radboudumc.

lees meer

Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk

18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct.

lees meer