Nieuws Twee Radboud-onderzoekers genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2018

25 april 2018

Sociaal wetenschapper Maartje Luijten en tumoronderzoeker Willemijn Hobo van het Radboudumc zijn genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2018. Donderdag 31 mei wordt bekend wie van de 25 onderzoekers van Nederlandse en Vlaamse universiteiten en wetenschapsinstituten tot het talent van 2018 wordt uitgeroepen. Jury en publiek bepalen beide voor 50 procent wie er wint.

Stemmen op uw favoriete kandidaat kan op de website van New Scientist.

Immuuntherapie

Willemijn Hobo doet bij de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het Radboudumc onderzoek naar immuuntherapie. Dit is een relatief nieuwe variant van kankerbestrijding die het eigen immuunsysteem activeert om kankercellen te vernietigen. Veel van deze therapie├źn richten zich echter ook op gezonde cellen en kunnen daardoor tot (ernstige) bijwerkingen leiden. Bovendien ontwikkelen kankercellen allerlei manieren om te ontsnappen aan de afweercellen. Willemijn Hobo onderzoekt of het afweersysteem door meer gerichte therapie een geheugen ontwikkelt en de ziekte aanvalt als deze terugkomt.

Middelen en verslaving

Maartje Luijten doet binnen het Behavioural Science Instituut onderzoek naar hersenprocessen die betrokken zijn bij middelengebruik en verslaving. Ze kijkt of er verschillende verslaafden anders  reageren in het brein op beloning, het leren van nieuw gedrag, of het onderdrukken van impulsen.
Ook volgt ze de ontwikkeling van verslaving bij hoog-risico jongeren in de tijd en meet ze eventuele veranderingen in de hersenen voor en na het ontwikkelen van verslaving. Er is een videogame in ontwikkeling om jongeren te helpen bij het stoppen met roken.
 

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Ignacio Malagon, Nederlands eerste hoogleraar Kinderanesthesiologie

21 januari 2019

Ignacio Malagon is met ingang van 1 januari 2019 benoemd tot hoogleraar Kinderanesthesiologie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij is de eerste hoogleraar op dit gebied in Nederland.

lees meer

Zwangerschapsecho beschikbaar stellen in ontwikkelingslanden

21 januari 2019

Thomas van den Heuvel van het Radboudumc ontwikkelde een goedkoop echosysteem dat automatisch zwangerschapsduur, stuitliggingen en tweelingzwangerschappen kan detecteren.

lees meer

Onderzoek doen met een verstandelijke beperking Nieuwe richtlijn voor inclusief gezondheidsonderzoek

14 januari 2019

Patiënten werken steeds vaker mee aan wetenschappelijk onderzoek naar hun aandoening. Maar hoe doe je dat bij mensen met een verstandelijke beperking? Tessa Frankena van het Radboudumc zocht het uit.

lees meer

Innovation­award voor fysiotherapeu­ten Yvonne Geurts en Shanna Bloemen

14 januari 2019

Ze kregen de award voor hun inzet en succesvolle implementatie van het innovatieve concept: Beter uit Bed. Met hun enthousiasme en een geheel andere blik op de gezondheidszorg hebben ze het hele huis letterlijk in beweging gekregen.

lees meer

Cees Buren verlaat Radboudumc per 1 juli aanstaande

11 januari 2019

Cees Buren, lid van de Raad van Bestuur en CFO, zal per 1 juli aanstaande na acht jaar het Radboudumc verlaten.

lees meer
  • Snel naar