Nieuws Twee Radboud-onderzoekers genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2018

25 april 2018

Sociaal wetenschapper Maartje Luijten en tumoronderzoeker Willemijn Hobo van het Radboudumc zijn genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2018. Donderdag 31 mei wordt bekend wie van de 25 onderzoekers van Nederlandse en Vlaamse universiteiten en wetenschapsinstituten tot het talent van 2018 wordt uitgeroepen. Jury en publiek bepalen beide voor 50 procent wie er wint.

Stemmen op uw favoriete kandidaat kan op de website van New Scientist.

Immuuntherapie

Willemijn Hobo doet bij de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het Radboudumc onderzoek naar immuuntherapie. Dit is een relatief nieuwe variant van kankerbestrijding die het eigen immuunsysteem activeert om kankercellen te vernietigen. Veel van deze therapieën richten zich echter ook op gezonde cellen en kunnen daardoor tot (ernstige) bijwerkingen leiden. Bovendien ontwikkelen kankercellen allerlei manieren om te ontsnappen aan de afweercellen. Willemijn Hobo onderzoekt of het afweersysteem door meer gerichte therapie een geheugen ontwikkelt en de ziekte aanvalt als deze terugkomt.

Middelen en verslaving

Maartje Luijten doet binnen het Behavioural Science Instituut onderzoek naar hersenprocessen die betrokken zijn bij middelengebruik en verslaving. Ze kijkt of er verschillende verslaafden anders  reageren in het brein op beloning, het leren van nieuw gedrag, of het onderdrukken van impulsen.
Ook volgt ze de ontwikkeling van verslaving bij hoog-risico jongeren in de tijd en meet ze eventuele veranderingen in de hersenen voor en na het ontwikkelen van verslaving. Er is een videogame in ontwikkeling om jongeren te helpen bij het stoppen met roken.
 

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar