25 april 2018

Sociaal wetenschapper Maartje Luijten en tumoronderzoeker Willemijn Hobo van het Radboudumc zijn genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2018. Donderdag 31 mei wordt bekend wie van de 25 onderzoekers van Nederlandse en Vlaamse universiteiten en wetenschapsinstituten tot het talent van 2018 wordt uitgeroepen. Jury en publiek bepalen beide voor 50 procent wie er wint.

Stemmen op uw favoriete kandidaat kan op de website van New Scientist.

Immuuntherapie

Willemijn Hobo doet bij de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het Radboudumc onderzoek naar immuuntherapie. Dit is een relatief nieuwe variant van kankerbestrijding die het eigen immuunsysteem activeert om kankercellen te vernietigen. Veel van deze therapie├źn richten zich echter ook op gezonde cellen en kunnen daardoor tot (ernstige) bijwerkingen leiden. Bovendien ontwikkelen kankercellen allerlei manieren om te ontsnappen aan de afweercellen. Willemijn Hobo onderzoekt of het afweersysteem door meer gerichte therapie een geheugen ontwikkelt en de ziekte aanvalt als deze terugkomt.

Middelen en verslaving

Maartje Luijten doet binnen het Behavioural Science Instituut onderzoek naar hersenprocessen die betrokken zijn bij middelengebruik en verslaving. Ze kijkt of er verschillende verslaafden anders  reageren in het brein op beloning, het leren van nieuw gedrag, of het onderdrukken van impulsen.
Ook volgt ze de ontwikkeling van verslaving bij hoog-risico jongeren in de tijd en meet ze eventuele veranderingen in de hersenen voor en na het ontwikkelen van verslaving. Er is een videogame in ontwikkeling om jongeren te helpen bij het stoppen met roken.
 

Meer informatie


drs. Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

  • Snel naar