Nieuws 2018 Vier Rubicon-subsidies voor Radboudumc en Radboud Universiteit

9 april 2018

Vier jonge onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit hebben een Rubiconbeurs van NWO ontvangen. Het gaat om Siroon Bekkering, Kalijn Bol en Christian Büll van het Radboudumc en Ili Ma van het Donders Institute van de Radboud Universiteit. De Rubiconbeurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.

Jong en obees: eerder hart- en vaatziekten door ontsteking?
Dr. Siroon Bekkering
Onderzoeker Siroon Bekkering (1988) werkt als postdoc op de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc, waar ze onderzoek doet naar de rol van het geheugen van het aangeboren immuunsysteem in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Hiervan verscheen recentelijk een belangrijke publicatie in het vooraanstaande tijdschrift Cell. Haar nieuwe onderzoek is gericht op obesitas bij jonge kinderen. Dit blijkt namelijk een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten op oudere leeftijd. Met haar Rubiconbeurs gaat ze 18 maanden naar het Childrens Research Institute in Melbourne om te onderzoeken of obesitas op jonge leeftijd leidt tot herprogrammering van het aangeboren immuunsysteem en daardoor tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
 
Recente publicatie:
https://www.radboudumc.nl/nieuws/2018/langdurige-aanpassingen-van-het-aangeboren-immuunsysteem-via-het-beenmerg
 
De suikercode kraken
Dr. Christian Büll
Christian Büll werkt als postdoc bij het Radiotherapy & OncoImmunology laboratorium van de afdeling Radiotherapie in het Radboudumc, waar hij onderzoek doet naar de rol van suikermoleculen in de afweer tegen kanker. Door de suikermoleculen op het oppervlak van kankercellen biochemisch te veranderen kan het immuunsysteem kankercellen beter herkennen en opruimen.
Bij de afdeling Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde in het Kopenhagen Center voor Glycomics gaat Christian het onderzoek naar suikermoleculen uitbreiden. Elke cel in ons lichaam omhult zich met een laag suikermoleculen. Die laag vervult enorm veel, grotendeels onbekende, biologische functies. In dit onderzoek wordt een nieuwe technologie ontwikkeld, die het mogelijk maakt de functies van deze laag suikermoleculen te identificeren.
 
profiel: https://www.radboudumc.nl/en/people/christian-bull
Radiotherapy & OncoImmunology Lab: http://www.roi-laboratory.nl/
Copenhagen Center for Glycomics: http://glycomics.ku.dk/
 
Kanker opruimen met het eigen afweersysteem
Dr. Kalijn Bol,
Arts-onderzoeker Kalijn Bol (1985) is in opleiding tot medisch oncoloog en doet onderzoek naar de activatie van het afweersysteem bij patiënten met huidkanker (melanoom) aan de afdelingen Tumor Immunologie en Medische Oncologie van het Radboudumc. Momenteel is ze een van de Clinical Principal Investigators van een gerandomiseerde fase 3 studie met dendritische celvaccinaties bij stadium III huidmelanoom patiënten.
Immuuntherapie is een grote doorbraak in de behandeling van kanker, maar is helaas niet effectief in alle vormen van kanker. Patiënten met een oogmelanoom, in scherp contrast met het huidmelanoom, hebben geen baat bij de huidige vormen van immuuntherapie. In september 2018 gaat ze voor 2 jaar naar het Center for Cancer Immune Therapy te Denemarken om de blokkerende mechanismen te identificeren en te elimineren.
 
Onderzoek: https://www.radboudumc.nl/nieuws/2016/nieuw-vaccin-tegen-terugkeer-huidkanker
Afdeling Tumor Immunologie: http://www.tumor-immunology.com/research/
 
Hoe leer ik je kennen?
Dr. I. Ili Ma
Neuropsycholoog Ili Ma (1987) werkt als postdoc bij het Donders Centre bij de Radboud Universiteit, waar ze onderzoek deed naar effecten van motivatie op gedragsremming. Deze effecten kunnen behulpzaam zijn bij het beter in kaart brengen van verschillen tussen kinderen met en zonder ADHD.
Haar nieuwe onderzoek is gericht op leren. Mensen kiezen vaak zelf welke informatie ze nodig hebben als ze iets willen leren. Dat is ook zo in sociale interacties. Met haar Rubiconbeurs gaat ze twee jaar naar New York University om technieken van artificiële Intelligentie te gebruiken om te bestuderen hoe mensen over elkaar leren.
 
Promotie: https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2017/magw/motivatie-effecten-op-gedragsremming-verbeteren-mogelijk-testen-voor-adhd.html
Profielpagina  http://www.roshancools.com/ili-ma/
 
Rubicon
Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. Met een Rubicon-beurs kunnen ze maximaal 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Voor deze ronde dienden 93 onderzoekers een aanvraag in, waarvan er 17 zijn gehonoreerd.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Niet opereren is ook een optie Samen beslissen over een operatie

20 september 2018

Noralie Geessink ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

lees meer

Opnieuw een 8,5 voor de zorg in het Radboudumc

20 september 2018

Ruim 5000 patiënten deelden hun ervaringen met de zorg via de Consumer Quality Index

lees meer

NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer

Zilveren Kruis kiest voor alliantie Nijmeegse en Eindhovense ziekenhuizen prostaatkankerzorg

6 september 2018

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft de alliantie tussen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Catharina Ziekenhuis en Radboudumc vandaag aangewezen als één van de drie robotcentra waarmee het een contract afsluit voor prostaatoperaties.

lees meer
  • Snel naar