Nieuws Xenikos haalt 30 miljoen dollar op voor medicijn T-Guard

24 mei 2018

Xenikos, een spin-off van het Radboudumc, heeft 30 miljoen dollar opgehaald voor de verdere ontwikkeling van T-Guard, een medicijn tegen graft-versus-host ziekte (GVHD).

Leukemie is een vorm van kanker waarbij witte bloedcellen zich ongeremd vermenigvuldigen en zo een goede bloedvoorziening onmogelijk maken. Na aanvankelijk chemotherapie worden patiënten dan nog vaak behandeld met een stamceltransplantatie van een donor. Die stamcellen vormen de bron van nieuwe bloedplaatjes, rode bloedcellen en witte bloedcellen.
 
’Omgekeerde afstotingsreactie’ (GVHD)
Witte bloedcellen vormen een essentieel onderdeel van het afweersysteem. Via de stamceltransplantatie hebben de patiënten met leukemie  het afweersysteem van de donor gekregen. Soms valt dat ‘gedoneerde afweersysteem’ het lichaam van de patiënt aan. Graft-versus-host ziekte, ook wel omgekeerde afstotingsreactie, houdt in dat het donortransplantaat zich tegen de gastheer keert, en dus de patiënt aanvalt. Dat proces kan dodelijk zijn als het niet snel wordt gestopt.
 
Langdurige samenwerking
T-Guard is een nieuw medicijn bij de behandeling van hardnekkige en ernstige graft-versus-host ziekte die niet goed reageert op standaardbehandeling. De ontstaansgeschiedenis ligt ergens eind jaren negentig toen Ypke van Oosterhout, oprichter en directeur van Xenikos, promoveerde aan het Radboudumc. Sindsdien heeft hij met Xenikos aan de ontwikkeling van het medicijn gewerkt, in nauwe samenwerking met onderzoekers en clinici in het Radboudumc, met name bij de afdeling Hematologie.
 
Verdere ontwikkeling
Internist-hematoloog Walter van der Velden: “Aanvankelijk werd een beperkt aantal patiënten met ernstige graft-versus-host ziekte met dit middel behandeld. De resultaten van deze pilot studie werden in 2000 in het toonaangevende hematologische tijdschrift Blood gepubliceerd. Vervolgens is het medicijn door Ypke van Oosterhout en zijn medewerkers van Xenikos verder ontwikkeld en is een vervolgstudie uitgevoerd.”
 
Veelbelovend
In een vervolgstudie (fase I-II) in het Radboudumc en het Universitair Centrum in Munster werden vervolgens in totaal twintig patiënten met ernstige graft-versus-host ziekte behandeld.  Van der Velden: “De veelbelovende resultaten werden in december 2017 door ons op het congres van de American Society of Hematology gepresenteerd. Naar verwachting zullen we ook weer deelnemen aan de klinische vervolgstudies (fase III) die nu mogelijk worden na deze succesvolle investeringsronde.”
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet