Nieuws Zeven Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

Op 15 november 2018 reikt VIVA voor de 11e keer de jaarlijkse VIVA400 awards uit aan succesvolle, inspirerende en bijzondere vrouwen in Nederland.  De redactie van VIVA selecteert elk jaar 400 succesvolle en inspirerende vrouwen. De prestaties van deze verschillende topvrouwen zijn niet vergelijkbaar en de diversiteit is dan ook groot.

De awards worden uitgereikt binnen vijf categorieën (Creatieven, Knappe Koppen, Krachtpatsers, Wereldverbeteraars en Zakenwonders). Al deze vrouwen blinken uit in talent, doorzettingsvermogen en succes en hebben een bijzondere prestatie geleverd binnen hun vakgebied.

Voor het Radboudumc zijn dit jaar acht vrouwen genomineerd. Binnen de categorie knappe koppen zijn dat Martine Hollander, Saskia de Wildt, Willemijn Hobo, Judith van den Brule, Roshan Cools, Dorien Maas en Rianne van Boekel genomineerd. Binnen de categorie wereldverbeteraars kreeg Milou van Ingen een nominatie.

Stemmen kan tot dinsdag 6 november. Op 15 november 2018 reikt Viva de awards uit.

De genomineerden op een rijtje:

Martine Hollander is voorvechtster van zelfbeschikkingsrecht van zwangere vrouwen. Ze doet, naast haar werk als gynaecoloog, onderzoek naar waarom vrouwen met een hoog-risico zwangerschap toch thuis willen bevallen, of tegen medisch advies bepaalde beslissingen nemen.

Saskia de Wildt is kinderarts en hoogleraar Klinische Farmacologie en coördineert de Nederlandse bijdrage van een groot Europees samenwerkingsverband dat een netwerk opzet voor medicijnonderzoek bij kinderen.

Willemijn Hobo is assistent professor en houdt zich bezig met gerichte immuuntherapie die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen en de gezonde cellen met rust te laten. Daarnaast hoopt ze dat het afweersysteem een geheugen ontwikkelt dat de ziekte opnieuw aanvalt als het terugkomt.

Judith van den Brule is cardioloog-intensivist en expert op het gebied van de hart- en longmachine. Deze wordt gebruikt op de Intensive Care bij ernstig zieke patiënten waarbij de werking van het hart en of de longen tijdelijk overgenomen moet worden.

Roshan Cools is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie en ontdekte door haar onderzoek dat medicijnen die invloed hebben op de hersenen, niet altijd hetzelfde effect hebben. Met haar onderzoek wil ze erachter komen waarom een bepaald middel wel werkt bij de ene patiënt, maar niet bij een ander.

Dorien Maas  promoveert binnenkort - deels bij het Radboudumc en deels aan de Universiteit Pierre et Marie Curie in Parijs - op schizofrenie. Voor haar scriptie over de rol van de witte stof in de hersenen bij schizofrenie won ze de Pfizer prijs voor Life Sciences. Met die prijs op zak schreef ze een onderzoeksvoorstel waarin ze verder onderzoek wilde doen naar mogelijke nieuwe behandelingen voor de cognitieve problemen waar schizofreniepatiënten mee kampen.

Rianne van Boekel is verpleegkundig expert op de afdeling Anesthesiologie. Als themaleider Pijn is ze verantwoordelijk voor de implementatie van het pijnbeleid in het Radboudumc. In 2018 promoveerde ze en won ze de Anna Reyvaanprijs.

Milou van Ingen is als Physician Assistant werkzaam op de Intensive Care Neonatologie van het Amalia Kinderziekenhuis. Als projectleider van Project NICU vanuit Stichting Vrienden Sengerema Hospital heeft ze een couveuseafdeling opgezet in Tanzania om de hoge babysterfte te laten afnemen en optimale zorg te bieden aan ernstig zieke baby’s.
 
 

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


Impulsiviteit en infectieziekten bij vrouwelijke gevangenen in Indonesie Bij bestrijding infectieziekten is kennisoverdracht alleen niet voldoende

26 maart 2019

Om de kans op infecties te verkleinen speelt het verbeteren van impulscontrole, naast kennisoverdracht, een belangrijke rol. Dat constateren onderzoekers van het Radboudumc en hun Indonesische collega’s op basis van onderzoek bij vrouwelijke gevangenen.

lees meer

Lopen bij mensen met Parkinson verbetert door slim gebruik van zelf ontdekte compensatiestrategieen

26 maart 2019

Mensen met Parkinson ontdekken zelf regelmatig strategieën om hun loopproblemen te omzeilen. Onderzoekers van het Radboudumc hebben voor het eerst een overzicht gemaakt van alle bekende compensatiestrategieën.

lees meer

Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer

Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer