Nieuws 14 maart 2019 World Kidney Day in het Radboudumc

14 maart 2019

Vandaag (14 maart) is het World Kidney Day met dit jaar het thema ‘Gezonde nieren voor iedereen!’. Wereldwijd worden verschillende activiteiten georganiseerd om mensen bewust te maken van nierziekten en maatregelen te treffen om door preventie, vroege opsporing en behandeling het toenemende aantal patiënten met nierziekten af te laten nemen. Het Radboudumc organiseert een aantal activiteiten voor basisschoolleerlingen.

Onderzoekers en artsen van het onderzoeksthema Nieraandoeningen van het Radboudumc zullen op 14 maart basisschoolleerlingen kennis laten maken met de nieren, hun functie en waarom ze zo belangrijk zijn. Dit doen de onderzoekers met verschillende demonstraties en proefjes.

“Het is belangrijk om kinderen al vroeg bewust te maken van de functie van onze nieren en zelf te laten nadenken over gezondheid en het belang van een gezonde leefstijl,” zegt initiatiefnemer Jitske Jansen, onderzoeker Nierpathologie en Kindernefrologie.

 

De leerlingen leren ook over het belang van een gezonde levensstijl voor hun nieren. De leerlingen zullen bijvoorbeeld bewust gemaakt worden over de grote hoeveelheden zout in ons dagelijks eten en het effect daarvan op onze nieren. Tot slot zullen de kinderen een levensgrote nier namaken waarbij de kinderen emmers geel water (urine) aan elkaar doorgeven met daarin balletjes (afvalstoffen) om daarmee de functie van de niercellen in onze nieren uit te leggen.

 

Naast het programma voor de kinderen krijgen nierpatiënten en geïnteresseerden die zich via de Nierpatiëntenvereniging hebben aangemeld een tour over de laboratoria van de afdeling Pathologie en Fysiologie waar het nieronderzoek dat in het Radboudumc plaatsvindt gepresenteerd zal worden.

Meer informatie


Anne van Kessel

persvoorlichter

(024) 30 92373

Meer nieuws


Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer

Judith Homberg benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience

20 maart 2019

Judith Homberg is met ingang van 1 februari benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience aan de Radboud Universiteit/afdeling Cognitive Neuroscience Radboudumc.

lees meer

Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk

18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct.

lees meer

Nieuw open innovatieprogrammaTopFit gelanceerd tijdens Health Valley Event

15 maart 2019

Het Radboudumc is een van de initiatiefnemers van TopFit, een nieuw open innovatieprogramma in Oost-Nederland, dat gisteren werd gepresenteerd tijdens Health Valley

lees meer

RoboSculpt wint Health Valley Bridge Prijs 2019

15 maart 2019

Bezoekers van het Health Valley Event hebben het Radboudumc met het project RoboSculpt uitgeroepen tot winnaar van de Health Valley Bridge Prijs 2019.

lees meer