Nieuws 14 maart 2019 World Kidney Day in het Radboudumc
14 maart 2019

Vandaag (14 maart) is het World Kidney Day met dit jaar het thema ‘Gezonde nieren voor iedereen!’. Wereldwijd worden verschillende activiteiten georganiseerd om mensen bewust te maken van nierziekten en maatregelen te treffen om door preventie, vroege opsporing en behandeling het toenemende aantal patiënten met nierziekten af te laten nemen. Het Radboudumc organiseert een aantal activiteiten voor basisschoolleerlingen.

Onderzoekers en artsen van het onderzoeksthema Nieraandoeningen van het Radboudumc zullen op 14 maart basisschoolleerlingen kennis laten maken met de nieren, hun functie en waarom ze zo belangrijk zijn. Dit doen de onderzoekers met verschillende demonstraties en proefjes.

“Het is belangrijk om kinderen al vroeg bewust te maken van de functie van onze nieren en zelf te laten nadenken over gezondheid en het belang van een gezonde leefstijl,” zegt initiatiefnemer Jitske Jansen, onderzoeker Nierpathologie en Kindernefrologie.

 

De leerlingen leren ook over het belang van een gezonde levensstijl voor hun nieren. De leerlingen zullen bijvoorbeeld bewust gemaakt worden over de grote hoeveelheden zout in ons dagelijks eten en het effect daarvan op onze nieren. Tot slot zullen de kinderen een levensgrote nier namaken waarbij de kinderen emmers geel water (urine) aan elkaar doorgeven met daarin balletjes (afvalstoffen) om daarmee de functie van de niercellen in onze nieren uit te leggen.

 

Naast het programma voor de kinderen krijgen nierpatiënten en geïnteresseerden die zich via de Nierpatiëntenvereniging hebben aangemeld een tour over de laboratoria van de afdeling Pathologie en Fysiologie waar het nieronderzoek dat in het Radboudumc plaatsvindt gepresenteerd zal worden.

Meer informatie


Anne van Kessel

persvoorlichter

0621197389

Meer nieuws


Radboudumc test noodstroomvoorziening

17 juni 2019

Op 19 juni om 16.00 uur test het Radboudumc de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte storing. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer

Immuuntherapie behandeling toegankelijk voor kankerpatient met zeldzaam tumorprofiel Nieuw vergoedingsmo­del voor behandeling op maat

13 juni 2019

Oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut willen er samen voor zorgen dat patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang kunnen krijgen tot de juiste kankergeneesmiddelen

lees meer

Gericht behandelen van zeldzame erfelijke syndromen

12 juni 2019

Het project “ProMiSe” is een van de eerste 17 projecten die financiering krijgen van de Nationale Wetenschapsagenda.

lees meer