Nieuws Animatiefilmpjes voor kind en ouders
28 oktober 2019

‘Wat kun je doen als je bang bent? Dit doen we als je pijn hebt? Vertel ons wat jij belangrijk vindt?' Voor kinderen en ouders zijn er onlangs verschillende animatiefilmpjes ontwikkeld. Ze kunnen ze bekijken voor en tijdens het verblijf in het kinderziekenhuis.

kinderarts Joris Fuijkschot heeft dit traject van health literacy opgezet. Omdat er, zo concludeerde hij,  rondom de ziekenhuisopname van een kind onvoldoende rekening wordt gehouden met  de capaciteiten van ouders om goed te begrijpen wat hen te wachten staat en om op een goede manier betrokken te zijn bij de behandeling van hun kind.

Actief participeren

Gekeken is wat ouders en kinderen nodig hebben om zich goed voor te kunnen bereiden op hun opname in het Amalia kinderziekenhuis en wat ze nodig hebben om goed naar huis te kunnen. In verschillende filmpjes krijgen zij op speelse wijze uitleg. Kinderen en ouders  worden ook uitgedaagd om zelf actief te participeren in de behandeling. Met vragen als: ‘Wat is het  doel van je dag?’  Dat kan bijvoorbeeld zijn: Er zelf aan denken om medicatie te nemen,  of vandaag wat langer uit bed gaan. Naast de filmpjes komen er whiteboards op elke patiëntenkamer. Hierop kunnen kinderen samen met hun ouders en verpleegkundigen aangeven wat hen te wachten staat tijdens de opname, wat het kind belangrijk vindt en wat de doelen zijn.

Meer informatie

Benieuwd naar de filmpjes? Bekijk ze hier.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Mutaties in het SPOP gen veroorzaken twee verschillende syndromen met verstandelijke beperking Onderzoekers Radboudumc vinden gen met twee gezichten

28 februari 2020

Na een jarenlange medische speurtocht hebben onderzoekers van het Radboudumc en hun Zwitserse collega’s de oorzaak gevonden van twee zeldzame aandoeningen die een verstandelijke beperking met bijzondere gelaatskenmerken veroorzaakt.

lees meer

Coronavirus maatregelen Radboudumc

27 februari 2020

Het Radboudumc is goed voorbereid op patiënten met het nieuwe coronavirus (COVD-19). We hebben alle protocollen klaar mochten mensen met een verdenking op besmetting zich aandienen.

lees meer

Arnt Schellekens benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie

26 februari 2020

Arnt Schellekens is met ingang van 1 januari 2020 benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie aan het Radboudumc.

lees meer

ImmUniverse wil meer individuele en ziekteoverstijgende aanpak immuun-gemedieerde ontstekingsziekten Europees project speurt naar gemeenschappelijke biomarkers voor colitis ulcerosa en atopische dermatitis

25 februari 2020

Het Radboudumc gaat met 25 Europese partners de onderliggende ziektemechanismen van Colitis ulcerosa en Atopische dermatitis onderzoeken om de diagnose en behandeling van patiënten met deze aandoeningen te verbeteren.

lees meer

Jurgen Fütterer benoemd tot hoogleraar Beeldgestuurde Oncologische Interventies

25 februari 2020

Jurgen Fütterer is met ingang van 1 december 2019 benoemd tot hoogleraar Beeldgestuurde Oncologische Interventies aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij is expert op het gebied van beeldvormingstechnieken bij kanker, beeldgestuurde interventies en robotica.

lees meer