Nieuws Animatiefilmpjes voor kind en ouders
28 oktober 2019

‘Wat kun je doen als je bang bent? Dit doen we als je pijn hebt? Vertel ons wat jij belangrijk vindt?' Voor kinderen en ouders zijn er onlangs verschillende animatiefilmpjes ontwikkeld. Ze kunnen ze bekijken voor en tijdens het verblijf in het kinderziekenhuis.

kinderarts Joris Fuijkschot heeft dit traject van health literacy opgezet. Omdat er, zo concludeerde hij,  rondom de ziekenhuisopname van een kind onvoldoende rekening wordt gehouden met  de capaciteiten van ouders om goed te begrijpen wat hen te wachten staat en om op een goede manier betrokken te zijn bij de behandeling van hun kind.

Actief participeren

Gekeken is wat ouders en kinderen nodig hebben om zich goed voor te kunnen bereiden op hun opname in het Amalia kinderziekenhuis en wat ze nodig hebben om goed naar huis te kunnen. In verschillende filmpjes krijgen zij op speelse wijze uitleg. Kinderen en ouders  worden ook uitgedaagd om zelf actief te participeren in de behandeling. Met vragen als: ‘Wat is het  doel van je dag?’  Dat kan bijvoorbeeld zijn: Er zelf aan denken om medicatie te nemen,  of vandaag wat langer uit bed gaan. Naast de filmpjes komen er whiteboards op elke patiëntenkamer. Hierop kunnen kinderen samen met hun ouders en verpleegkundigen aangeven wat hen te wachten staat tijdens de opname, wat het kind belangrijk vindt en wat de doelen zijn.

Meer informatie

Benieuwd naar de filmpjes? Bekijk ze hier.

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet