Nieuws Christine Mohrmann Stipendium 2019 voor twee promovendi Radboudumc
12 december 2019

Twee vrouwelijke promovendi van het Radboudumc ontvingen dinsdag 10 december een Christine Mohrmann Stipendium, samen met acht promovendi van de Radboud Universiteit. Doel van het stipendium is de onderzoeksters aan te moedigen hun wetenschappelijke loopbaan na de voltooiing van hun proefschrift voort te zetten. Het stipendium stelt hen in de gelegenheid een periode door te brengen aan een andere, bij voorkeur buitenlandse, universiteit. De stipendia bedragen 5000 euro per persoon.

Effecten van beweging op het hart- en vaatstelsel

Esmée Bakker onderzoekt de effecten van beweging op de gezondheid van het hart- en het vaatstelsel. Ze wil achterhalen hoeveel je moet bewegen om gezonder te worden en wat de gezondheidsrisico's van een inactieve (zittende) leefstijl zijn. Bakker zal het Mohrmann stipendium gebruiken om innovatief onderzoek uit te voeren aan de Norwegian University of Science and Technology. Daarbij zal ze gebruik maken van de HUNT-studie, een groot bevolkingsonderzoek waarin lichamelijke conditie, bewegingspatronen en cardiovasculaire gezondheid tot in detail zijn bepaald.

Opsporen slokdarmkanker

In de afgelopen jaren is het aantal patiënten met slokdarmkanker in Nederland enorm gestegen. Minder dan vier van de vijf mensen met slokdarmkanker zijn na vijf jaar nog in leven. Yonne Peters werkt aan een nieuwe strategie om slokdarmkanker vroegtijdig op te sporen met behulp van ademanalyse met een elektronische neus. Ze onderzoekt de betrouwbaarheid en acceptatie van deze screeningstest. Het ultieme doel is om de ademtest te implementeren als een screeningstest in de huisartsenpraktijk of in een bevolkingsonderzoek.
Het Mohrmann stipendium zal Peters gebruiken voor een bezoek aan de MRC Cancer Unit in Cambridge, experts op het gebied van slokdarmkankerscreening.
 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Lancering boek over gepersonaliseerde zorg, met medewerking van Radboudumc-experts Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven: ‘Een must-read voor alle zorgverleners, in de breedste zin des woords’

30 juni 2020

In het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ staan 14 praktijkvoorbeelden, die onder meer zijn geschreven door experts uit het Radboudumc. Wat kan waardegedreven zorg voor de praktijk opleveren, voor de patiënt én de zorgverlener?

lees meer

Invasieve schimmelinfecties bij influenza en COVID-19

29 juni 2020

In de longen van veel COVID-patiënten op de IC wordt de Aspergillus schimmel aangetroffen. Het lijkt op wat wordt gezien bij influenzapatiënten op de IC, maar op basis van de eerste gegevens lijkt een ernstige schimmelinfectie bij COVID-patiënten minder vaak voor te komen. Alertheid blijft geboden.

lees meer

Langdurige onzekerheid over gehoorverlies bij 12 Nederlandse families opgehelderd

29 juni 2020

De schuldige is één genetische afwijking, die met deze ontdekking meteen een van de meest voorkomende oorzaken van erfelijk gehoorverlies bij Nederlanders is.

lees meer

Nieuwe manier van werken ziekenhuizen leidt tot doelmatiger zorg zonder kwaliteitsverlies

25 juni 2020

Door nieuwe manieren van werken in Beatrixziekenhuis in Gorinchem en Bernhoven in Uden is de doelmatigheid van de zorg verbeterd. Dit blijkt uit onderzoek van IQ Healthcare.

lees meer

(Thuis) werken tijdens de hittegolf Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft 4 tips

25 juni 2020

Nu veel mensen thuis werken, en op de thuiswerkplek meestal geen airco is geïnstalleerd, vragen we ons af: hoe kunnen we tijdens de hittegolf toch goed werken? Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft tips waar u écht wat aan hebt. Zoals: ‘Stel jezelf juist bloot aan de warmte’.

lees meer