Nieuws Christine Mohrmann Stipendium 2019 voor twee promovendi Radboudumc
12 december 2019

Twee vrouwelijke promovendi van het Radboudumc ontvingen dinsdag 10 december een Christine Mohrmann Stipendium, samen met acht promovendi van de Radboud Universiteit. Doel van het stipendium is de onderzoeksters aan te moedigen hun wetenschappelijke loopbaan na de voltooiing van hun proefschrift voort te zetten. Het stipendium stelt hen in de gelegenheid een periode door te brengen aan een andere, bij voorkeur buitenlandse, universiteit. De stipendia bedragen 5000 euro per persoon.

Effecten van beweging op het hart- en vaatstelsel

Esmée Bakker onderzoekt de effecten van beweging op de gezondheid van het hart- en het vaatstelsel. Ze wil achterhalen hoeveel je moet bewegen om gezonder te worden en wat de gezondheidsrisico's van een inactieve (zittende) leefstijl zijn. Bakker zal het Mohrmann stipendium gebruiken om innovatief onderzoek uit te voeren aan de Norwegian University of Science and Technology. Daarbij zal ze gebruik maken van de HUNT-studie, een groot bevolkingsonderzoek waarin lichamelijke conditie, bewegingspatronen en cardiovasculaire gezondheid tot in detail zijn bepaald.

Opsporen slokdarmkanker

In de afgelopen jaren is het aantal patiënten met slokdarmkanker in Nederland enorm gestegen. Minder dan vier van de vijf mensen met slokdarmkanker zijn na vijf jaar nog in leven. Yonne Peters werkt aan een nieuwe strategie om slokdarmkanker vroegtijdig op te sporen met behulp van ademanalyse met een elektronische neus. Ze onderzoekt de betrouwbaarheid en acceptatie van deze screeningstest. Het ultieme doel is om de ademtest te implementeren als een screeningstest in de huisartsenpraktijk of in een bevolkingsonderzoek.
Het Mohrmann stipendium zal Peters gebruiken voor een bezoek aan de MRC Cancer Unit in Cambridge, experts op het gebied van slokdarmkankerscreening.
 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Meld je nu aan! Nieuwe editie Radboud Talks Pak je kans om jouw onderzoek met de wereld te delen

24 januari 2020

Ben je onderzoeker en wil jij je onderzoek uitleggen aan het grote publiek? Meld je dan nu aan voor de nieuwste editie van de pitchwedstrijd Radboud Talks. Vertel jouw verhaal in drie minuten voor een live publiek en jury.

lees meer

Meniscusprothese van ATRO Medical ontvangt FDA Breakthrough Designation

22 januari 2020

ATRO Medical BV, een spin-off van het Radboudumc en DSM, heeft voor de Trammpolin meniscusprothese een Breakthrough Device Designation ontvangen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De toekenning kan de toegang tot de Amerikaanse markt versnellen.

lees meer

57% van zorgpersoneel Radboudumc tegen griep gevaccineerd Opnieuw stijging vaccinatiegraad seizoensgriep

22 januari 2020

In 2019 is 57% van het zorgpersoneel van het Radboudumc gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Het percentage is gestegen ten opzichte van 2018, toen 53,4 procent zich liet inenten tegen de griep.

lees meer