Nieuws Een nieuwe uitdaging met Parkinson

2 maart 2019

Parkinson vooral bekend als ouderdomsziekte, maar treft ook veel jonge mensen

Nederland telt nu al 50.000 mensen met Parkinson. Als gevolg van de vergrijzing zullen dat er in 2025 twee keer zoveel zijn. Eén van de vele misverstanden over Parkinson is dat deze ziekte alleen ouderen treft. Van de mensen met Parkinson krijgt 5-10% de diagnose wanneer ze jonger dan 50 jaar zijn. Jonge mensen de leven met de ziekte van Parkinson worden geconfronteerd met de gevolgen van deze ziekte, maar staan nog middenin het leven met een gezin, een vriendenkring en een loopbaan.
Misverstanden over Parkinson
 ‘’Een veelgehoorde misvatting is dat de impact van de ziekte wel meevalt, maar de gevolgen zijn juist enorm, en zeker als je de ziekte op jonge leeftijd krijgt” zegt neuroloog Bart Post. “Parkinson is namelijk veel meer dan alleen een motorische ziekte. In werkelijkheid veroorzaakt Parkinson ook een breed scala aan niet-motorische problemen, zoals depressie, slaapstoornis, pijn, incontinentie, en ga zo maar door.” Daarmee heeft Parkinson niet alleen een grote impact op de persoon zelf, maar ook op het gezin, het werk en het sociale leven. Juist bij jonge mensen. “Veel patiënten moeten na een aantal jaar stoppen met werken, kunnen niet meer de dingen doen met hun kinderen zoals ze dat vroeger deden, en zijn zo vermoeid dat sociale activiteiten lastiger worden”, aldus Post.
Peter van den Berg, zelf jonge parkinsonpatiënt schreef er een boek over. ‘Een nieuwe uitdaging met Parkinson’. Een bundel met verhalen van jonge patiënten met parkinson. Speciaal voor mensen met parkinson maar ook voor hun naasten en zorgverleners. Niet alleen om meer inzicht te geven in wat de ziekte betekent voor jonge mensen maar ook om ze een hart onder de riem te steken.
Neuroloog Bart Post “Ik denk dat het voor jonge mensen met de ziekte van Parkinson heel goed is dat dit boek er komt. Er is veel meer begrip nodig voor jonge mensen met de ziekte van Parkinson.” Post adviseerde de redactie en bewaakte de kwaliteit van de bundel. Het boek ‘Een nieuwe uitdaging met Parkinson’ werd op 26 februari 2019 gepresenteerd in het Radboudumc.

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer

Judith Homberg benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience

20 maart 2019

Judith Homberg is met ingang van 1 februari benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience aan de Radboud Universiteit/afdeling Cognitive Neuroscience Radboudumc.

lees meer

Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk

18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct.

lees meer

Nieuw open innovatieprogrammaTopFit gelanceerd tijdens Health Valley Event

15 maart 2019

Het Radboudumc is een van de initiatiefnemers van TopFit, een nieuw open innovatieprogramma in Oost-Nederland, dat gisteren werd gepresenteerd tijdens Health Valley

lees meer

RoboSculpt wint Health Valley Bridge Prijs 2019

15 maart 2019

Bezoekers van het Health Valley Event hebben het Radboudumc met het project RoboSculpt uitgeroepen tot winnaar van de Health Valley Bridge Prijs 2019.

lees meer