Nieuws Een nieuwe uitdaging met Parkinson

2 maart 2019

Parkinson vooral bekend als ouderdomsziekte, maar treft ook veel jonge mensen

Nederland telt nu al 50.000 mensen met Parkinson. Als gevolg van de vergrijzing zullen dat er in 2025 twee keer zoveel zijn. Eén van de vele misverstanden over Parkinson is dat deze ziekte alleen ouderen treft. Van de mensen met Parkinson krijgt 5-10% de diagnose wanneer ze jonger dan 50 jaar zijn. Jonge mensen de leven met de ziekte van Parkinson worden geconfronteerd met de gevolgen van deze ziekte, maar staan nog middenin het leven met een gezin, een vriendenkring en een loopbaan.
Misverstanden over Parkinson
 ‘’Een veelgehoorde misvatting is dat de impact van de ziekte wel meevalt, maar de gevolgen zijn juist enorm, en zeker als je de ziekte op jonge leeftijd krijgt” zegt neuroloog Bart Post. “Parkinson is namelijk veel meer dan alleen een motorische ziekte. In werkelijkheid veroorzaakt Parkinson ook een breed scala aan niet-motorische problemen, zoals depressie, slaapstoornis, pijn, incontinentie, en ga zo maar door.” Daarmee heeft Parkinson niet alleen een grote impact op de persoon zelf, maar ook op het gezin, het werk en het sociale leven. Juist bij jonge mensen. “Veel patiënten moeten na een aantal jaar stoppen met werken, kunnen niet meer de dingen doen met hun kinderen zoals ze dat vroeger deden, en zijn zo vermoeid dat sociale activiteiten lastiger worden”, aldus Post.
Peter van den Berg, zelf jonge parkinsonpatiënt schreef er een boek over. ‘Een nieuwe uitdaging met Parkinson’. Een bundel met verhalen van jonge patiënten met parkinson. Speciaal voor mensen met parkinson maar ook voor hun naasten en zorgverleners. Niet alleen om meer inzicht te geven in wat de ziekte betekent voor jonge mensen maar ook om ze een hart onder de riem te steken.
Neuroloog Bart Post “Ik denk dat het voor jonge mensen met de ziekte van Parkinson heel goed is dat dit boek er komt. Er is veel meer begrip nodig voor jonge mensen met de ziekte van Parkinson.” Post adviseerde de redactie en bewaakte de kwaliteit van de bundel. Het boek ‘Een nieuwe uitdaging met Parkinson’ werd op 26 februari 2019 gepresenteerd in het Radboudumc.

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet