Nieuws Een nieuwe uitdaging met Parkinson
2 maart 2019

Parkinson vooral bekend als ouderdomsziekte, maar treft ook veel jonge mensen

Nederland telt nu al 50.000 mensen met Parkinson. Als gevolg van de vergrijzing zullen dat er in 2025 twee keer zoveel zijn. Eén van de vele misverstanden over Parkinson is dat deze ziekte alleen ouderen treft. Van de mensen met Parkinson krijgt 5-10% de diagnose wanneer ze jonger dan 50 jaar zijn. Jonge mensen de leven met de ziekte van Parkinson worden geconfronteerd met de gevolgen van deze ziekte, maar staan nog middenin het leven met een gezin, een vriendenkring en een loopbaan.
Misverstanden over Parkinson
 ‘’Een veelgehoorde misvatting is dat de impact van de ziekte wel meevalt, maar de gevolgen zijn juist enorm, en zeker als je de ziekte op jonge leeftijd krijgt” zegt neuroloog Bart Post. “Parkinson is namelijk veel meer dan alleen een motorische ziekte. In werkelijkheid veroorzaakt Parkinson ook een breed scala aan niet-motorische problemen, zoals depressie, slaapstoornis, pijn, incontinentie, en ga zo maar door.” Daarmee heeft Parkinson niet alleen een grote impact op de persoon zelf, maar ook op het gezin, het werk en het sociale leven. Juist bij jonge mensen. “Veel patiënten moeten na een aantal jaar stoppen met werken, kunnen niet meer de dingen doen met hun kinderen zoals ze dat vroeger deden, en zijn zo vermoeid dat sociale activiteiten lastiger worden”, aldus Post.
Peter van den Berg, zelf jonge parkinsonpatiënt schreef er een boek over. ‘Een nieuwe uitdaging met Parkinson’. Een bundel met verhalen van jonge patiënten met parkinson. Speciaal voor mensen met parkinson maar ook voor hun naasten en zorgverleners. Niet alleen om meer inzicht te geven in wat de ziekte betekent voor jonge mensen maar ook om ze een hart onder de riem te steken.
Neuroloog Bart Post “Ik denk dat het voor jonge mensen met de ziekte van Parkinson heel goed is dat dit boek er komt. Er is veel meer begrip nodig voor jonge mensen met de ziekte van Parkinson.” Post adviseerde de redactie en bewaakte de kwaliteit van de bundel. Het boek ‘Een nieuwe uitdaging met Parkinson’ werd op 26 februari 2019 gepresenteerd in het Radboudumc.

Meer nieuws


Radboudumc test noodstroomvoorziening

17 juni 2019

Op 19 juni om 16.00 uur test het Radboudumc de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte storing. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer

Immuuntherapie behandeling toegankelijk voor kankerpatient met zeldzaam tumorprofiel Nieuw vergoedingsmo­del voor behandeling op maat

13 juni 2019

Oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut willen er samen voor zorgen dat patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang kunnen krijgen tot de juiste kankergeneesmiddelen

lees meer

Gericht behandelen van zeldzame erfelijke syndromen

12 juni 2019

Het project “ProMiSe” is een van de eerste 17 projecten die financiering krijgen van de Nationale Wetenschapsagenda.

lees meer