Nieuws Een nieuwe uitdaging met Parkinson
2 maart 2019

Parkinson vooral bekend als ouderdomsziekte, maar treft ook veel jonge mensen

Nederland telt nu al 50.000 mensen met Parkinson. Als gevolg van de vergrijzing zullen dat er in 2025 twee keer zoveel zijn. Eén van de vele misverstanden over Parkinson is dat deze ziekte alleen ouderen treft. Van de mensen met Parkinson krijgt 5-10% de diagnose wanneer ze jonger dan 50 jaar zijn. Jonge mensen de leven met de ziekte van Parkinson worden geconfronteerd met de gevolgen van deze ziekte, maar staan nog middenin het leven met een gezin, een vriendenkring en een loopbaan.
Misverstanden over Parkinson
 ‘’Een veelgehoorde misvatting is dat de impact van de ziekte wel meevalt, maar de gevolgen zijn juist enorm, en zeker als je de ziekte op jonge leeftijd krijgt” zegt neuroloog Bart Post. “Parkinson is namelijk veel meer dan alleen een motorische ziekte. In werkelijkheid veroorzaakt Parkinson ook een breed scala aan niet-motorische problemen, zoals depressie, slaapstoornis, pijn, incontinentie, en ga zo maar door.” Daarmee heeft Parkinson niet alleen een grote impact op de persoon zelf, maar ook op het gezin, het werk en het sociale leven. Juist bij jonge mensen. “Veel patiënten moeten na een aantal jaar stoppen met werken, kunnen niet meer de dingen doen met hun kinderen zoals ze dat vroeger deden, en zijn zo vermoeid dat sociale activiteiten lastiger worden”, aldus Post.
Peter van den Berg, zelf jonge parkinsonpatiënt schreef er een boek over. ‘Een nieuwe uitdaging met Parkinson’. Een bundel met verhalen van jonge patiënten met parkinson. Speciaal voor mensen met parkinson maar ook voor hun naasten en zorgverleners. Niet alleen om meer inzicht te geven in wat de ziekte betekent voor jonge mensen maar ook om ze een hart onder de riem te steken.
Neuroloog Bart Post “Ik denk dat het voor jonge mensen met de ziekte van Parkinson heel goed is dat dit boek er komt. Er is veel meer begrip nodig voor jonge mensen met de ziekte van Parkinson.” Post adviseerde de redactie en bewaakte de kwaliteit van de bundel. Het boek ‘Een nieuwe uitdaging met Parkinson’ werd op 26 februari 2019 gepresenteerd in het Radboudumc.

Meer nieuws


Samenwerking Nederland en Scandinavië in precisiegeneeskunde bij kanker

26 november 2021

De Scandinavische landen gaan in samenwerking met Nederlandse centra vergelijkbare klinische studies opzetten als de pionierende Nederlandse DRUP-studie

lees meer

Samenwerking Universiteit Twente en Radboudumc

24 november 2021

De groep Biomaterials Science and Technology (BST) van de Universiteit Twente heeft een formele academische samenwerkingsovereenkomst getekend met de afdelingen Nefrologie en Fysiologie van het Radboudumc.

lees meer

Nimma Hacks: hoe kom je aan personeel voor Health en Hightech?

23 november 2021

Hoe los je het personeelstekort in de Health en Hightech sector op? Dat antwoord zoeken ze in Nijmegen via een hackathon.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet