Nieuws Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Deze klachten verschillen van licht ongemak tot aan huis gebonden zijn door ongecontroleerd ontlastingverlies. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

Bekkenfysiotherapie wordt in Nederland tot nu toe wisselend ingezet als laatste redmiddel bij ernstige ontlastingsproblemen, zonder harde bewijzen over de effectiviteit. Joost van der Heijden, van de afdeling Chirurgie doet nu onderzoek (www.forcetrial.nl) om daar meer duidelijkheid in te brengen: “Wanneer patiënten ernstige klachten overhouden aan de operatie, kan bekkenfysiotherapie mogelijk verbetering geven. We verwachten dat de klachten na training beter onder controle zijn en de patiënt de regie over zijn eigen leven weer terugkrijgt. Daarom onderzoeken we nu of het zinvol is om bekkenfysiotherapie na deze operatie standaard in te zetten. We zijn benieuwd of er dan minder klachten overblijven.”

Training in de buurt
Een deel van de patiënten die deelneemt aan de studie krijgt twaalf weken lang training van een gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut in de buurt.  Van der Heijden: “Eens per week gaan zij trainen om de bekkenbodemspieren te versterken. Ook helpen we de spierspanning zichtbaar te maken, om de patiënt te laten zien wat elke spier nu werkelijk doet. En we leren patiënten hoe de spieren op een gecoördineerde manier aangespannen en ontspannen kunnen worden.” De training wordt aangeboden via een samenwerking met gespecialiseerde fysiotherapeuten in de regio.

Lange termijn
De resultaten van de groep patiënten die training krijgt na de operatie, worden vergeleken met die van een groep patiënten zonder training. Van der Heijden: “Iedereen vult voor en na het trainingsprogramma een vragenlijst in en doet dat een jaar later nog een keer. Zo brengen we ook het lange termijn effect in beeld.” Ook wordt bekeken hoeveel kosten er met fysiotherapie bespaard kunnen worden. Als patiënten minder klachten hebben, is er minder continentiemateriaal nodig en kunnen zij weer eerder en hopelijk met minder verzuim aan het werk.
Het onderzoek, dat wil bijdragen aan een betere nabehandeling van endeldarmkanker, is een initiatief van Radboudumc (chirurg dr. Bastiaan Klarenbeek). Het vindt plaats in vijftien ziekenhuizen, waaronder het Máxima Medisch Centrum (MMC) en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer

Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

6 februari 2019

Door EuroFIT, een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans, bewegen de fans meer en eten ze gezonder. . Het EuroFIT-onderzoek van onder andere Amsterdam UMC en Radboudumc onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is gepubliceerd in PLoS Medicine.

lees meer