Nieuws Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht
6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Deze klachten verschillen van licht ongemak tot aan huis gebonden zijn door ongecontroleerd ontlastingverlies. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

Bekkenfysiotherapie wordt in Nederland tot nu toe wisselend ingezet als laatste redmiddel bij ernstige ontlastingsproblemen, zonder harde bewijzen over de effectiviteit. Joost van der Heijden, van de afdeling Chirurgie doet nu onderzoek (www.forcetrial.nl) om daar meer duidelijkheid in te brengen: “Wanneer patiënten ernstige klachten overhouden aan de operatie, kan bekkenfysiotherapie mogelijk verbetering geven. We verwachten dat de klachten na training beter onder controle zijn en de patiënt de regie over zijn eigen leven weer terugkrijgt. Daarom onderzoeken we nu of het zinvol is om bekkenfysiotherapie na deze operatie standaard in te zetten. We zijn benieuwd of er dan minder klachten overblijven.”

Training in de buurt
Een deel van de patiënten die deelneemt aan de studie krijgt twaalf weken lang training van een gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut in de buurt.  Van der Heijden: “Eens per week gaan zij trainen om de bekkenbodemspieren te versterken. Ook helpen we de spierspanning zichtbaar te maken, om de patiënt te laten zien wat elke spier nu werkelijk doet. En we leren patiënten hoe de spieren op een gecoördineerde manier aangespannen en ontspannen kunnen worden.” De training wordt aangeboden via een samenwerking met gespecialiseerde fysiotherapeuten in de regio.

Lange termijn
De resultaten van de groep patiënten die training krijgt na de operatie, worden vergeleken met die van een groep patiënten zonder training. Van der Heijden: “Iedereen vult voor en na het trainingsprogramma een vragenlijst in en doet dat een jaar later nog een keer. Zo brengen we ook het lange termijn effect in beeld.” Ook wordt bekeken hoeveel kosten er met fysiotherapie bespaard kunnen worden. Als patiënten minder klachten hebben, is er minder continentiemateriaal nodig en kunnen zij weer eerder en hopelijk met minder verzuim aan het werk.
Het onderzoek, dat wil bijdragen aan een betere nabehandeling van endeldarmkanker, is een initiatief van bekkenfysiotherapeute Jenneke Kalkdijk en onder andere het Radboudumc (chirurg dr. Bastiaan Klarenbeek). Het vindt plaats in vijftien ziekenhuizen, waaronder het Máxima Medisch Centrum (MMC) en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Niets te gek voor de patiënt; ook niet tijdens de Vierdaagse Ook voor patiënten een leuke Vierdaagse-intocht

19 juli 2019

Ook dit jaar heeft een team van vrijwilligers, logistiek medewerkers, beveiligers, artsen en verpleegkundigen onder de bezielende leiding van gastheer Jan Jaap Schmitz ervoor gezorgd dat ook onze patiënten een gezellige intocht konden beleven. En met DJ Jos erbij kon de dag niet meer stuk.

lees meer

Invoering één landelijk waarschuwingssysteem maakt kinderafdelingen nog veiliger Professionals kindzorg in Nederland verwachten veel van ‘Dutch PEWS’

19 juli 2019

Signaleringssysteem 'Dutch Pews' kan onderbuik gevoel van ouders 'meenemen' naast vitale functies van opgenomen kinderen in signaleringssysteem.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Jos Wessels: sinds 2014 DJ op het Radboudterras tijdens de intocht

19 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen.

lees meer

Eerste resultaten Vierdaagse Onderzoek 2019 bekend

19 juli 2019

De eerste resultaten van het onderzoeksteam van Prof. Maria Hopman van het Radboudumc zijn bekend.

lees meer

Nieuwe richtlijnen voor het meten van de functie van bloedvaten

19 juli 2019

Fysioloog Dick Thijssen heeft met internationale collega’s een nieuwe richtlijn voor het meten van de bloedvatfunctie gepubliceerd in het European Heart Journal.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Ricardo Eeren: een jongensdroom in het teken van veiligheid

17 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen. Afl. 2 Beveiliger Ricardo Eeren: Veiligheid vóór alles!

lees meer