Nieuws Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Deze klachten verschillen van licht ongemak tot aan huis gebonden zijn door ongecontroleerd ontlastingverlies. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

Bekkenfysiotherapie wordt in Nederland tot nu toe wisselend ingezet als laatste redmiddel bij ernstige ontlastingsproblemen, zonder harde bewijzen over de effectiviteit. Joost van der Heijden, van de afdeling Chirurgie doet nu onderzoek (www.forcetrial.nl) om daar meer duidelijkheid in te brengen: “Wanneer patiënten ernstige klachten overhouden aan de operatie, kan bekkenfysiotherapie mogelijk verbetering geven. We verwachten dat de klachten na training beter onder controle zijn en de patiënt de regie over zijn eigen leven weer terugkrijgt. Daarom onderzoeken we nu of het zinvol is om bekkenfysiotherapie na deze operatie standaard in te zetten. We zijn benieuwd of er dan minder klachten overblijven.”

Training in de buurt
Een deel van de patiënten die deelneemt aan de studie krijgt twaalf weken lang training van een gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut in de buurt.  Van der Heijden: “Eens per week gaan zij trainen om de bekkenbodemspieren te versterken. Ook helpen we de spierspanning zichtbaar te maken, om de patiënt te laten zien wat elke spier nu werkelijk doet. En we leren patiënten hoe de spieren op een gecoördineerde manier aangespannen en ontspannen kunnen worden.” De training wordt aangeboden via een samenwerking met gespecialiseerde fysiotherapeuten in de regio.

Lange termijn
De resultaten van de groep patiënten die training krijgt na de operatie, worden vergeleken met die van een groep patiënten zonder training. Van der Heijden: “Iedereen vult voor en na het trainingsprogramma een vragenlijst in en doet dat een jaar later nog een keer. Zo brengen we ook het lange termijn effect in beeld.” Ook wordt bekeken hoeveel kosten er met fysiotherapie bespaard kunnen worden. Als patiënten minder klachten hebben, is er minder continentiemateriaal nodig en kunnen zij weer eerder en hopelijk met minder verzuim aan het werk.
Het onderzoek, dat wil bijdragen aan een betere nabehandeling van endeldarmkanker, is een initiatief van bekkenfysiotherapeute Jenneke Kalkdijk en onder andere het Radboudumc (chirurg dr. Bastiaan Klarenbeek). Het vindt plaats in vijftien ziekenhuizen, waaronder het Máxima Medisch Centrum (MMC) en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Wie wordt het New Scientist Wetenschaps­talent 2019 Marijn Kroes en Geert Litjens van Radboudumc genomineerd

25 april 2019

Marijn Kroes en Geert Litjens van het Radboudumc zijn genomineerd voor het New Scientist Wetenschapstalent 2019. Ook Lieke Verheijen van de Radboud Universiteit zit bij de groslijst van 25 kanshebbers. Iedereen kan hier stemmen op een van de genomineerden.

lees meer

Vier miljoen voor Europees onderzoek palliatieve sedatie studie naar proportioneel gebruik palliatieve sedatie

24 april 2019

Onderzoekers van het Radboudumc krijgen samen met collega’s uit acht Europese landen vier miljoen euro EU-subsidie voor onderzoek naar het proportionele gebruik van palliatieve sedatie bij ernstig zieke patiënten.

lees meer

Radboudumc klaar voor de zorg van de toekomst met nieuwe gebouw 1.855 binnendeuren, 45.000 m2, 180.000 m3, 20 kilometer kabelgoten

23 april 2019

Nóg meer dan nu al het geval is, draait alles in de nieuwbouw van het Radboudumc om het aanbieden van zorg op maat aan de patiënt én om efficiënter werken, met behoud van kwaliteit van zorg. Burgemeester Bruls van Nijmegen gaf op 23 april het officiële startsein voor de bouw.

lees meer

Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer