Nieuws ENABLE Conferentie in Nijmegen boordevol activiteiten voor het brede publiek
11 november 2019

In de kroeg luisteren naar een praatje over wetenschappelijk onderzoek naar malaria, brandwonden of epigenetica? Of in een verzorgingshuis alles te weten komen over biomedisch onderzoek? Dat kan de komende dagen in Nijmegen. Als onderdeel van de conferentie ENABLE, waar 300 jonge wetenschappers uit heel Europa samenkomen, worden er verschillende activiteiten voor het grote publiek georganiseerd.

Over ENABLE

ENABLE is een wetenschappelijke conferentie in de levenswetenschappen, georganiseerd door jonge onderzoekers van vier onderzoeksinstituten in Europa (Barcelona, Kopenhagen, Milaan, Nijmegen), die gesubsidieerd wordt door de Europese Unie. ENABLE vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 15 november in Nijmegen. Omdat één van de doelen van de conferentie ook het communiceren van wetenschap naar het brede publiek is, worden in de aanloop naar het evenement verschillende activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten zijn specifiek gericht op de jongeren en ouderen in onze samenleving.

De activiteiten

12 november: Vraag het de onderzoeker
Let op: beperkt aantal plaatsen dus kom op tijd
14.00-16.00 uur, Verzorgingshuis OBG, Cornelissenstraat 2, Nijmegen
Taal: Nederlands
Radboudumc professor celbiologie Alessandra Cambi zal een lezing geven met als titel "50 jaar biomedisch onderzoek: Wat hebben we bereikt?". Ze zal uitleggen hoe de medische praktijk en wetenschap zelf zijn veranderd in de recente geschiedenis. Deze veranderingen bespreekt ze met een generatie die ze uit de eerste hand heeft meegemaakt. Haar verhaal zal de luisteraar een kijkje geven in alle vier de thema's van ENABLE: Personalized Medicine, Advanced Imaging, Big Data en Fundamenteel Onderzoek.
 
13 november: Borrelpraat (openbaar)
Taal: Engels
Internationale promovendi en postdocs die deelnemen aan de ENABLE conferentie zullen hun onderzoek op een korte, onderhoudende en gemakkelijk te begrijpen manier delen met een lekenpubliek. De beste borrelpraatjes worden door het publiek gekozen en ontvangen hiervoor een prijs. In vijf Nijmeegse kroegen kan het publiek luisteren naar vier verschillende onderzoekers met praatjes van ieder 10 minuten:
- Café De Hemel (Franseplaats 1)
- Café De Fuik (Eerste Walstraat 6)
- Grand Café Moenen (Grote Markt 36)
- Café Samson (Houtstraat 4)
- Café de Opera (Koningstraat 34)
Kijk hier voor alle sprekers en onderwerpen: https://www.radboudumc.nl/getmedia/14355489-9b0c-43bb-9469-a8f4550c1a34/enable-pubtalks-2019-(002).aspx.
 
Voor meer informatie: www.radboudumc.nl/ENABLEpubliek
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Satish Lubeek, dermatoloog ‘Een verdachte plek op je huid… ga naar de huisarts!’

28 mei 2020

Het aantal diagnoses van kanker is in coronatijd gehalveerd. De daling bij huidkanker was daarbij het grootst. ‘Dat hebben wij hier echt gemerkt’, zegt dermatoloog Satish Lubeek. En hij benadrukt: ‘Heb je een verdacht plekje, ga naar de huisarts!’

lees meer

Het zorgmodel van de toekomst voor chronische neurologische zorg Bas Bloem beschrijft innovatief model aan de hand van de ziekte van Parkinson

28 mei 2020

Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben veel baat bij een patiëntgerichte benadering waarin verschillende vormen van zorg optimaal geïntegreerd zijn. Dit schrijft Bas Bloem van het Radboudumc in een artikel voor The Lancet Neurology.

lees meer

Wegafsluiting Geert Groteplein Noord vrijdag 29 mei

27 mei 2020

Op vrijdag 29 mei is het Geert Groteplein Noord afgesloten voor autoverkeer.

lees meer

Extra maatregel toegang Radboudumc Uitbreiding zorg brengt meer mensen in ons huis. Extra maatregel ingevoerd.

27 mei 2020

De uitbreiding van onze zorg brengt meer mensen in ons huis. Om risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen voeren we een aangescherpte check uit bij alle ingangen.

lees meer

Aardse bacteriën kunnen overleven op grondstoffen uit de ruimte en minder virulent worden

25 mei 2020

. Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in een artikel in Astrobiology dat bacteriën kunnen overleven op een ‘buitenaards dieet’, maar daardoor makkelijker herkend worden door het immuun systeem en minder virulent worden.

lees meer

Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer