Nieuws ENABLE Conferentie in Nijmegen boordevol activiteiten voor het brede publiek
11 november 2019

In de kroeg luisteren naar een praatje over wetenschappelijk onderzoek naar malaria, brandwonden of epigenetica? Of in een verzorgingshuis alles te weten komen over biomedisch onderzoek? Dat kan de komende dagen in Nijmegen. Als onderdeel van de conferentie ENABLE, waar 300 jonge wetenschappers uit heel Europa samenkomen, worden er verschillende activiteiten voor het grote publiek georganiseerd.

Over ENABLE

ENABLE is een wetenschappelijke conferentie in de levenswetenschappen, georganiseerd door jonge onderzoekers van vier onderzoeksinstituten in Europa (Barcelona, Kopenhagen, Milaan, Nijmegen), die gesubsidieerd wordt door de Europese Unie. ENABLE vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 15 november in Nijmegen. Omdat één van de doelen van de conferentie ook het communiceren van wetenschap naar het brede publiek is, worden in de aanloop naar het evenement verschillende activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten zijn specifiek gericht op de jongeren en ouderen in onze samenleving.

De activiteiten

12 november: Vraag het de onderzoeker
Let op: beperkt aantal plaatsen dus kom op tijd
14.00-16.00 uur, Verzorgingshuis OBG, Cornelissenstraat 2, Nijmegen
Taal: Nederlands
Radboudumc professor celbiologie Alessandra Cambi zal een lezing geven met als titel "50 jaar biomedisch onderzoek: Wat hebben we bereikt?". Ze zal uitleggen hoe de medische praktijk en wetenschap zelf zijn veranderd in de recente geschiedenis. Deze veranderingen bespreekt ze met een generatie die ze uit de eerste hand heeft meegemaakt. Haar verhaal zal de luisteraar een kijkje geven in alle vier de thema's van ENABLE: Personalized Medicine, Advanced Imaging, Big Data en Fundamenteel Onderzoek.
 
13 november: Borrelpraat (openbaar)
Taal: Engels
Internationale promovendi en postdocs die deelnemen aan de ENABLE conferentie zullen hun onderzoek op een korte, onderhoudende en gemakkelijk te begrijpen manier delen met een lekenpubliek. De beste borrelpraatjes worden door het publiek gekozen en ontvangen hiervoor een prijs. In vijf Nijmeegse kroegen kan het publiek luisteren naar vier verschillende onderzoekers met praatjes van ieder 10 minuten:
- Café De Hemel (Franseplaats 1)
- Café De Fuik (Eerste Walstraat 6)
- Grand Café Moenen (Grote Markt 36)
- Café Samson (Houtstraat 4)
- Café de Opera (Koningstraat 34)
Kijk hier voor alle sprekers en onderwerpen: https://www.radboudumc.nl/getmedia/14355489-9b0c-43bb-9469-a8f4550c1a34/enable-pubtalks-2019-(002).aspx.
 
Voor meer informatie: www.radboudumc.nl/ENABLEpubliek
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Prof dr Bart-Jan Kullberg nieuwe voorzitter Gezondheidsraad

6 december 2019

Prof. dr. Bart-Jan Kullberg wordt per 1 januari 2020 voorzitter van de Gezondheidsraad. De benoeming geldt voor een periode van vier jaar.

lees meer

Grote gevolgen voor kwaliteit van leven bij kinderen met psoriasis nu bewezen Dermatologen Marieke Seyger en Finola Bruins in het Jeugdjournaal, 19.00u, NPO3

6 december 2019

Onderzoek wijst uit dat bij kinderen met psoriasis de meeste verbetering in kwaliteit van leven optreedt als hun huidafwijkingen door behandeling met minimaal 90% afnemen.

lees meer

Cardiologe Angela Maas meest invloedrijke vrouw in Nederland Angela Maas uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw in Nederland door Opzij Top100

3 december 2019

Prof. dr. Angela Maas is op 2 december uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw in Nederland tijdens het jaarlijkse Opzij Top 100-event, waarin invloedrijke vrouwen in tien verschillende categorieën worden verkozen.

lees meer

Geen brancard, maar stoel op Spoedeisende Hulp HAN-studenten onderzoeken gebruik behandelstoel voor opname

3 december 2019

Patiënten die in het Radboudumc worden opgenomen op de Spoedeisende Hulp krijgen tijdelijk - waar mogelijk - de keuze tussen behandelstoel of reguliere brancard.

lees meer

Community Psoriasis live

3 december 2019

Op 1 december is de online community Psoriasis live gegaan. In deze community kunnen kinderen, jongeren en jongvolwassenen met psoriasis en hun ouders met elkaar in contact komen.

lees meer