Nieuws Fruitvliegjes op het autisme-spectrum leveren inzichten op over deze aandoening bij mensen
2 augustus 2019

Fruitvliegjes met specifieke genetische mutaties verliezen het vermogen om te wennen aan terugkerende prikkels. Dit blijkt ook zo te zijn bij mensen met een autisme-spectrumstoornis (ASS) en die een afwijking hebben in dezelfde genen. Nog niet eerder was de link tussen deze genafwijkingen en gewenning in autisme experimenteel aangetoond. Gewenning kan nu in diermodellen en bij mensen gebruikt worden om ASS beter te begrijpen, en de diagnostiek en behandeling ervan te verbeteren.
 

Gewenning als basaal leren

Het wennen aan terugkerende prikkels, ofwel habituatie, is een basale vorm van leren die bij mensen en veel dieren voorkomt. Gewenning helpt ons om onbelangrijke informatie te filteren en vormt een voorwaarde voor hogere cognitieve functies, zoals leren en onthouden. Het idee is dat beperkingen in deze gewenning ten grondslag liggen aan de symptomen van ASS en een aantal kenmerken hiervan kunnen verklaren. Experimenteel bewijs voor deze stelling is niet makkelijk te leveren, maar met behulp van de fruitvlieg is het gelukt.
 

100 genen nodig voor habituatie

Onderzoekers van het Radboudumc deden unieke experimenten met de fruitvlieg, Drosophila, die genetisch voor driekwart overeenkomt met de mens. Ze brachten bij 300 vliegengenen een mutatie aan die bij mensen specifiek is voor een verstandelijke beperking met of zonder ASS en beoordeelden het effect van deze mutatie op het vermogen tot habituatie. Op deze manier vonden ze meer dan 100 genen die nodig zijn voor habituatie. Opvallend is dat mensen met afwijkingen in deze genen vooral een verstandelijke beperking met ASS hebben.

Dit onderzoek levert voor het eerst het bewijs dat een gedragsafwijking bij fruitvliegen met zekerheid te vertalen is naar mensen met ASS. Dat is goed nieuws voor studies naar deze aandoeningen, want fruitvliegjesonderzoek is snel en efficiënt genoeg om veel nieuwe medicijnen te testen. Tegelijkertijd vormt habituatie de hoognodige en langverwachte nieuwe maat om het nut en effect van dergelijke behandelingen bij patiënten te kunnen bepalen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Biological Psychiatry. 
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

persvoorlichter

Meer nieuws


Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc

19 augustus 2019

1.472 festivalbezoekers laten ‘in hun broek kijken’ en 383 leren reanimeren.

lees meer

Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer

DELA, Radboudumc en Games for Health starten project om eenzaamheid bij ouderen te verminderen met spellen

2 augustus 2019

Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich weleens eenzaam. Een samenwerking tussen DELA, Radboudumc en Games for Health gaat onderzoeken of spellen tussen ouderen en kinderen dit sociale probleem kunnen verminderen.

lees meer

Grote beurs van de Hartstichting voor Floris Schreuder

2 augustus 2019

Floris Schreuder heeft een van de tien Dekkerbeurzen van de Hartstichting ontvangen. Het is een persoonsgebonden beurs van 369.000 euro.

lees meer