Nieuws Fruitvliegjes op het autisme-spectrum leveren inzichten op over deze aandoening bij mensen
2 augustus 2019

Fruitvliegjes met specifieke genetische mutaties verliezen het vermogen om te wennen aan terugkerende prikkels. Dit blijkt ook zo te zijn bij mensen met een autisme-spectrumstoornis (ASS) en die een afwijking hebben in dezelfde genen. Nog niet eerder was de link tussen deze genafwijkingen en gewenning in autisme experimenteel aangetoond. Gewenning kan nu in diermodellen en bij mensen gebruikt worden om ASS beter te begrijpen, en de diagnostiek en behandeling ervan te verbeteren.
 

Gewenning als basaal leren

Het wennen aan terugkerende prikkels, ofwel habituatie, is een basale vorm van leren die bij mensen en veel dieren voorkomt. Gewenning helpt ons om onbelangrijke informatie te filteren en vormt een voorwaarde voor hogere cognitieve functies, zoals leren en onthouden. Het idee is dat beperkingen in deze gewenning ten grondslag liggen aan de symptomen van ASS en een aantal kenmerken hiervan kunnen verklaren. Experimenteel bewijs voor deze stelling is niet makkelijk te leveren, maar met behulp van de fruitvlieg is het gelukt.
 

100 genen nodig voor habituatie

Onderzoekers van het Radboudumc deden unieke experimenten met de fruitvlieg, Drosophila, die genetisch voor driekwart overeenkomt met de mens. Ze brachten bij 300 vliegengenen een mutatie aan die bij mensen specifiek is voor een verstandelijke beperking met of zonder ASS en beoordeelden het effect van deze mutatie op het vermogen tot habituatie. Op deze manier vonden ze meer dan 100 genen die nodig zijn voor habituatie. Opvallend is dat mensen met afwijkingen in deze genen vooral een verstandelijke beperking met ASS hebben.

Dit onderzoek levert voor het eerst het bewijs dat een gedragsafwijking bij fruitvliegen met zekerheid te vertalen is naar mensen met ASS. Dat is goed nieuws voor studies naar deze aandoeningen, want fruitvliegjesonderzoek is snel en efficiënt genoeg om veel nieuwe medicijnen te testen. Tegelijkertijd vormt habituatie de hoognodige en langverwachte nieuwe maat om het nut en effect van dergelijke behandelingen bij patiënten te kunnen bepalen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Biological Psychiatry. 
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

06 24 59 27 70

Meer nieuws


Adempatronen bij topsporters

22 oktober 2019

Hoe ademhalingspatronen samenhangen met prestatie op verschillende inspanningsniveaus is onduidelijk. Daarom zijn ziekenhuis Tjongerschansen Innovatielab Thialf, met medewerking van Radboudumc, een onderzoek gestart om deze samenhang in kaart te brengen.

lees meer

Film 'Papa's bloed' in première

21 oktober 2019

Een prachtige film over de zoektocht van Dennis Verweijen naar een stamceldonor. Zijn vrouw Anke maakte deze film af na zijn overlijden.

lees meer

Grotere kans op zwangerschaps­complicaties na beroerte

18 oktober 2019

Vrouwen die op jonge leeftijd een beroerte krijgen en daarna zwanger worden, krijgen vaker zwangerschapscomplicaties, zoals een verhoogde bloeddruk, het HELLP-syndroom en vroeggeboortes dan vrouwen zonder een eerder herseninfarct.

lees meer

Programma InScience bekend, kaartverkoop gestart

17 oktober 2019

De vijfde editie van het wetenschappelijke filmfestival InScience vindt dit jaar plaats van 6-10 november. Ook deze keer is Radboudumc weer partner, en kun je enkele van onze onderzoekers op het festival bewonderen.

lees meer

Dutch Design Week special over Designing Humans Radboudumc en Technische Universiteit over ‘Van Human Design naar Designing Humans’

17 oktober 2019

Tijdens de Dutch Design Week presenteren Studium Generale van de TU/e, boekhandel Van Piere en Radboudumc een DDW-special over de Mens 2.0. Van Human Design naar Designing Humans.

lees meer