Nieuws Ga bij de behandeling van gebitsslijtage uit van de patient
26 september 2019

Tandartsen ontdekken steeds vaker gebitsslijtage bij hun patiënten. De oorzaak daarvan ligt in onze veranderende leefstijl, onder andere door stress en een veranderd dieet. Indien een behandeling noodzakelijk is staat het perspectief van de patiënt voorop, zegt Bernadette Sterenborg in haar proefschrift. Zij promoveert op 27 september op het onderwerp.

In haar onderzoek heeft Bernadette Sterenborg naar twee groepen patiënten met gebitsslijtage gekeken. Een groep met slijtage én klachten zoals pijn, en een groep met slijtage zonder klachten. “Een belangrijk onderscheid, want het proces van gebitsslijtage is niet continue actief. Als het niet nodig is om meteen alle tanden en kiezen op te bouwen, is het in kaart brengen en in de gaten houden in combinatie met advies een goede keuze,” zegt Sterenborg.

De groep patiënten die een behandeling voor de slijtage kreeg, onderzocht zij op objectieve veranderingen, zoals bijvoorbeeld de kauweffectiviteit, maar ook op subjectieve verandering in de vorm van oraal gerelateerde kwaliteit van leven. Sterenborg: “Wat opviel was dat er geen objectief verschil meetbaar was met een kauwtest voor en na behandeling maar dat door de antwoorden, ingevuld op een vragenlijst, bleek dat subjectief wél een verschil meetbaar was. Patiënten ervoeren gevoelsmatig een positieve verbetering. Dit was niet alleen op het gebied van kauwen maar op alle vlakken waarbij we gekeken hebben naar de impact van de behandeling. Het blijkt dus dat de behandeling een grote positieve impact heeft op het dagelijks leven van de patiënt, een belangrijke conclusie.”

Oorzaken van gebitsslijtage

Hoewel Sterenborg zich vooral bezig hield met het verhelpen van de gevolgen van slijtage, heeft ze ook een beeld gekregen van de oorzaken ervan. “Er zijn meerdere oorzaken te noemen van gebitsslijtage. Een belangrijke is slijtage door een chemische oorzaak, denk daarbij aan frisdrank, fruitsap of een zuur dieet, dit komt van buitenaf. Maar we moeten ook zeker niet vergeten dat, van binnenuit, maagzuur in de mond terecht kan komen door een niet goed sluitende maagklep. Daarnaast kan slijtage ontstaan door een mechanische factor, denk dan aan klemmen of knarsetanden, of iets tussen je tanden houden zoals een pen of een roerstaafje.”

“Het is maar zelden één oorzaak, meestal zien we dat er een combinatie van de verschillende factoren leidt tot gebitsslijtage. Bewustwording van de invloed van je dieet op je tanden kan al een heleboel schelen in de snelheid waarmee de slijtage doorgaat. Maar ook beseffen dat ‘even doorbijten’ omdat je een drukke periode op werk of thuis hebt een nadelig effect kan hebben op je tanden en kiezen”.
De promotie van Sterenborg past binnen het Radboud Tooth Wear Project, dat sinds 2010 loopt en allerlei facetten van gebitsslijtage onderzoekt.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

persvoorlichter

Meer nieuws


Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019 Verduurzamen OK-processen met ‘De Groene OK’

11 oktober 2019

Het programma richt zich op 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

lees meer

Publiek bij Marathon Eindhoven kan helpen met onderzoek

11 oktober 2019

Publiek bij de Marathon Eindhoven kan zondag helpen bij wetenschappelijk onderzoek. De TU Delft en het Radboudumc willen namelijk de lichaamstemperatuur van hardlopers meten, onder andere met videobeelden. Het publiek kan voor dit doel filmpjes insturen.

lees meer

Prinses Margriet op werkbezoek bij oogonderzoeksprogramma Ter gelegenheid van World Sight Day

11 oktober 2019

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden bracht op donderdagmiddag 10 oktober een werkbezoek aan het oogonderzoeksprogramma van Bartiméus voor mensen met een verstandelijke beperking bij ’s Heeren Loo in Ermelo.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor neurochirurg prof. dr. J.A. Grotenhuis Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

10 oktober 2019

André Grotenhuis ontving bij zijn afscheid op donderdag 10 oktober een lintje voor zijn buitengewone verdiensten in de Neurochirurgie.

lees meer

Rol van zuurstoftekort in auto-immuunziekte sclerodermie ontrafeld

10 oktober 2019

Dankzij het onderzoek dat afgelopen maandag leidde tot de Nobelprijs voor de Geneeskunde kan Laurent Paardekooper vandaag promoveren op het ontstaan van de auto-immuunziekte sclerodermie. Bij de ziekte speelt zuurstoftekort ook een rol.

lees meer

Oude verpleegstersflat Transitorium krijgt nieuw leven ingeblazen Nieuwe bestemming voor oude verpleegstersflat

10 oktober 2019

De oude verpleegstersflat op het Radboudumc-terrein krijgt nieuwe bestemming. De verbouwing geeft ruimte voor een groot aantal duurzame oplossingen. Radboudumc gaat deze ontwikkelen met eigenaar SSH&.

lees meer