Nieuws Ga bij de behandeling van gebitsslijtage uit van de patient
26 september 2019

Tandartsen ontdekken steeds vaker gebitsslijtage bij hun patiënten. De oorzaak daarvan ligt in onze veranderende leefstijl, onder andere door stress en een veranderd dieet. Indien een behandeling noodzakelijk is staat het perspectief van de patiënt voorop, zegt Bernadette Sterenborg in haar proefschrift. Zij promoveert op 27 september op het onderwerp.

In haar onderzoek heeft Bernadette Sterenborg naar twee groepen patiënten met gebitsslijtage gekeken. Een groep met slijtage én klachten zoals pijn, en een groep met slijtage zonder klachten. “Een belangrijk onderscheid, want het proces van gebitsslijtage is niet continue actief. Als het niet nodig is om meteen alle tanden en kiezen op te bouwen, is het in kaart brengen en in de gaten houden in combinatie met advies een goede keuze,” zegt Sterenborg.

De groep patiënten die een behandeling voor de slijtage kreeg, onderzocht zij op objectieve veranderingen, zoals bijvoorbeeld de kauweffectiviteit, maar ook op subjectieve verandering in de vorm van oraal gerelateerde kwaliteit van leven. Sterenborg: “Wat opviel was dat er geen objectief verschil meetbaar was met een kauwtest voor en na behandeling maar dat door de antwoorden, ingevuld op een vragenlijst, bleek dat subjectief wél een verschil meetbaar was. Patiënten ervoeren gevoelsmatig een positieve verbetering. Dit was niet alleen op het gebied van kauwen maar op alle vlakken waarbij we gekeken hebben naar de impact van de behandeling. Het blijkt dus dat de behandeling een grote positieve impact heeft op het dagelijks leven van de patiënt, een belangrijke conclusie.”

Oorzaken van gebitsslijtage

Hoewel Sterenborg zich vooral bezig hield met het verhelpen van de gevolgen van slijtage, heeft ze ook een beeld gekregen van de oorzaken ervan. “Er zijn meerdere oorzaken te noemen van gebitsslijtage. Een belangrijke is slijtage door een chemische oorzaak, denk daarbij aan frisdrank, fruitsap of een zuur dieet, dit komt van buitenaf. Maar we moeten ook zeker niet vergeten dat, van binnenuit, maagzuur in de mond terecht kan komen door een niet goed sluitende maagklep. Daarnaast kan slijtage ontstaan door een mechanische factor, denk dan aan klemmen of knarsetanden, of iets tussen je tanden houden zoals een pen of een roerstaafje.”

“Het is maar zelden één oorzaak, meestal zien we dat er een combinatie van de verschillende factoren leidt tot gebitsslijtage. Bewustwording van de invloed van je dieet op je tanden kan al een heleboel schelen in de snelheid waarmee de slijtage doorgaat. Maar ook beseffen dat ‘even doorbijten’ omdat je een drukke periode op werk of thuis hebt een nadelig effect kan hebben op je tanden en kiezen”.
De promotie van Sterenborg past binnen het Radboud Tooth Wear Project, dat sinds 2010 loopt en allerlei facetten van gebitsslijtage onderzoekt.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Aardse bacteriën kunnen overleven op grondstoffen uit de ruimte en minder virulent worden

25 mei 2020

. Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in een artikel in Astrobiology dat bacteriën kunnen overleven op een ‘buitenaards dieet’, maar daardoor makkelijker herkend worden door het immuun systeem en minder virulent worden.

lees meer

Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 2 Een vaccin gebaseerd op een verzwakte menselijke malariaparasiet

20 mei 2020

In een vernieuwende studie hebben Radboudumc en LUMC gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial laten zien dat het vaccin veilig is en een afweerreactie opwekt tegen een malaria-infectie.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 1 Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen.

20 mei 2020

Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen zorgt bij mensen voor een afname van 95% in infectie van de lever. Een internationale samenwerking publiceert de resultaten in Science Translational Medicine.

lees meer

Thuiswerkers bewegen veel minder door coronamaatregelen Minder woon-werkverkeer wordt niet gecompenseerd

19 mei 2020

Mensen die door de coronamaatregelen minder bewegen omdat ze thuiswerken en minder activiteiten buiten de deur hebben, compenseren deze afname in beweging niet of nauwelijks, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop.

lees meer

Ruiken of je darmkanker hebt? Een elektronische neus analyseert je adem

19 mei 2020

Het elektronisch registreren en analyseren van bestanddelen van adem lijkt aan een opmars bezig. Maag-, darm-, en lever-arts Peter Siersema onderzoekt met collega’s of de e-Nose te gebruiken is voor diverse toepassingen.

lees meer