Nieuws Ga bij de behandeling van gebitsslijtage uit van de patient
26 september 2019

Tandartsen ontdekken steeds vaker gebitsslijtage bij hun patiënten. De oorzaak daarvan ligt in onze veranderende leefstijl, onder andere door stress en een veranderd dieet. Indien een behandeling noodzakelijk is staat het perspectief van de patiënt voorop, zegt Bernadette Sterenborg in haar proefschrift. Zij promoveert op 27 september op het onderwerp.

In haar onderzoek heeft Bernadette Sterenborg naar twee groepen patiënten met gebitsslijtage gekeken. Een groep met slijtage én klachten zoals pijn, en een groep met slijtage zonder klachten. “Een belangrijk onderscheid, want het proces van gebitsslijtage is niet continue actief. Als het niet nodig is om meteen alle tanden en kiezen op te bouwen, is het in kaart brengen en in de gaten houden in combinatie met advies een goede keuze,” zegt Sterenborg.

De groep patiënten die een behandeling voor de slijtage kreeg, onderzocht zij op objectieve veranderingen, zoals bijvoorbeeld de kauweffectiviteit, maar ook op subjectieve verandering in de vorm van oraal gerelateerde kwaliteit van leven. Sterenborg: “Wat opviel was dat er geen objectief verschil meetbaar was met een kauwtest voor en na behandeling maar dat door de antwoorden, ingevuld op een vragenlijst, bleek dat subjectief wél een verschil meetbaar was. Patiënten ervoeren gevoelsmatig een positieve verbetering. Dit was niet alleen op het gebied van kauwen maar op alle vlakken waarbij we gekeken hebben naar de impact van de behandeling. Het blijkt dus dat de behandeling een grote positieve impact heeft op het dagelijks leven van de patiënt, een belangrijke conclusie.”

Oorzaken van gebitsslijtage

Hoewel Sterenborg zich vooral bezig hield met het verhelpen van de gevolgen van slijtage, heeft ze ook een beeld gekregen van de oorzaken ervan. “Er zijn meerdere oorzaken te noemen van gebitsslijtage. Een belangrijke is slijtage door een chemische oorzaak, denk daarbij aan frisdrank, fruitsap of een zuur dieet, dit komt van buitenaf. Maar we moeten ook zeker niet vergeten dat, van binnenuit, maagzuur in de mond terecht kan komen door een niet goed sluitende maagklep. Daarnaast kan slijtage ontstaan door een mechanische factor, denk dan aan klemmen of knarsetanden, of iets tussen je tanden houden zoals een pen of een roerstaafje.”

“Het is maar zelden één oorzaak, meestal zien we dat er een combinatie van de verschillende factoren leidt tot gebitsslijtage. Bewustwording van de invloed van je dieet op je tanden kan al een heleboel schelen in de snelheid waarmee de slijtage doorgaat. Maar ook beseffen dat ‘even doorbijten’ omdat je een drukke periode op werk of thuis hebt een nadelig effect kan hebben op je tanden en kiezen”.
De promotie van Sterenborg past binnen het Radboud Tooth Wear Project, dat sinds 2010 loopt en allerlei facetten van gebitsslijtage onderzoekt.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

06 24 59 27 70

Meer nieuws


Willem-Pieter de Boode benoemd tot hoogleraar Neonatologie

14 november 2019

Willem-Pieter de Boode is kinderarts-neonatoloog en staflid van de afdeling Neonatologie in het Amalia Kinderziekenhuis Nijmegen. (English version included)

lees meer

Bertine Lahuis per 1 januari 2020 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc

13 november 2019

Dr. Bertine Lahuis is door het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit met ingang van 1 januari 2020 benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Zij volgt prof. dr. Paul Smits op, wiens benoemingstermijn per die datum verstrijkt.

lees meer

In gesprek met makers graphic novel 'Naasten' Praten over meer aandacht voor de mantelzorger, Dekker vd Vegt, Nijmegen, zat. 16 nov. 14.00-15.30 uur

13 november 2019

Op zat. 16 november zijn onderzoekers Jelle van Gurp, Gert Olthuis, en tekenaars Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen aanwezig bij Dekker van de Vegt om met u in gesprek te gaan over het beeldverhaal 'Naasten'. Het beeldverhaal wil proberen om mantelzorg meer zichtbaar en bespreekbaar te maken.

lees meer

Verloop van dementie beter in kaart gebracht

12 november 2019

Dementie is een ziekte met vele gezichten. Het kan diverse oorzaken hebben, maar hoe de ziekte verloopt wordt ook door veel factoren beïnvloedt. Miriam Haaksma onderzocht deze invloeden en promoveert daarop aan het Radboudumc op 12 november 2019.

lees meer

Hoe gezond bent u? Test het nu! Gratis leefstijlchecks op dag van de chronisch zieken

12 november 2019

Cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker zijn de belangrijkste voorspellers voor het krijgen van een beroerte. De afdeling Neurologie van het Radboudumc organiseert daarom een publiekevenement op 12 november. Iedereen die zijn of haar gezondheid wil laten testen (is welkom.

lees meer

1,9 miljoen euro voor landelijk onderzoek naar schildklierhormonen

11 november 2019

Internist-endocrinoloog Marco Medici heeft met een landelijk samenwerkingsverband 1,9 miljoen euro toegekend gekregen voor een klinische studie naar schildklierhormonen.

lees meer