Nieuws Indira Tendolkar benoemd tot hoogleraar Clinical Neuroscience in Psychiatry

22 november 2019

Neuroloog, psychiater en psychotherapeut Indira Tendolkar is met ingang van 1 oktober 2019 benoemd tot hoogleraar Clinical Neuroscience in Psychiatry aan de Radboud Universiteit/Radboudumc.

Indira Tendolkar is deskundig op het gebied van diagnostiek en behandelmethoden in de psychiatrie en haar grensgebieden met andere vormen de geneeskunde. Ze beweegt zich op het grensvlak van onderzoek en behandeling en past nieuwe onderzoekinzichten toe in diagnostiek en patiëntenbehandeling met name bij stress-gerelateerde psychische aandoeningen. Sinds 2003 is  ze verbonden aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, in 2018 werd ze lid van de directie.

Indira Tendolkar (1968, Duisburg) groeide op in Duitsland en studeerde geneeskunde aan de universiteit van Aken. Ze haalde in 1995 (magna cum laude) haar doctoraat met een neurofysiologisch onderzoek naar netvliesveranderingen bij diabetespatiënten. Ze specialiseerde zich vervolgens in neurologie, psychiatrie en psychotherapie en werkte als onderzoeker en clinicus aan universiteiten in Zürich, Magdeburg, Keulen en St Andrews. In 2006 behaalde ze haar habilitatie aan de universiteit Keulen met onderzoek naar geheugenstoornissen bij patiënten met schizofrenie.

Declaratief geheugensysteem

Tendolkars onderzoek is gericht op het zogeheten declaratieve geheugensysteem (een soort lange termijngeheugen). Ze ontwikkelde nieuwe experimenten die neutrale en emotionele vormen van dat geheugen testen met onder meer hersenscans en meting van elektrische activiteit van zenuwcellen.

Ze ontrafelde de neurale onderbouwing van chronische en behandelingsresistente depressie en startte een onderzoekslijn waarin ze met behulp van MRI-technieken onderzoek deed naar chronische depressie en de kwetsbaarheid van stress-gerelateerde psychische stoornissen tijdens de levensduur. Ze heeft een onderzoekslijn opgezet om de hersengebieden te identificeren die verband houden met de affectieve stoornissen als angst en depressie. Dit gebruikt zij als uitgangspunt voor nieuwe experimentele behandeltechnieken waarbij zij met name de onderliggende disfunctionele geheugenprocessen probeert te veranderen.

Als hoogleraar zal ze de brug gaan slaan tussen de neurowetenschappelijke bevindingen en de klinische toepassing met als doel klinische diagnostiek en behandeling te personaliseren.
 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet