Nieuws Jeroen Meijerink is met De groene OK Duurzame Zorgprofessional 2019
11 oktober 2019

Jeroen Meijerink, afdelingshoofd Operatiekamers van het Radboudumc, heeft de prijs gewonnen voor Duurzame Zorgprofessional 2019. Hij won de prijs met ‘De Groene OK’, een initiatief om de processen op de OK in brede zin te verduurzamen.

Ziekenhuizen hebben een grote impact op de leefomgeving. Ze zijn grootgebruikers van energie, produceren grote hoeveelheden afval en consumeren grote hoeveelheden chemicaliën, papier, water en andere grondstoffen. Uit onderzoek blijkt dat de zorg voor 5% verantwoordelijk is voor de CO2-uitstoot op aarde.

Negatieve impact OK op milieu

Binnen een ziekenhuis is de OK voor een groot deel verantwoordelijk voor die negatieve impact op het milieu. 30 tot 40% van alle materialen die dagelijks een ziekenhuis binnenkomen, worden verbruikt op de OK. Ook het Radboudumc heeft een flinke uitstoot CO2 (57.400 ton CO2 in 2018). En ook in het Radboudumc is de OK voor een groot deel veroorzaker van die uitstoot.

4 grote thema’s

Binnen het Radboudumc zijn de afdelingen Operatiekamers en Anesthesiologie meer dan bewust van hun impact op onze omgeving. Daarom is in 2017 een programma gestart om hun ambitie te realiseren: “Het Radboudumc heeft de groenste OK in 2022”.

Binnen het programma zijn 16 projecten geformuleerd, verdeeld in 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

Het ministerie van VWS heeft samen met MVO Nederland een verkiezing uitgeschreven voor Duurzame Zorgprofessional 2019. Dit is speciaal voor zorgprofessionals met een duurzaam idee of al lopend initiatief. De uitreiking van de prijs was tijdens het Congres Duurzame Zorg op 10 oktober in Zwolle.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Vaker complicaties bij nierpatiënten met COVID-19

11 augustus 2020

Nierdialyse- en niertransplantatiepatiënten die besmet raken met het coronavirus zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties en hebben een hogere kans op overlijden.

lees meer

Terug van vakantie of bezoek aan een gebied met code oranje of rood: aangescherpte maatregelen voor medewerkers, patiënten en bezoekers

10 augustus 2020

Tijdens de vakantieperiode kan het reisadvies in delen van een land wijzigen van code geel, naar oranje of zelfs rood. Om ook na deze periode de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen, voert het Radboudumc vanaf 10 augustus een aantal aangescherpte maatregelen door.

lees meer

BCG-vaccin is veilig en leidt niet tot een verhoogd risico op COVID-19-klachten

6 augustus 2020

Meer studies moeten uitwijzen of het generieke vaccin ook een positief effect kan hebben

lees meer

IC Café op 8 september voor corona-IC-patiënten en naasten Aandacht voor ervaringen tijdens en na de ziekte

5 augustus 2020

De coronacrisis heeft grote impact gemaakt op iedereen. Vooral voor degenen die met een corona-infectie op de intensive care hebben gelegen. Daarom is er op 8 september het eerste digitale IC Café voor corona-IC-patiënten en hun naasten.

lees meer

Ook na vijf jaar blijken bot-verankerde prothesen een goede ingreep

5 augustus 2020

Ondanks stomaproblemen een flinke verbetering in mobiliteit en kwaliteit van leven

lees meer