Nieuws Jeroen Meijerink is met De groene OK Duurzame Zorgprofessional 2019
11 oktober 2019

Jeroen Meijerink, afdelingshoofd Operatiekamers van het Radboudumc, heeft de prijs gewonnen voor Duurzame Zorgprofessional 2019. Hij won de prijs met ‘De Groene OK’, een initiatief om de processen op de OK in brede zin te verduurzamen.

Ziekenhuizen hebben een grote impact op de leefomgeving. Ze zijn grootgebruikers van energie, produceren grote hoeveelheden afval en consumeren grote hoeveelheden chemicaliën, papier, water en andere grondstoffen. Uit onderzoek blijkt dat de zorg voor 5% verantwoordelijk is voor de CO2-uitstoot op aarde.

Negatieve impact OK op milieu

Binnen een ziekenhuis is de OK voor een groot deel verantwoordelijk voor die negatieve impact op het milieu. 30 tot 40% van alle materialen die dagelijks een ziekenhuis binnenkomen, worden verbruikt op de OK. Ook het Radboudumc heeft een flinke uitstoot CO2 (57.400 ton CO2 in 2018). En ook in het Radboudumc is de OK voor een groot deel veroorzaker van die uitstoot.

4 grote thema’s

Binnen het Radboudumc zijn de afdelingen Operatiekamers en Anesthesiologie meer dan bewust van hun impact op onze omgeving. Daarom is in 2017 een programma gestart om hun ambitie te realiseren: “Het Radboudumc heeft de groenste OK in 2022”.

Binnen het programma zijn 16 projecten geformuleerd, verdeeld in 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

Het ministerie van VWS heeft samen met MVO Nederland een verkiezing uitgeschreven voor Duurzame Zorgprofessional 2019. Dit is speciaal voor zorgprofessionals met een duurzaam idee of al lopend initiatief. De uitreiking van de prijs was tijdens het Congres Duurzame Zorg op 10 oktober in Zwolle.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Nederlandse hoogleraren dementie ontmoetten minister Hugo de Jonge

21 november 2019

Nederlandse hoogleraren op bezoek bij Minister Hugo de Jonge. Radboudumc was erbij. Meer geld voor preventie van dementie.

lees meer

Veertien Radboud-onderzoekers in de lijst van meest geciteerde wetenschappers

21 november 2019

Web of Science maakte de 1% meest geciteerde wetenschappers van de periode 2008-2018 bekend. Maar liefst acht wetenschappers van Radboudumc haalden de lijst, en zes van Radboud Universiteit.

lees meer

Genetische varianten voor Multiple Sclerose ontdekt

18 november 2019

Wetenschappers van het Radboudumc hebben meerdere DNA-varianten gevonden die een verhoogd risico geven op MS.

lees meer

Gekweekt minibrein legt hapering in neurologische communicatie bloot Verstoord contact tussen neuronen Kleefstra syndroom in kweekbakjes hersteld

18 november 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben in gekweekte minibreintjes van patiënten met het Kleefstra syndroom een receptor ontdekt die de communicatie tussen de neuronen verstoort. In de kweekbakjes wisten ze de verstoorde communicatie met chemische stoffen op te heffen.

lees meer

Lowlandsonderzoek laat potentie zien van reanimatietraining met virtual reality

18 november 2019

De cardiologen van Radboudumc die dit jaar tijdens Lowlands Science het onderzoek Lowlands Saves Lives uitvoerden, hebben de resultaten in recordtempo gepubliceerd in het toptijdschrift JAMA Cardiology.

lees meer

Rob Jetten en Pieter Derks ambassadeurs voor All4small Meer aandacht voor kwetsbare en te vroeg geboren kinderen

15 november 2019

Rob Jetten en Pieter Derks hebben vandaag hun handtekening gezet onder het ambassadeursschap voor All4small, verbonden aan het Radboudumc.

lees meer