Nieuws Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019

11 oktober 2019

Jeroen Meijerink, afdelingshoofd Operatiekamers van het Radboudumc, heeft de prijs gewonnen voor Duurzame Zorgprofessional 2019. Hij won de prijs met ‘De Groene OK’, een initiatief om de processen op de OK in brede zin te verduurzamen.

Ziekenhuizen hebben een grote impact op de leefomgeving. Ze zijn grootgebruikers van energie, produceren grote hoeveelheden afval en consumeren grote hoeveelheden chemicaliën, papier, water en andere grondstoffen. Uit onderzoek blijkt dat de zorg voor 5% verantwoordelijk is voor de CO2-uitstoot op aarde.

Negatieve impact OK op milieu

Binnen een ziekenhuis is de OK voor een groot deel verantwoordelijk voor die negatieve impact op het milieu. 30 tot 40% van alle materialen die dagelijks een ziekenhuis binnenkomen, worden verbruikt op de OK. Ook het Radboudumc heeft een flinke uitstoot CO2 (57.400 ton CO2 in 2018). En ook in het Radboudumc is de OK voor een groot deel veroorzaker van die uitstoot.

4 grote thema’s

Binnen het Radboudumc zijn de afdelingen Operatiekamers en Anesthesiologie meer dan bewust van hun impact op onze omgeving. Daarom is in 2017 een programma gestart om hun ambitie te realiseren: “Het Radboudumc heeft de groenste OK in 2022”.

Binnen het programma zijn 16 projecten geformuleerd, verdeeld in 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

Het ministerie van VWS heeft samen met MVO Nederland een verkiezing uitgeschreven voor Duurzame Zorgprofessional 2019. Dit is speciaal voor zorgprofessionals met een duurzaam idee of al lopend initiatief. De uitreiking van de prijs was tijdens het Congres Duurzame Zorg op 10 oktober in Zwolle.

Meer nieuws


Nieuwe biomarker voor jicht kan ziekte monitoren

26 februari 2024

Radboudumc en Université Paris Cité hebben een nieuwe biomarker gevonden waarmee de aanwezigheid van urinezuurkristallen heel goed is te monitoren. Mogelijk is daarmee gezondheidsschade op termijn terug te dringen.

lees meer

Vijf vragen over jicht Beantwoord door reumatoloog Sander van Leuven

26 februari 2024

Jicht is aan een stille maar gestage opmars bezig. In 2019 waren er wereldwijd meer dan 45 miljoen mensen met jicht, een verdubbeling in dertig jaar. Reumatoloog Sander van Leuven beantwoordt vijf veelvoorkomende vragen.

lees meer

Merel van der Stelt in Focus over 3D-geprinte onderbeenprotheses Donderdag 22 februari, 20.55 uur, Focus, NPO2

22 februari 2024

NTR Wetenschap zendt op donderdag om 20.55 uur de uitzending 'Geprinte benen' uit. Hierin is o.a. collega Merel van der Stelt te zien. (foto: Focus)

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet