Nieuws Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019

11 oktober 2019

Jeroen Meijerink, afdelingshoofd Operatiekamers van het Radboudumc, heeft de prijs gewonnen voor Duurzame Zorgprofessional 2019. Hij won de prijs met ‘De Groene OK’, een initiatief om de processen op de OK in brede zin te verduurzamen.

Ziekenhuizen hebben een grote impact op de leefomgeving. Ze zijn grootgebruikers van energie, produceren grote hoeveelheden afval en consumeren grote hoeveelheden chemicaliën, papier, water en andere grondstoffen. Uit onderzoek blijkt dat de zorg voor 5% verantwoordelijk is voor de CO2-uitstoot op aarde.

Negatieve impact OK op milieu

Binnen een ziekenhuis is de OK voor een groot deel verantwoordelijk voor die negatieve impact op het milieu. 30 tot 40% van alle materialen die dagelijks een ziekenhuis binnenkomen, worden verbruikt op de OK. Ook het Radboudumc heeft een flinke uitstoot CO2 (57.400 ton CO2 in 2018). En ook in het Radboudumc is de OK voor een groot deel veroorzaker van die uitstoot.

4 grote thema’s

Binnen het Radboudumc zijn de afdelingen Operatiekamers en Anesthesiologie meer dan bewust van hun impact op onze omgeving. Daarom is in 2017 een programma gestart om hun ambitie te realiseren: “Het Radboudumc heeft de groenste OK in 2022”.

Binnen het programma zijn 16 projecten geformuleerd, verdeeld in 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

Het ministerie van VWS heeft samen met MVO Nederland een verkiezing uitgeschreven voor Duurzame Zorgprofessional 2019. Dit is speciaal voor zorgprofessionals met een duurzaam idee of al lopend initiatief. De uitreiking van de prijs was tijdens het Congres Duurzame Zorg op 10 oktober in Zwolle.

Meer nieuws


Plotseling gehoorverlies mogelijk voorteken van vaatproblemen? Onderzoekers zien verhoogd risico alleen bij zestigplus

6 mei 2024

Plots gehoorverlies wordt vaak genoemd als mogelijk voorteken van vaatproblemen in de hersenen. Onderzoekers vonden alleen bij zestigplussers een verhoogd risico. Moet de behandeling daarop worden aangepast?

lees meer

NWO subsidie voor ontwikkeling van innovatief volgsysteem

2 mei 2024

Het LiveScope project van Bernhard Englitz en Judith Homberg heeft een subsidie ontvangen van het NWO Open Technologie Programma.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet