Nieuws Meer dan helft zorgpersoneel Radboudumc gevaccineerd
25 januari 2019

In 2018 is 53 procent van het zorgpersoneel van het Radboudumc gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Daarmee is voor het eerst in tien jaar weer meer dan de helft van het zorgpersoneel gevaccineerd. Landelijk heeft gemiddeld 24 procent van de ziekenhuismedewerkers een prik gehaald.

Het Radboudumc voert sinds 2003 campagne om zorgmedewerkers te stimuleren een griepvaccinatie te halen. In 2009 was het percentage op zijn hoogst, toen 62 procent van de medewerkers zich liet vaccineren. Na de onrust over de Mexicaanse griep in 2009/2010 daalde het percentage flink tot 28 procent in 2011.

In 2011 startte het Radboudumc met een nieuwe griepvaccinatiecampagne ‘voor een prikkie geen griep’. Sindsdien is het percentage elk jaar gestegen. “Dat komt vooral door een aanhoudende en laagdrempelige aanpak,” zegt bedrijfsarts Nannet van der Geest die tot 2017 projectleider was van de griepcampagne. “Ik denk dat deze campagne uiteindelijk succesvol is, omdat alle betrokken partijen in huis zich ervoor inzetten. Van de verpleegkundigen adviesraad, tot het stafconvent en de Raad van Bestuur. Het belang en de cijfers van de griepvaccinatie komen in alle gespreken tussen de Raad van Bestuur en de afdelingsleiding aan de orde. En als afdelingen laag scoren, worden ze daarop aangesproken.”

Zorgmedewerkers zijn niet verplicht om zich te laten vaccineren. “Maar we hameren er wel flink op,” zegt Van der Geest, “zo laten we gezichtsbepalende figuren in huis in de campagne het belang van de vaccinatie benadrukken. En er zit een competitie-element in de campagne. Sinds 2015 reiken we de grieptrofee uit aan de best scorende afdeling en krijgt de snelst stijgende afdeling taart voor alle medewerkers.

We maken het de medewerkers zo gemakkelijk mogelijk om zich te laten vaccineren. Er zijn mobiele prikposten die naar de afdeling kunnen komen. Maar de medewerkers mogen ook elkaar vaccineren. Belangrijk nieuw element dit jaar is het advies om een mondneusmasker te dragen voor de niet-gevaccineerden op de afdelingen met de meest kwetsbare patiënten.”

Kijk ook naar het item wat omroep Gelderland heeft gemaakt over de griepvaccinatiecampagne van het Radboudumc. 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Niets te gek voor de patiënt; ook niet tijdens de Vierdaagse Ook voor patiënten een leuke Vierdaagse-intocht

19 juli 2019

Ook dit jaar heeft een team van vrijwilligers, logistiek medewerkers, beveiligers, artsen en verpleegkundigen onder de bezielende leiding van gastheer Jan Jaap Schmitz ervoor gezorgd dat ook onze patiënten een gezellige intocht konden beleven. En met DJ Jos erbij kon de dag niet meer stuk.

lees meer

Invoering één landelijk waarschuwingssysteem maakt kinderafdelingen nog veiliger Professionals kindzorg in Nederland verwachten veel van ‘Dutch PEWS’

19 juli 2019

Signaleringssysteem 'Dutch Pews' kan onderbuik gevoel van ouders 'meenemen' naast vitale functies van opgenomen kinderen in signaleringssysteem.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Jos Wessels: sinds 2014 DJ op het Radboudterras tijdens de intocht

19 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen.

lees meer

Eerste resultaten Vierdaagse Onderzoek 2019 bekend

19 juli 2019

De eerste resultaten van het onderzoeksteam van Prof. Maria Hopman van het Radboudumc zijn bekend.

lees meer

Nieuwe richtlijnen voor het meten van de functie van bloedvaten

19 juli 2019

Fysioloog Dick Thijssen heeft met internationale collega’s een nieuwe richtlijn voor het meten van de bloedvatfunctie gepubliceerd in het European Heart Journal.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Ricardo Eeren: een jongensdroom in het teken van veiligheid

17 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen. Afl. 2 Beveiliger Ricardo Eeren: Veiligheid vóór alles!

lees meer