Nieuws Meer dan helft zorgpersoneel Radboudumc gevaccineerd

25 januari 2019

In 2018 is 53 procent van het zorgpersoneel van het Radboudumc gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Daarmee is voor het eerst in tien jaar weer meer dan de helft van het zorgpersoneel gevaccineerd. Landelijk heeft gemiddeld 24 procent van de ziekenhuismedewerkers een prik gehaald.

Het Radboudumc voert sinds 2003 campagne om zorgmedewerkers te stimuleren een griepvaccinatie te halen. In 2009 was het percentage op zijn hoogst, toen 62 procent van de medewerkers zich liet vaccineren. Na de onrust over de Mexicaanse griep in 2009/2010 daalde het percentage flink tot 28 procent in 2011.

In 2011 startte het Radboudumc met een nieuwe griepvaccinatiecampagne ‘voor een prikkie geen griep’. Sindsdien is het percentage elk jaar gestegen. “Dat komt vooral door een aanhoudende en laagdrempelige aanpak,” zegt bedrijfsarts Nannet van der Geest die tot 2017 projectleider was van de griepcampagne. “Ik denk dat deze campagne uiteindelijk succesvol is, omdat alle betrokken partijen in huis zich ervoor inzetten. Van de verpleegkundigen adviesraad, tot het stafconvent en de Raad van Bestuur. Het belang en de cijfers van de griepvaccinatie komen in alle gespreken tussen de Raad van Bestuur en de afdelingsleiding aan de orde. En als afdelingen laag scoren, worden ze daarop aangesproken.”

Zorgmedewerkers zijn niet verplicht om zich te laten vaccineren. “Maar we hameren er wel flink op,” zegt Van der Geest, “zo laten we gezichtsbepalende figuren in huis in de campagne het belang van de vaccinatie benadrukken. En er zit een competitie-element in de campagne. Sinds 2015 reiken we de grieptrofee uit aan de best scorende afdeling en krijgt de snelst stijgende afdeling taart voor alle medewerkers.

We maken het de medewerkers zo gemakkelijk mogelijk om zich te laten vaccineren. Er zijn mobiele prikposten die naar de afdeling kunnen komen. Maar de medewerkers mogen ook elkaar vaccineren. Belangrijk nieuw element dit jaar is het advies om een mondneusmasker te dragen voor de niet-gevaccineerden op de afdelingen met de meest kwetsbare patiënten.”

Kijk ook naar het item wat omroep Gelderland heeft gemaakt over de griepvaccinatiecampagne van het Radboudumc. 

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Extra aandacht voor Parkinson op Wereld Parkinson Dag

11 april 2019

11 april is het Wereld Parkinson Dag. Een mooi moment om extra aandacht te besteden aan de ziekte van Parkinson. De op één na meest progressieve hersenziekte in de wereld. Nederland telt 50.000 mensen met deze aandoening. Verwacht wordt dat dit aantal over 10 jaar is verdubbeld.

lees meer