Nieuws Meer dan helft zorgpersoneel Radboudumc gevaccineerd

25 januari 2019

In 2018 is 53 procent van het zorgpersoneel van het Radboudumc gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Daarmee is voor het eerst in tien jaar weer meer dan de helft van het zorgpersoneel gevaccineerd. Landelijk heeft gemiddeld 24 procent van de ziekenhuismedewerkers een prik gehaald.

Het Radboudumc voert sinds 2003 campagne om zorgmedewerkers te stimuleren een griepvaccinatie te halen. In 2009 was het percentage op zijn hoogst, toen 62 procent van de medewerkers zich liet vaccineren. Na de onrust over de Mexicaanse griep in 2009/2010 daalde het percentage flink tot 28 procent in 2011.

In 2011 startte het Radboudumc met een nieuwe griepvaccinatiecampagne ‘voor een prikkie geen griep’. Sindsdien is het percentage elk jaar gestegen. “Dat komt vooral door een aanhoudende en laagdrempelige aanpak,” zegt bedrijfsarts Nannet van der Geest die tot 2017 projectleider was van de griepcampagne. “Ik denk dat deze campagne uiteindelijk succesvol is, omdat alle betrokken partijen in huis zich ervoor inzetten. Van de verpleegkundigen adviesraad, tot het stafconvent en de Raad van Bestuur. Het belang en de cijfers van de griepvaccinatie komen in alle gespreken tussen de Raad van Bestuur en de afdelingsleiding aan de orde. En als afdelingen laag scoren, worden ze daarop aangesproken.”

Zorgmedewerkers zijn niet verplicht om zich te laten vaccineren. “Maar we hameren er wel flink op,” zegt Van der Geest, “zo laten we gezichtsbepalende figuren in huis in de campagne het belang van de vaccinatie benadrukken. En er zit een competitie-element in de campagne. Sinds 2015 reiken we de grieptrofee uit aan de best scorende afdeling en krijgt de snelst stijgende afdeling taart voor alle medewerkers.

We maken het de medewerkers zo gemakkelijk mogelijk om zich te laten vaccineren. Er zijn mobiele prikposten die naar de afdeling kunnen komen. Maar de medewerkers mogen ook elkaar vaccineren. Belangrijk nieuw element dit jaar is het advies om een mondneusmasker te dragen voor de niet-gevaccineerden op de afdelingen met de meest kwetsbare patiënten.”

Kijk ook naar het item wat omroep Gelderland heeft gemaakt over de griepvaccinatiecampagne van het Radboudumc. 

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer

Effect bekkenfysiotherapie na endeldarmoperatie onderzocht

6 februari 2019

Na een endeldarmoperatie houdt een groot deel van de patiënten klachten met de ontlasting. Onderzoek in het Radboudumc en vijftien andere ziekenhuizen moet uitwijzen of bekkenfysiotherapie deze klachten kan verminderen.

lees meer

Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

6 februari 2019

Door EuroFIT, een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans, bewegen de fans meer en eten ze gezonder. . Het EuroFIT-onderzoek van onder andere Amsterdam UMC en Radboudumc onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is gepubliceerd in PLoS Medicine.

lees meer