Nieuws Nederlandse hoogleraren dementie ontmoetten minister Hugo de Jonge
21 november 2019

Op 14 november ontmoetten 20 van de 44 Nederlandse hoogleraren dementie minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS. Aanleiding van deze bijeenkomst was het recent verschenen e-book ‘Onder dementieprofessoren’. Voor dit boek interviewde hoogleraar Robbert Huijsman, zelf jaren actief in dit werkveld, hoogleraren dementie. Thema was de vraag ‘Hoe mooi zou het zijn als dementieprofessoren zich meer met elkaar verbinden, hun gezamenlijke inzichten, ervaring en werk bundelen en zo meer richting geven aan het begrijpen van het ontstaan en beloop van de ziekte?’ Zijn boek leidde tot de bijeenkomst met minister Hugo de Jonge, waar aan de hand van vier thematische pitches, het gesprek werd aangegaan. Hoogleraar Marjolijn de Vugt (Maastricht) verzorgde namens Myrra Vernooij (Radboudumc), Rose-Marie Dröes (VU) en ELG-hoogleraar Raymond Koopmans een pitch over integrale aanpak van diagnose, behandeling, zorg en ondersteuning in de sociale context. Ook waren er pitches over multidisciplinaire samenwerking en preventie waar de Radboudhoogleraren Marcel Olde-Rikkert en Maud Graff aan meewerkten. Minister De Jonge kondigde een stijging aan van het budget voor dementieonderzoek van 8 miljoen euro naar 16 miljoen euro per jaar. Ook werd afgesproken begin 2020 een tweedaagse heisessie te organiseren om het Nederlandse dementieonderzoek nog meer te verbinden. ELG-hoogleraar Debby Gerritsen wordt ook toegevoegd aan de groep deelnemers aan deze heisessie.

Eerder deed een groep prominenten in de gezondheidszorg een oproep aan de minister voor meer aandacht voor preventie van dementie.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Prof dr Bart-Jan Kullberg nieuwe voorzitter Gezondheidsraad

6 december 2019

Prof. dr. Bart-Jan Kullberg wordt per 1 januari 2020 voorzitter van de Gezondheidsraad. De benoeming geldt voor een periode van vier jaar.

lees meer

Grote gevolgen voor kwaliteit van leven bij kinderen met psoriasis nu bewezen Dermatologen Marieke Seyger en Finola Bruins in het Jeugdjournaal, 19.00u, NPO3

6 december 2019

Onderzoek wijst uit dat bij kinderen met psoriasis de meeste verbetering in kwaliteit van leven optreedt als hun huidafwijkingen door behandeling met minimaal 90% afnemen.

lees meer

Cardiologe Angela Maas meest invloedrijke vrouw in Nederland Angela Maas uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw in Nederland door Opzij Top100

3 december 2019

Prof. dr. Angela Maas is op 2 december uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw in Nederland tijdens het jaarlijkse Opzij Top 100-event, waarin invloedrijke vrouwen in tien verschillende categorieën worden verkozen.

lees meer

Geen brancard, maar stoel op Spoedeisende Hulp HAN-studenten onderzoeken gebruik behandelstoel voor opname

3 december 2019

Patiënten die in het Radboudumc worden opgenomen op de Spoedeisende Hulp krijgen tijdelijk - waar mogelijk - de keuze tussen behandelstoel of reguliere brancard.

lees meer

Community Psoriasis live

3 december 2019

Op 1 december is de online community Psoriasis live gegaan. In deze community kunnen kinderen, jongeren en jongvolwassenen met psoriasis en hun ouders met elkaar in contact komen.

lees meer