Nieuws Nederlandse hoogleraren dementie ontmoetten minister Hugo de Jonge
21 november 2019

Op 14 november ontmoetten 20 van de 44 Nederlandse hoogleraren dementie minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS. Aanleiding van deze bijeenkomst was het recent verschenen e-book ‘Onder dementieprofessoren’. Voor dit boek interviewde hoogleraar Robbert Huijsman, zelf jaren actief in dit werkveld, hoogleraren dementie. Thema was de vraag ‘Hoe mooi zou het zijn als dementieprofessoren zich meer met elkaar verbinden, hun gezamenlijke inzichten, ervaring en werk bundelen en zo meer richting geven aan het begrijpen van het ontstaan en beloop van de ziekte?’ Zijn boek leidde tot de bijeenkomst met minister Hugo de Jonge, waar aan de hand van vier thematische pitches, het gesprek werd aangegaan. Hoogleraar Marjolijn de Vugt (Maastricht) verzorgde namens Myrra Vernooij (Radboudumc), Rose-Marie Dröes (VU) en ELG-hoogleraar Raymond Koopmans een pitch over integrale aanpak van diagnose, behandeling, zorg en ondersteuning in de sociale context. Ook waren er pitches over multidisciplinaire samenwerking en preventie waar de Radboudhoogleraren Marcel Olde-Rikkert en Maud Graff aan meewerkten. Minister De Jonge kondigde een stijging aan van het budget voor dementieonderzoek van 8 miljoen euro naar 16 miljoen euro per jaar. Ook werd afgesproken begin 2020 een tweedaagse heisessie te organiseren om het Nederlandse dementieonderzoek nog meer te verbinden. ELG-hoogleraar Debby Gerritsen wordt ook toegevoegd aan de groep deelnemers aan deze heisessie.

Eerder deed een groep prominenten in de gezondheidszorg een oproep aan de minister voor meer aandacht voor preventie van dementie.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Satish Lubeek, dermatoloog ‘Een verdachte plek op je huid… ga naar de huisarts!’

28 mei 2020

Het aantal diagnoses van kanker is in coronatijd gehalveerd. De daling bij huidkanker was daarbij het grootst. ‘Dat hebben wij hier echt gemerkt’, zegt dermatoloog Satish Lubeek. En hij benadrukt: ‘Heb je een verdacht plekje, ga naar de huisarts!’

lees meer

Het zorgmodel van de toekomst voor chronische neurologische zorg Bas Bloem beschrijft innovatief model aan de hand van de ziekte van Parkinson

28 mei 2020

Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben veel baat bij een patiëntgerichte benadering waarin verschillende vormen van zorg optimaal geïntegreerd zijn. Dit schrijft Bas Bloem van het Radboudumc in een artikel voor The Lancet Neurology.

lees meer

Wegafsluiting Geert Groteplein Noord vrijdag 29 mei

27 mei 2020

Op vrijdag 29 mei is het Geert Groteplein Noord afgesloten voor autoverkeer.

lees meer

Extra maatregel toegang Radboudumc Uitbreiding zorg brengt meer mensen in ons huis. Extra maatregel ingevoerd.

27 mei 2020

De uitbreiding van onze zorg brengt meer mensen in ons huis. Om risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen voeren we een aangescherpte check uit bij alle ingangen.

lees meer

Aardse bacteriën kunnen overleven op grondstoffen uit de ruimte en minder virulent worden

25 mei 2020

. Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in een artikel in Astrobiology dat bacteriën kunnen overleven op een ‘buitenaards dieet’, maar daardoor makkelijker herkend worden door het immuun systeem en minder virulent worden.

lees meer

Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer