Nieuws Nieuwe richtlijnen voor het meten van de functie van bloedvaten
19 juli 2019

Fysioloog Dick Thijssen heeft met internationale collega’s een nieuwe richtlijn voor het meten van de bloedvatfunctie gepubliceerd in het European Heart Journal. De richtlijn moet de kwaliteit van het onderzoek verbeteren en bijdragen aan een nog betere inschatting van het risico op hart- en vaatziekten.
 
Goede bloedvaten zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Functioneren de bloedvaten minder goed, dan wordt de kans groter op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een door artsen en onderzoekers vaak gebruikte techniek om de functie van de bloedvaten te meten is de flow-gemedieerde dilatatie. Deze techniek meet de verwijding van het bloedvat bij een plotselinge toename van de bloedtoevoer. Dick Thijssen, fysioloog aan het Radboudumc, heeft nu met enkele internationale collega’s, een nieuwe richtlijn voor het meten van de flow-gemedieerde dilatatie gepubliceerd in het tijdschrift European Heart Journal.
 
Beter vergelijkbaar, meer betrouwbaar
Thijssen: “Om bruikbare informatie te leveren, moet deze meting altijd op dezelfde wijze worden uitgevoerd en dat gebeurt nog lang niet altijd. Willen we de resultaten van deze meting met elkaar kunnen vergelijken en de betrouwbaarheid vergroten, dan is het volgen van een eenduidige, heldere, door iedereen geaccepteerde richtlijn van groot belang. Bovendien was een update van de meting ook gewenst vanwege diverse technologische ontwikkelingen die de meting de afgelopen jaren flink hebben verbeterd.”
 
Inschatting risico’s
Het strikt volgen van deze richtlijnen zal de kwaliteit van het onderzoek naar hart- en vaatziekten verbeteren, maar ook bijdragen aan een betere inschatting van het risico’s voor het optreden van hart- en vaatziekten.
­­­­­­­­­­
Publicatie in European Heart Journal: Expert consensus and evidence-based recommendations for the assessment of flow-mediated dilation in humans - Dick H.J. Thijssen, Rosa Maria Bruno, Anke C.C.M. van Mil, Sophie M. Holder, Francesco Faita, Arno Greyling, Peter L. Zock, Stefano Taddei, John E. Deanfield, Thomas Luscher, Daniel J. Green, Lorenzo Ghiadoni
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Genetische varianten voor Multiple Sclerose ontdekt

18 november 2019

Wetenschappers van het Radboudumc hebben meerdere DNA-varianten gevonden die een verhoogd risico geven op MS.

lees meer

Gekweekt minibrein legt hapering in neurologische communicatie bloot Verstoord contact tussen neuronen Kleefstra syndroom in kweekbakjes hersteld

18 november 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben in gekweekte minibreintjes van patiënten met het Kleefstra syndroom een receptor ontdekt die de communicatie tussen de neuronen verstoort. In de kweekbakjes wisten ze de verstoorde communicatie met chemische stoffen op te heffen.

lees meer

Lowlandsonderzoek laat potentie zien van reanimatietraining met virtual reality

18 november 2019

De cardiologen van Radboudumc die dit jaar tijdens Lowlands Science het onderzoek Lowlands Saves Lives uitvoerden, hebben de resultaten in recordtempo gepubliceerd in het toptijdschrift JAMA Cardiology.

lees meer

Rob Jetten en Pieter Derks ambassadeurs voor All4small Meer aandacht voor kwetsbare en te vroeg geboren kinderen

15 november 2019

Rob Jetten en Pieter Derks hebben vandaag hun handtekening gezet onder het ambassadeursschap voor All4small, verbonden aan het Radboudumc.

lees meer

Gezond ouder worden met een online coach

15 november 2019

Ook ouderen blijken zelf goed aan een gezondere leefstijl te kunnen werken met hulp van een online coach. Zo kunnen zij het risico op hart- en vaatziekten en dementie verlagen.

lees meer

Willem-Pieter de Boode benoemd tot hoogleraar Neonatologie

14 november 2019

Willem-Pieter de Boode is kinderarts-neonatoloog en staflid van de afdeling Neonatologie in het Amalia Kinderziekenhuis Nijmegen. (English version included)

lees meer