Nieuws Nieuwe richtlijnen voor het meten van de functie van bloedvaten
19 juli 2019

Fysioloog Dick Thijssen heeft met internationale collega’s een nieuwe richtlijn voor het meten van de bloedvatfunctie gepubliceerd in het European Heart Journal. De richtlijn moet de kwaliteit van het onderzoek verbeteren en bijdragen aan een nog betere inschatting van het risico op hart- en vaatziekten.
 
Goede bloedvaten zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Functioneren de bloedvaten minder goed, dan wordt de kans groter op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een door artsen en onderzoekers vaak gebruikte techniek om de functie van de bloedvaten te meten is de flow-gemedieerde dilatatie. Deze techniek meet de verwijding van het bloedvat bij een plotselinge toename van de bloedtoevoer. Dick Thijssen, fysioloog aan het Radboudumc, heeft nu met enkele internationale collega’s, een nieuwe richtlijn voor het meten van de flow-gemedieerde dilatatie gepubliceerd in het tijdschrift European Heart Journal.
 
Beter vergelijkbaar, meer betrouwbaar
Thijssen: “Om bruikbare informatie te leveren, moet deze meting altijd op dezelfde wijze worden uitgevoerd en dat gebeurt nog lang niet altijd. Willen we de resultaten van deze meting met elkaar kunnen vergelijken en de betrouwbaarheid vergroten, dan is het volgen van een eenduidige, heldere, door iedereen geaccepteerde richtlijn van groot belang. Bovendien was een update van de meting ook gewenst vanwege diverse technologische ontwikkelingen die de meting de afgelopen jaren flink hebben verbeterd.”
 
Inschatting risico’s
Het strikt volgen van deze richtlijnen zal de kwaliteit van het onderzoek naar hart- en vaatziekten verbeteren, maar ook bijdragen aan een betere inschatting van het risico’s voor het optreden van hart- en vaatziekten.
­­­­­­­­­­
Publicatie in European Heart Journal: Expert consensus and evidence-based recommendations for the assessment of flow-mediated dilation in humans - Dick H.J. Thijssen, Rosa Maria Bruno, Anke C.C.M. van Mil, Sophie M. Holder, Francesco Faita, Arno Greyling, Peter L. Zock, Stefano Taddei, John E. Deanfield, Thomas Luscher, Daniel J. Green, Lorenzo Ghiadoni
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Zeven hoogleraren benoemd als lid van Academia Europaea

22 augustus 2019

De Nijmeegse hoogleraren Hans van Bokhoven, Beatrice van der Heijden, Olivier Hekster, Nicoline Hoogerbrugge, Hans de Kroon, Asli Ozyurek en Michiel Vermeulen zijn onlangs benoemd in de Academia Europaea

lees meer

Social-mediaberichten over medicijngebruik tijdens zwangerschap vaak onjuist

21 augustus 2019

Op Nederlandstalige social media wordt regelmatig gepost over de veiligheid van medicijnen voor zwangere vrouwen. Uit een nieuwe analyse blijkt echter dat de informatie over het risico van medicijngebruik in die berichten vaak niet overeenkomt met de richtlijnen.

lees meer

Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc

19 augustus 2019

1.472 festivalbezoekers laten ‘in hun broek kijken’ en 383 leren reanimeren.

lees meer

Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer