Nieuws Plasproblemen horen er niet bij
19 september 2019

Vandaag, 19 september, is het nationale plasdag. Veel mensen hebben last van plasproblemen. ‘Ze denken vaak dat het erbij hoort, maar je kunt er veel aan doen’, vertelt Erna Hermeling, verpleegkundig specialist van het Bekkenbodemcentrum Radboudumc. Samen met continentieverpleegkundige Marina Peters staat ze vandaag in de centrale hal met een kraampje. Doel: plasproblemen bespreekbaar maken.

In de stand klatert ‘Manneke Pis’ z’n plas in een teil. ‘Mensen denken vaak dat plasproblemen er gewoon bij horen’, vertelt Marina. ‘Net was hier nog een mijnheer, die twee keer per nacht uit bed moet. Vrouwen nemen het helemaal voor lief.’

Hatjoe, oh nee!

‘Hatsjoe, oh nee. Altijd op zoek naar de dichtstbijzijnde wc. ’s Nachts meerdere keren je bed uit. Moet je nou alweer? Wel geplast, niet opgelucht.’ De tekst op de banner bij de stand vat de problemen goed samen.
Erna en Marina adviseren: ‘Blijf er niet mee lopen, er is vaak wat aan te doen. Ga naar een huisarts of een bekkenbodemfysiotherapeut. En laat je als dat niet helpt doorverwijzen naar het ziekenhuis. Normaal is het volgens hen dat je acht keer per etmaal plast. Advies is om per dag anderhalf/twee liter vocht te drinken.

Plaspatroon in kaart

‘Wij brengen met een vragenlijst het plaspatroon in kaart. Met goede tips kunnen we dan vaak al helpen’, vertelt Erna.  ‘Zoals: neem tijd om te plassen en ga vooral niet persen.  Sommige mensen weten niet dat ze een verkeerde plashouding hebben. Ook obstipatie van ontlasting kan plasproblemen veroorzaken. Met adviezen van een diëtist is het dan opgelost. ’s Nachts veel moeten plassen kun je voorkomen door na acht uur niet meer te drinken, en zeker geen koolzuurhoudende dranken, caffeïne, of citrusfruit. Bekkenbodemtraining heeft ook vaak een goed resultaat.’ En nog een tip, vult Marina haar aan. ‘Veel vrouwen weten niet dat je urineverlies tijdens het sporten kunt voorkomen, door een anticontinentie-tampon in te brengen.’

Blijf niet doorlopen

Er zijn ook medische ingrepen mogelijk. Heb je last van stressincontinentie bij lachen, niezen, hoesten? Dan kun je eventueel een bandje om de plasbuis laten plaatsen. En mannen die moeilijk kunnen uitplassen kunnen een blijvende catheter laten inbrengen. Erna en Marina benadrukken: ‘Blijf niet doorlopen met klachten. Vaak kun je er wat aan doen.’

Vragen? Ga dan vandaag (tot 17.00 uur) naar de stand in de centrale hal.
Bezoekers kunnen ook een enquête invullen, die gaat inzicht geven in hoe mensen hun plasgedrag (en eventueel problemen) ervaren.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Laat je leefstijl checken en doe mee aan reanimatie-oefening met een VR-bril

12 oktober 2019

Het Radboudumc besteedt jaarlijks extra aandacht aan leefstijl en gezondheid voor medewerkers, en voor patiënten, bezoekers en andere belangstellenden. Dit jaar kunt u hiervoor terecht op 16 oktober van 10.00 tot 14.00 uur.

lees meer

Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019 Verduurzamen OK-processen met ‘De Groene OK’

11 oktober 2019

Het programma richt zich op 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

lees meer

Publiek bij Marathon Eindhoven kan helpen met onderzoek

11 oktober 2019

Publiek bij de Marathon Eindhoven kan zondag helpen bij wetenschappelijk onderzoek. De TU Delft en het Radboudumc willen namelijk de lichaamstemperatuur van hardlopers meten, onder andere met videobeelden. Het publiek kan voor dit doel filmpjes insturen.

lees meer

Prinses Margriet op werkbezoek bij oogonderzoeksprogramma Ter gelegenheid van World Sight Day

11 oktober 2019

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden bracht op donderdagmiddag 10 oktober een werkbezoek aan het oogonderzoeksprogramma van Bartiméus voor mensen met een verstandelijke beperking bij ’s Heeren Loo in Ermelo.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor neurochirurg prof. dr. J.A. Grotenhuis Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

10 oktober 2019

André Grotenhuis ontving bij zijn afscheid op donderdag 10 oktober een lintje voor zijn buitengewone verdiensten in de Neurochirurgie.

lees meer