Nieuws Plasproblemen horen er niet bij
19 september 2019

Vandaag, 19 september, is het nationale plasdag. Veel mensen hebben last van plasproblemen. ‘Ze denken vaak dat het erbij hoort, maar je kunt er veel aan doen’, vertelt Erna Hermeling, verpleegkundig specialist van het Bekkenbodemcentrum Radboudumc. Samen met continentieverpleegkundige Marina Peters staat ze vandaag in de centrale hal met een kraampje. Doel: plasproblemen bespreekbaar maken.

In de stand klatert ‘Manneke Pis’ z’n plas in een teil. ‘Mensen denken vaak dat plasproblemen er gewoon bij horen’, vertelt Marina. ‘Net was hier nog een mijnheer, die twee keer per nacht uit bed moet. Vrouwen nemen het helemaal voor lief.’

Hatjoe, oh nee!

‘Hatsjoe, oh nee. Altijd op zoek naar de dichtstbijzijnde wc. ’s Nachts meerdere keren je bed uit. Moet je nou alweer? Wel geplast, niet opgelucht.’ De tekst op de banner bij de stand vat de problemen goed samen.
Erna en Marina adviseren: ‘Blijf er niet mee lopen, er is vaak wat aan te doen. Ga naar een huisarts of een bekkenbodemfysiotherapeut. En laat je als dat niet helpt doorverwijzen naar het ziekenhuis. Normaal is het volgens hen dat je acht keer per etmaal plast. Advies is om per dag anderhalf/twee liter vocht te drinken.

Plaspatroon in kaart

‘Wij brengen met een vragenlijst het plaspatroon in kaart. Met goede tips kunnen we dan vaak al helpen’, vertelt Erna.  ‘Zoals: neem tijd om te plassen en ga vooral niet persen.  Sommige mensen weten niet dat ze een verkeerde plashouding hebben. Ook obstipatie van ontlasting kan plasproblemen veroorzaken. Met adviezen van een diëtist is het dan opgelost. ’s Nachts veel moeten plassen kun je voorkomen door na acht uur niet meer te drinken, en zeker geen koolzuurhoudende dranken, caffeïne, of citrusfruit. Bekkenbodemtraining heeft ook vaak een goed resultaat.’ En nog een tip, vult Marina haar aan. ‘Veel vrouwen weten niet dat je urineverlies tijdens het sporten kunt voorkomen, door een anticontinentie-tampon in te brengen.’

Blijf niet doorlopen

Er zijn ook medische ingrepen mogelijk. Heb je last van stressincontinentie bij lachen, niezen, hoesten? Dan kun je eventueel een bandje om de plasbuis laten plaatsen. En mannen die moeilijk kunnen uitplassen kunnen een blijvende catheter laten inbrengen. Erna en Marina benadrukken: ‘Blijf niet doorlopen met klachten. Vaak kun je er wat aan doen.’

Vragen? Ga dan vandaag (tot 17.00 uur) naar de stand in de centrale hal.
Bezoekers kunnen ook een enquête invullen, die gaat inzicht geven in hoe mensen hun plasgedrag (en eventueel problemen) ervaren.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Mark Janssen per 15 maart 2020 lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc

16 december 2019

Mark Janssen is met ingang van 15 maart 2020 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc met de aandachtsgebieden financiën en financiële bedrijfsvoering, ICT en bouw. Hij volgt Cees Buren op.

lees meer

Robert Takes benoemd tot hoogleraar in de Keel-, Neus-, Oorheelkunde

12 december 2019

KNO-arts en keteneigenaar hoofd-halsoncologie Robert Takes is benoemd tot hoogleraar in de Keel-, Neus-, Oorheelkunde, in het bijzonder de Hoofd-Hals Oncologie aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.

lees meer

Christine Mohrmann Stipendium 2019 voor twee promovendi Radboudumc

12 december 2019

Tien vrouwelijke promovendi van de Radboud Universiteit ontvingen dinsdag 10 december een Christine Mohrmann Stipendium.

lees meer

Meekijken met een hersenoperatie? Parkinsonpatiënt ondergaat deep brain stimulation

12 december 2019

Neurochirurg Saman Vinke en neuroloog Rianne Esselink nemen je mee in de operatiekamer van het Radboudumc.

lees meer

Turbo grants voor onderzoekers Radboudumc en Universiteit Twente

11 december 2019

Het TURBO-programma van het Radboudumc en de Universiteit Twente heeft vier subsidies toegekend voor nieuw technisch-medisch onderzoek. De onderzoeksgroepen kunnen met de subsidie een innovatief idee uitwerken dat moet leiden tot een vervolgaanvraag bij een externe subsidieverstrekker.

lees meer

Haiko Bloemendal benoemd tot hoogleraar Netwerken in Oncologie

10 december 2019

Voorzitter van het Centrum voor Oncologie en medisch oncoloog Haiko Bloemendal is met ingang van 1 november benoemd tot hoogleraar Netwerken in Oncologie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc.

lees meer