Nieuws Radboudumc onderzoek SAFE zet zich in tegen geweld tegen vrouwen
25 november 2019

SAFE Women is een online platform voor vrouwen die te maken hebben met partnergeweld. De website is onderdeel van het promotieonderzoek van Nicole van Gelder, onder leiding van prof. dr. Sabine Oertelt-Prigione. Vandaag, op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, lanceert SAFE een video om aandacht te vragen voor dit nieuwe platform, om zo meer vrouwen te kunnen helpen.

SAFE is een anonieme, laagdrempelige manier om informatie te zoeken. Het geeft vrouwen handvatten om na te denken over hun eigen situatie, hulp te zoeken en contact te hebben met andere vrouwen die hetzelfde mee hebben gemaakt. Het is vaak een grote stap om hulp te zoeken door te bellen of naar een hulpverlener te gaan. Nicole: “We hopen dat SAFE die stap gemakkelijker maakt en vrouwen helpt om uit de gewelddadige situatie te komen. Het onderzoek wat we nu met SAFE doen, loopt tot in 2020. Daarna volgt een evaluatie. We zullen in ieder geval tot in 2021 bezig zijn met onderzoek rondom dit platform. Daarna willen we SAFE graag verder uitbouwen.”

SAFE is in 2018 ontwikkeld met hulp van ervaringsdeskundigen, vrouwen die zelf partnergeweld hebben meegemaakt, en met experts op het gebied van huiselijk geweld en partnergeweld. Er is nog niet eerder in Nederland zo’n eHealth interventie ontwikkeld en onderzocht voor deze groep vrouwen. Nederland is zelfs het eerste Europese land dat dit zo doet. Er wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het platform en naar hoe vrouwen de website hebben gebruikt en wat ze ervan vonden.

Ook houden onderzoekers van het Radboudumc contact met de vrouwen om te kijken hoe ze beter geholpen kunnen worden. “We hebben in gesprekken met ervaringsdeskundigen gemerkt dat hier behoefte aan is. We wilden iets maken dat laagdrempeliger is dan een hulplijn bellen of een hulpverlener opzoeken.”, vertelt Nicole.

Veiligheid staat voorop

Veiligheid voor de vrouwen staat echter voorop. Daarom is het nodig om je aan te melden als je mee wil doen aan het onderzoek en op de SAFE website wil komen. Nicole: “Dit is nodig voor de veiligheid van alle vrouwen die SAFE willen gebruiken. Het is ook nodig omdat wij op een goede manier onderzoek willen doen. Na het aanmelden, krijg je codes om in te loggen. Als je inlogt, kan je de SAFE website zien. Je doet dan dus ook mee aan het onderzoek dat erbij hoort.”

Voor de veiligheid wordt er extra uitleg op de site gegeven over het wissen van je zoekgeschiedenis en het gebruik van de incognito modus. Bovendien heeft de site een ‘escapeknop’. Daar kun je op klikken als iemand opeens binnenkomt, dan word je direct naar Google.nl geleid.

1 op de 3 à 4 vrouwen krijgt te maken met partnergeweld

Nicole: “Partnergeweld is een enorm probleem. Waarschijnlijk maakt 1 op de 3 à 4 vrouwen het mee, maar de drempel om naar hulpverlening te gaan is erg hoog. Denk bijvoorbeeld aan: schaamte, schuldgevoel, angst voor de gevolgen, onzekerheid over wat goed is voor de kinderen, niet zeker weten dat je te maken hebt met partnergeweld, niet weten waar je heen kan voor hulp, financieel afhankelijk zijn, noem maar op. Gemiddeld zitten vrouwen zeven jaar in de gewelddadige situatie voordat zij hulp krijgen. Partnergeweld heeft enorm negatieve consequenties voor het slachtoffer op lichamelijk, emotioneel, sociaal, psychologisch en financieel gebied. Ook heeft het zeer negatieve consequenties voor eventuele kinderen die hier direct of indirect getuige van zijn.”

Bekijk de video hier: https://vimeo.com/374405682.
Voor meer informatie, de digitale poster en/of vragen: vul het contactformulier in op www.safewomen.nl.

SAFE is onderdeel van wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, Nijmegen. ZonMw is de subsidieverstrekker.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Prof dr Bart-Jan Kullberg nieuwe voorzitter Gezondheidsraad

6 december 2019

Prof. dr. Bart-Jan Kullberg wordt per 1 januari 2020 voorzitter van de Gezondheidsraad. De benoeming geldt voor een periode van vier jaar.

lees meer

Grote gevolgen voor kwaliteit van leven bij kinderen met psoriasis nu bewezen Dermatologen Marieke Seyger en Finola Bruins in het Jeugdjournaal, 19.00u, NPO3

6 december 2019

Onderzoek wijst uit dat bij kinderen met psoriasis de meeste verbetering in kwaliteit van leven optreedt als hun huidafwijkingen door behandeling met minimaal 90% afnemen.

lees meer

Cardiologe Angela Maas meest invloedrijke vrouw in Nederland Angela Maas uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw in Nederland door Opzij Top100

3 december 2019

Prof. dr. Angela Maas is op 2 december uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw in Nederland tijdens het jaarlijkse Opzij Top 100-event, waarin invloedrijke vrouwen in tien verschillende categorieën worden verkozen.

lees meer

Geen brancard, maar stoel op Spoedeisende Hulp HAN-studenten onderzoeken gebruik behandelstoel voor opname

3 december 2019

Patiënten die in het Radboudumc worden opgenomen op de Spoedeisende Hulp krijgen tijdelijk - waar mogelijk - de keuze tussen behandelstoel of reguliere brancard.

lees meer

Community Psoriasis live

3 december 2019

Op 1 december is de online community Psoriasis live gegaan. In deze community kunnen kinderen, jongeren en jongvolwassenen met psoriasis en hun ouders met elkaar in contact komen.

lees meer