Nieuws Ruim twee en half miljoen voor kankeronderzoek in Nijmegen
2 juli 2019

KWF Kankerbestrijding kent ruim 2,6 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in het Radboudumc. Met dat bedrag kunnen vijf verschillende projecten van start gaan: van immuuntherapie tot erfelijkheid en van longkanker tot eierstokkanker. KWF kent in totaal 25,5 miljoen euro toe aan vijftig nieuwe onderzoeken in zestien verschillende instituten.

Optimale combinatie van bestraling en immunotherapie
Immuuntherapie is een relatief nieuwe kankerbehandeling waarbij het eigen afweersysteem wordt versterkt om kankercellen aan te vallen. Sinds kort is bekend dat patiënten die zijn bestraald, beter reageren op immunotherapie. Er is echter nog veel onduidelijk over hoe deze behandelingen het beste gecombineerd kunnen worden en voor welke patiënten. Hoogleraar moleculaire immunologie Gosse Adema wil dat graag verder onderzoeken. In zijn KWF-project zoomt hij in op moleculaire processen die actief worden onder invloed van bestraling en de wijze waarop dit vervolgens een reactie van het afweersysteem stimuleert.
 
Nieuw licht op erfelijkheid
Kanker kan een erfelijke oorzaak hebben. Omdat nog lang niet alle erfelijke oorzaken van kanker zijn ontdekt, worden de meeste patiënten met een erfelijke aanleg nog niet als zodanig herkend. Genetisch onderzoeker Richarda de Voer gaat in haar KWF-project DNA analyseren van een grote groep patiënten die vaker dan een keer kanker kregen op jonge leeftijd. Zowel de frequentie als de leeftijd kunnen wijzen op een erfelijke aanleg. In het DNA van hun tumoren speurt De Voer naar overeenkomstige patronen. De kennis die dat oplevert kan bijdragen aan een eerdere opsporing van kanker, een betere behandeling en het voorkomen van kanker bij familieleden.
Het KWF honoreerde ook projecten van Chella van der Post, Anne Speckens en Jolanda de Vries. Daarnaast was er een Young Investor grant voor Erik Aarntzen.
 
Meer vormen beter behandelbaar
KWF-directeur Fred Falkenburg heeft hoge verwachtingen van de nieuwe onderzoeksprojecten: “KWF wil dat meer vormen van kanker beter behandelbaar worden. De toegekende onderzoeken hebben de potentie om niet alleen de kansen te verbeteren voor de meest voorkomende tumorsoorten maar ook voor zeldzame tumoren. Dat is mogelijk dankzij onze donateurs.”
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
Over KWF Kankerbestrijding
Kanker raakt ons allemaal: vrienden, families, organisaties – eigenlijk de hele samenleving. Eén op de drie Nederlanders krijgt in zijn of haar leven de diagnose kanker. Dat zijn ruim 100.000 mensen per jaar. De afgelopen decennia zijn er al belangrijke stappen gezet. In 1949, het jaar dat KWF is opgericht, was de vijfjaarsoverleving van mensen met kanker 25 procent. Na 70 jaar onderzoeken, kennis delen, campagne voeren en collecteren is dat percentage gestegen naar 64 procent.
Elk projectvoorstel dat KWF ontvangt doorloopt een zorgvuldig beoordelingsproces. Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de patiënt en maatschappij. Ervaringsdeskundigen zijn onmisbaar om de onderzoeksvoorstellen vanuit patiëntperspectief te beoordelen. KWF blijft nauw betrokken bij de onderzoeken en begeleidt projectleiders bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én mensen die met kanker te maken hebben vooruit.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Mutaties in het SPOP gen veroorzaken twee verschillende syndromen met verstandelijke beperking Onderzoekers Radboudumc vinden gen met twee gezichten

28 februari 2020

Na een jarenlange medische speurtocht hebben onderzoekers van het Radboudumc en hun Zwitserse collega’s de oorzaak gevonden van twee zeldzame aandoeningen die een verstandelijke beperking met bijzondere gelaatskenmerken veroorzaakt.

lees meer

Coronavirus maatregelen Radboudumc

27 februari 2020

Het Radboudumc is goed voorbereid op patiënten met het nieuwe coronavirus (COVD-19). We hebben alle protocollen klaar mochten mensen met een verdenking op besmetting zich aandienen.

lees meer

Arnt Schellekens benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie

26 februari 2020

Arnt Schellekens is met ingang van 1 januari 2020 benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie aan het Radboudumc.

lees meer

ImmUniverse wil meer individuele en ziekteoverstijgende aanpak immuun-gemedieerde ontstekingsziekten Europees project speurt naar gemeenschappelijke biomarkers voor colitis ulcerosa en atopische dermatitis

25 februari 2020

Het Radboudumc gaat met 25 Europese partners de onderliggende ziektemechanismen van Colitis ulcerosa en Atopische dermatitis onderzoeken om de diagnose en behandeling van patiënten met deze aandoeningen te verbeteren.

lees meer

Jurgen Fütterer benoemd tot hoogleraar Beeldgestuurde Oncologische Interventies

25 februari 2020

Jurgen Fütterer is met ingang van 1 december 2019 benoemd tot hoogleraar Beeldgestuurde Oncologische Interventies aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij is expert op het gebied van beeldvormingstechnieken bij kanker, beeldgestuurde interventies en robotica.

lees meer