Nieuws Werken aan innovatieve stents
27 november 2019

Marja Bulte-ter Meer promoveert 27 november op innovaties aan de stent. Stents zijn metalen buisvormige structuurtjes die in bloedvaten geplaatst kunnen worden om ze open te houden. Dankzij Marja kunnen ze nu ook een rol spelen in de werking van medicijnen.

Het promotieonderzoek van Marja Bulte-ter Meer van de afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde heeft een aantal mogelijk verbeteringen aan de stent onderzocht. Stents, dunne metalen buisjes, worden veelvuldig toegepast om bloedvaten open te houden. Maar bij het plaatsen beschadigt vaak de bekleding van het bloedvat een beetje, het zogeheten endotheel. Als het endotheel eraf geschraapt wordt kan dit ervoor zorgen dat onderliggende spiercellen ongecontroleerd gaan groeien en zo alsnog het vat afsluiten.

Om dit te voorkomen onderzocht Bulte-ter Meer onder andere of het zin had om een stent met groeven erin te gebruiken. In die groeven kunnen dan veel patiënteigen endotheelcellen uit bloedvaten geplaatst worden, wat misschien helpt bij het genezen van de beschadiging van het endotheel. Maar ook op de huidige stents werden deze cellen al geplakt voor het inbrengen, en de studie liet zien dat een groeve vooralsnog geen beter resultaat opleverde dan de bestaande techniek.

Lokale medicijnwerking

Bulte-ter Meer deed echter ook onderzoek aan een speciale coating van de stents. Deze coating bevat een enzym, dat heel specifiek een bepaald stukje van een molecuul af kan knippen. Zo’n molecuul, bijvoorbeeld een medicijn zoals een antibioticum of pijnstiller, is dan inert tot het enzym dat staartje eraf knipt. Dan pas krijgt het zijn werkzame vorm en kan het aan de slag. Deze vorm van medicatie heet ‘pro-drugs’, en kan besparing opleveren in de dosis, omdat een medicijn dus alleen heel lokaal wordt geactiveerd: alleen waar de stent zit. De toepassing van pro-drugs op deze manier heeft veel potentie. Zo kan het na het plaatsen van de stent bijvoorbeeld zorgen voor lokale vorming van bloedverdunners, of heel lokaal antibiotica laten ontstaan.

Een verrassende en toevallige bevinding van Bulte-ter Meer was dat ook ijzer deze knippende werking kan hebben als het op een stent zit, en dus misschien ook gebruikt kan worden in de toepassing van pro-drugs. Omdat er nog niets bekend was over deze eigenschap van ijzer gaat Bulte-ter Meer hier nu tijdens haar postdoc meer onderzoek aan doen. Haar hoop is dat ze de reden voor die eigenschap kan ontrafelen, en vervolgens kan beteugelen zodat het dezelfde specifieke toepassing kan krijgen als de coating met enzymen.

De afbeelding hieronder, uit het onderzoek van Marja Bulte-ter Meer, is een sterk uitvergrote foto van een stent, waarbij de erop aangebrachte endotheelcellen rood oplichten. 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Radboudumc en Voeding Leeft willen met nieuwe leefstijlbehandeling kankerprognose verbeteren

3 juli 2020

Radboudumc, Voeding Leeft en de Vereniging Arts en Leefstijl slaan de handen ineen om een leefstijlbehandeling te ontwikkelen voor de groeiende groep kankerpatiënten.

lees meer

Carolijn Ploem per 1 oktober 2020 lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc

3 juli 2020

Drs. Carolijn J. Ploem is door het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit met ingang van 1 oktober 2020 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Zij krijgt de portefeuille Organisatie van Zorg & Human Resources.

lees meer

Radboudumc-artsen naar Suriname voor COVID-hulp

3 juli 2020

Vandaag vertrekt vanaf Schiphol een landelijk team van COVID-deskundigen naar Suriname om ondersteuning te bieden bij de COVID-zorg aldaar. Het Radboudumc coördineert deze hulpactie en biedt terplekke ook hulp en expertise met de inzet van onder meer infectiologen.

lees meer

Herma Renkema benoemd tot Chief Early Development Officer bij Khondrion

3 juli 2020

Khondrion, een spin-off van het Radboudumc, heeft Herma Renkema per 1 juli 2020 benoemd tot Chief Early Development Officer. Ze zal zich sterk richten op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor mitochondriële ziekten.

lees meer

Nieuwe donorwet van kracht per 1 juli Wat is de impact van deze wet? En wat zijn de grootste misverstanden hierover?

2 juli 2020

Per 1 juli 2020 geldt in Nederland een nieuwe donorwet. Orgaandonatie--coördinator Willem Hordijk licht de impact van de wijziging toe, en neuroloog-intensivist Farid Abdo bespreekt de 5 grootste misverstanden over deze nieuwe wet.

lees meer

Lancering boek over gepersonaliseerde zorg, met medewerking van Radboudumc-experts Hoogleraar en hoofd IC Hans van der Hoeven: ‘Een must-read voor alle zorgverleners, in de breedste zin des woords’

30 juni 2020

In het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ staan 14 praktijkvoorbeelden, die onder meer zijn geschreven door experts uit het Radboudumc. Wat kan waardegedreven zorg voor de praktijk opleveren, voor de patiënt én de zorgverlener?

lees meer