Nieuws Campus Nijmegen wordt autoluw en groener
13 oktober 2020

Het autoverkeer van en naar campus Heyendaal (waaronder het Radboudumc) moet de komende jaren met 20 procent afnemen. Ook komt er meer ruimte voor groen. Hiermee willen de campusinstellingen, in samenwerking met de overheid en vervoerders, ervoor zorgen dat de campus duurzaam bereikbaar blijft en de verkeersveiligheid verbetert.

In gesprek met de buurt

Binnenkort wordt gestart met de voorbereidingen voor een groene, autoluwe campus waar voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer de boventoon voeren en het gehele gebied schoner en veiliger wordt. Hiervoor gaan de onderwijsinstellingen op de campus, het Radboudumc en de gemeente Nijmegen de komende maanden met buurtbewoners en omgeving in gesprek over de plannen, om input te verkrijgen over wat de buurt belangrijk vindt bij de uitwerking ervan.

CO2 neutraal

Het streven is dat de verkeersstromen op de campus in 2030 CO2 neutraal zijn. Fietsen, lopen en gebruik van het openbaar vervoer is straks de norm. Eén van de manieren om dit te bereiken is de verbetering van het drukke station Heyendaal waar de komende jaren zo’n 13 miljoen euro wordt geïnvesteerd in onder meer ruimere perrons. Maar ook door snelle en veilige verbindingen voor de fiets en het openbaar vervoer met de campus.

Verkeersknelpunten en mobiliteitsbeleid

De campus is een groot verkeersknooppunt in Nijmegen. Er reizen dagelijks 50.000 studenten, 17.000 medewerkers en 5.000 patiënten van en naar de campus. Dat is een enorme verkeersdrukte en belasting op het wegennetwerk en de parkeergelegenheden. Dat moet anders. Minder autoverkeer, minder vrachtverkeer, minder CO2-uitstoot en meer groen. De ambities voor mobiliteit op de campus zijn vastgelegd in het meerjarenprogramma Duurzaam Bereikbaar Heyendaal 2019-2023, dat binnen een groot samenwerkingsverband* tot stand is gekomen. 

Het meer uit elkaar trekken van die stromen is van groot belang voor de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van Heyendaal, maar ook voor het verkeer in de stad. Om de druk op de bestaande routes te verminderen, hebben de universiteit,  de hogeschool en het ROC al eerder de aanvangstijden voor studenten en medewerkers op elkaar afgestemd waardoor niet iedereen tegelijk op pad hoeft. Daar komt nu extra mobiliteitsbeleid van de campusinstellingen bij, in combinatie met fysieke maatregelen op drukke locaties die al langer in beeld zijn om aan te pakken.

Voor meer informatie over de samenwerking en de voornemens zie Duurzaam Bereikbaar Heijendaal.


*Radboud Universiteit, Radboudumc, HAN, ROC Nijmegen, studentenvakbond AKKU, gemeente Nijmegen, provincie Gelderland, provincie Limburg, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat,  Arriva, Breng en NS

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email

Meer nieuws


Eerste vrijwilligers gevaccineerd in Radboudumc met nieuw Nijmeegs malariavaccin

18 mei 2021

Een nieuw vaccin tegen malaria, grotendeels ontwikkeld in Nijmegen, wordt vandaag voor het eerst getest bij vrijwilligers in het Radboudumc.

lees meer

Gaatjes vullen met handinstrumenten niet slechter dan boren

18 mei 2021

Een kies met een gaatje, met de hand schoongemaakt en gevuld met een biologisch vulmiddel, doet niet onder voor een kies waarvan het gaatje is uitgeboord en voorzien van een conventionele vulling.

lees meer

Actie nodig om toename hart- en vaatziekten bij vrouwen wereldwijd terug te dringen in 2030

17 mei 2021

Oproep van 17 cardiologen vanuit The Lancet Women and Cardiovascular Disease Commission

lees meer

Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer