Nieuws Coolvid onderzoek van start

23 april 2020

Heeft zorgpersoneel dat beschermende kleding draagt tegen het coronavirus en het daardoor mogelijk te heet krijgt, baat bij hulpmiddelen zoals koelvesten? Dat gaat het Radboudumc samen met TNO onderzoeken in het Coolvid onderzoek (onderdeel project Medical Heat Stress). ZonMw kent hiervoor een subsidie van 50.000 euro toe.

Door de hoge besmettelijkheid van COVID-19 moet zorgpersoneel werken in beschermende maar niet of nauwelijks ventilerende kleding. Goed beschermende kleding is essentieel bij hun werk, maar wat als deze kleding tijdens een zware dag zorgt voor verminderd comfort? Vooral een hogere lichaamstemperatuur kan tot problemen leiden.

Medical Heat Stress

In het project Medical Heat Stress onderzoeken TNO, als onderdeel van haar brains4corona-programma, en het Radboudumc, voortbouwend op hun project Thermo Tokyo, of het zorgpersoneel baat heeft bij hulpmiddelen zoals koelvesten. Daarnaast wordt medisch personeel en het medisch management ondersteund in ‘best-practices’ om een optimale werkomgeving in te richten ter voorkoming van oververhitting (heat stress).

Belangstelling andere ziekenhuizen

Inmiddels hebben verschillende andere ziekenhuizen belangstelling getoond om deel te nemen aan het project. Daarmee kan dit project positieve impact hebben op de werkomstandigheden van de zorgverleners in het Radboudumc, maar ook daarbuiten. Om de kennis die is opgedaan binnen het Thermo Tokyo-project in te zetten in de gezondheidszorg, kent ZonMw een extra impuls van 50.000 euro toe. Het onderzoek is inmiddels gestart.
 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet