Nieuws Coolvid onderzoek van start
23 april 2020

Heeft zorgpersoneel dat beschermende kleding draagt tegen het coronavirus en het daardoor mogelijk te heet krijgt, baat bij hulpmiddelen zoals koelvesten? Dat gaat het Radboudumc samen met TNO onderzoeken in het Coolvid onderzoek (onderdeel project Medical Heat Stress). ZonMw kent hiervoor een subsidie van 50.000 euro toe.

Door de hoge besmettelijkheid van COVID-19 moet zorgpersoneel werken in beschermende maar niet of nauwelijks ventilerende kleding. Goed beschermende kleding is essentieel bij hun werk, maar wat als deze kleding tijdens een zware dag zorgt voor verminderd comfort? Vooral een hogere lichaamstemperatuur kan tot problemen leiden.

Medical Heat Stress

In het project Medical Heat Stress onderzoeken TNO, als onderdeel van haar brains4corona-programma, en het Radboudumc, voortbouwend op hun project Thermo Tokyo, of het zorgpersoneel baat heeft bij hulpmiddelen zoals koelvesten. Daarnaast wordt medisch personeel en het medisch management ondersteund in ‘best-practices’ om een optimale werkomgeving in te richten ter voorkoming van oververhitting (heat stress).

Belangstelling andere ziekenhuizen

Inmiddels hebben verschillende andere ziekenhuizen belangstelling getoond om deel te nemen aan het project. Daarmee kan dit project positieve impact hebben op de werkomstandigheden van de zorgverleners in het Radboudumc, maar ook daarbuiten. Om de kennis die is opgedaan binnen het Thermo Tokyo-project in te zetten in de gezondheidszorg, kent ZonMw een extra impuls van 50.000 euro toe. Het onderzoek is inmiddels gestart.
 

Meer nieuws


Bijna 2 miljoen euro subsidie voor snellere MRI-scan met artificial intelligence

15 juni 2021

Radioloog en onderzoeker Derya Yakar van het UMCG gaat onderzoek doen naar het verkorten van de duur van MRI-scans bij verdenking op prostaatkanker in samenwerking met onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit Twente

lees meer

Microbioom draagt mogelijk bij aan meer ziekte bij minderheidsgroepen Relatie tussen darmmicrobioom en gezondheid is meer dan onderbuikgevoel

15 juni 2021

Verschillen in de socio-economische achtergrond en het leefmilieu van mensen kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke kansen op een goede gezondheid.

lees meer

Coronavaccinatie bijschrijven in gele vaccinatieboekje

14 juni 2021

Bent u als patiënt uit de medische hoogrisicogroep in het Radboudumc gevaccineerd tegen corona? Dan kunt u, als u dat wil, in het Radboudumc deze vaccinatie bij laten schrijven in het gele vaccinatieboekje. Dit kan alleen op vertoon van de registratiekaart die bij de vaccinatie is uitgereikt.

lees meer

Levens redden met een pompje in het hart

11 juni 2021

Minder orgaanschade en een grotere kans op overleven na een hartinfarct. Dat is de inzet van startup CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc.

lees meer

Nieuw ultrahoogveld-MRI-systeem beschikbaar voor Radboudumc en universiteit

10 juni 2021

Het Erwin L. Hahn Institute (ELH) in Essen heeft een nieuw MRI-systeem aangeschaft. Het Radboudumc en de universiteit, partners in het ELH, kunnen met dit nieuwe apparaat nog gedetailleerder opnames maken, waardoor ook weer meer mogelijkheden voor onderzoek ontstaan.

lees meer