Nieuws Coolvid onderzoek van start
23 april 2020

Heeft zorgpersoneel dat beschermende kleding draagt tegen het coronavirus en het daardoor mogelijk te heet krijgt, baat bij hulpmiddelen zoals koelvesten? Dat gaat het Radboudumc samen met TNO onderzoeken in het Coolvid onderzoek (onderdeel project Medical Heat Stress). ZonMw kent hiervoor een subsidie van 50.000 euro toe.

Door de hoge besmettelijkheid van COVID-19 moet zorgpersoneel werken in beschermende maar niet of nauwelijks ventilerende kleding. Goed beschermende kleding is essentieel bij hun werk, maar wat als deze kleding tijdens een zware dag zorgt voor verminderd comfort? Vooral een hogere lichaamstemperatuur kan tot problemen leiden.

Medical Heat Stress

In het project Medical Heat Stress onderzoeken TNO, als onderdeel van haar brains4corona-programma, en het Radboudumc, voortbouwend op hun project Thermo Tokyo, of het zorgpersoneel baat heeft bij hulpmiddelen zoals koelvesten. Daarnaast wordt medisch personeel en het medisch management ondersteund in ‘best-practices’ om een optimale werkomgeving in te richten ter voorkoming van oververhitting (heat stress).

Belangstelling andere ziekenhuizen

Inmiddels hebben verschillende andere ziekenhuizen belangstelling getoond om deel te nemen aan het project. Daarmee kan dit project positieve impact hebben op de werkomstandigheden van de zorgverleners in het Radboudumc, maar ook daarbuiten. Om de kennis die is opgedaan binnen het Thermo Tokyo-project in te zetten in de gezondheidszorg, kent ZonMw een extra impuls van 50.000 euro toe. Het onderzoek is inmiddels gestart.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Magnesium lijkt vaatverkalking bij nierfalen te remmen Eindelijk effectief middel tegen verkalking van vaten?

18 september 2020

Magnesium voorkomt vaatverkalking in cellen, muizen en zeer waarschijnlijk ook in mensen. Onderzoek bij patiënten met chronisch nierfalen zal die vraag definitief gaan beantwoorden. Fysioloog Anique ter Braake promoveert 18 september op het magnesiumonderzoek,

lees meer

Annette Schenck benoemd tot hoogleraar op de afdeling Genetica

16 september 2020

Annette Schenck is met ingang van 1 augustus benoemd tot hoogleraar Translational Genomics of Neurodevelopmental Disorders.

lees meer

Promotie leidt tot nieuwe techniek om vaatontwikkeling te volgen

16 september 2020

Verder onderzoek moet uitwijzen hoe de kliniek hiervan kan profiteren

lees meer

Tjitske Kleefstra benoemd tot bijzonder hoogleraar aan het Radboudumc

15 september 2020

Tjitske Kleefstra is per 1 september 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar aan het Radboudumc met als leeropdracht Klinische genetica en psychopathologie van zeldzame syndromen.

lees meer