Nieuws Griepprik leidt mogelijk tot betere bescherming tegen COVID19
28 oktober 2020

Onderzoekers van het Radboudumc hebben aangetoond dat een griepvaccinatie de immuunreactie tegen het nieuwe SARS-CoV-2 coronavirus versterkt. Dit kan mogelijk leiden tot een betere bescherming tegen een COVID-19-infectie. Ze laten zien dat ziekenhuispersoneel dat in de winter 2019-2020 een griepprik kreeg minder vaak geïnfecteerd bleek met het coronavirus.

De studie is in afwachting van peerreview gepubliceerd op MedRxiv.

Elk jaar veroorzaakt de griep wereldwijd 290.000 tot 650.000 sterfgevallen en wordt een grote groep mensen die een verhoogd risico lopen op een griepinfectie uitgenodigd om de griepprik te halen. Ook zorgpersoneel krijgt een uitnodiging voor het vaccin tegen griep (influenza), belangrijk voor zowel henzelf als hun patiënten.

Griepvaccin zorgt voor getrainde immuniteitsreactie

In de studie is naar twee zaken gekeken. Allereerst is in een labmodel aangetoond dat het griepvaccin van de vorige winter leidt tot een verbeterde immuunreactie tegen het nieuwe SARS-CoV-2 coronavirus in cellen van gezonde individuen: een zogenaamde ‘getrainde immuniteitsreactie’. Hiervan is in eerdere studies aangetoond dat het een brede bescherming tegen infecties kan veroorzaken.

Ten tweede is gekeken naar het aantal COVID-19-infecties onder zorgpersoneel, waarbij onderscheid is gemaakt tussen groepen die wel en die niet met het vaccin tegen griep waren gevaccineerd in het najaar van 2019. Uit de analyse bleek dat zorgpersoneel dat wel gevaccineerd was met het griepvaccin minder vaak een COVID-19-infectie opliep: het aantal COVID-19-infecties was 39% lager in de gevaccineerde groep.

Gevaccineerd personeel minder vaak besmet met COVID-19

Deze gegevens pleiten, net als enkele recente andere rapporten, voor een mogelijk gunstig effect van griepvaccinatie tegen griep en tegen COVID-19. Dit betekent dat het griepvaccin komende winter gedeeltelijke bescherming zou kunnen bieden tegen beide infecties.

Hoogleraar experimentele geneeskunde Mihai Netea: “We vonden het belangrijk om deze resultaten nu al te publiceren, omdat de griepprik de komende tijd voor een grote groep mensen beschikbaar wordt gesteld. Naast bescherming tegen griep zou het vaccin gunstige effecten kunnen hebben tegen het nieuwe coronavirus.”

Meer nieuws


Eerste vrijwilligers gevaccineerd in Radboudumc met nieuw Nijmeegs malariavaccin

18 mei 2021

Een nieuw vaccin tegen malaria, grotendeels ontwikkeld in Nijmegen, wordt vandaag voor het eerst getest bij vrijwilligers in het Radboudumc.

lees meer

Gaatjes vullen met handinstrumenten niet slechter dan boren

18 mei 2021

Een kies met een gaatje, met de hand schoongemaakt en gevuld met een biologisch vulmiddel, doet niet onder voor een kies waarvan het gaatje is uitgeboord en voorzien van een conventionele vulling.

lees meer

Actie nodig om toename hart- en vaatziekten bij vrouwen wereldwijd terug te dringen in 2030

17 mei 2021

Oproep van 17 cardiologen vanuit The Lancet Women and Cardiovascular Disease Commission

lees meer

Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer