Nieuws Griepprik leidt mogelijk tot betere bescherming tegen COVID19
28 oktober 2020

Onderzoekers van het Radboudumc hebben aangetoond dat een griepvaccinatie de immuunreactie tegen het nieuwe SARS-CoV-2 coronavirus versterkt. Dit kan mogelijk leiden tot een betere bescherming tegen een COVID-19-infectie. Ze laten zien dat ziekenhuispersoneel dat in de winter 2019-2020 een griepprik kreeg minder vaak geïnfecteerd bleek met het coronavirus.

De studie is in afwachting van peerreview gepubliceerd op MedRxiv.

Elk jaar veroorzaakt de griep wereldwijd 290.000 tot 650.000 sterfgevallen en wordt een grote groep mensen die een verhoogd risico lopen op een griepinfectie uitgenodigd om de griepprik te halen. Ook zorgpersoneel krijgt een uitnodiging voor het vaccin tegen griep (influenza), belangrijk voor zowel henzelf als hun patiënten.

Griepvaccin zorgt voor getrainde immuniteitsreactie

In de studie is naar twee zaken gekeken. Allereerst is in een labmodel aangetoond dat het griepvaccin van de vorige winter leidt tot een verbeterde immuunreactie tegen het nieuwe SARS-CoV-2 coronavirus in cellen van gezonde individuen: een zogenaamde ‘getrainde immuniteitsreactie’. Hiervan is in eerdere studies aangetoond dat het een brede bescherming tegen infecties kan veroorzaken.

Ten tweede is gekeken naar het aantal COVID-19-infecties onder zorgpersoneel, waarbij onderscheid is gemaakt tussen groepen die wel en die niet met het vaccin tegen griep waren gevaccineerd in het najaar van 2019. Uit de analyse bleek dat zorgpersoneel dat wel gevaccineerd was met het griepvaccin minder vaak een COVID-19-infectie opliep: het aantal COVID-19-infecties was 39% lager in de gevaccineerde groep.

Gevaccineerd personeel minder vaak besmet met COVID-19

Deze gegevens pleiten, net als enkele recente andere rapporten, voor een mogelijk gunstig effect van griepvaccinatie tegen griep en tegen COVID-19. Dit betekent dat het griepvaccin komende winter gedeeltelijke bescherming zou kunnen bieden tegen beide infecties.

Hoogleraar experimentele geneeskunde Mihai Netea: “We vonden het belangrijk om deze resultaten nu al te publiceren, omdat de griepprik de komende tijd voor een grote groep mensen beschikbaar wordt gesteld. Naast bescherming tegen griep zou het vaccin gunstige effecten kunnen hebben tegen het nieuwe coronavirus.”

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer