Nieuws Griepprik leidt mogelijk tot betere bescherming tegen COVID19
28 oktober 2020

Onderzoekers van het Radboudumc hebben aangetoond dat een griepvaccinatie de immuunreactie tegen het nieuwe SARS-CoV-2 coronavirus versterkt. Dit kan mogelijk leiden tot een betere bescherming tegen een COVID-19-infectie. Ze laten zien dat ziekenhuispersoneel dat in de winter 2019-2020 een griepprik kreeg minder vaak geïnfecteerd bleek met het coronavirus.

De studie is in afwachting van peerreview gepubliceerd op MedRxiv.

Elk jaar veroorzaakt de griep wereldwijd 290.000 tot 650.000 sterfgevallen en wordt een grote groep mensen die een verhoogd risico lopen op een griepinfectie uitgenodigd om de griepprik te halen. Ook zorgpersoneel krijgt een uitnodiging voor het vaccin tegen griep (influenza), belangrijk voor zowel henzelf als hun pati├źnten.

Griepvaccin zorgt voor getrainde immuniteitsreactie

In de studie is naar twee zaken gekeken. Allereerst is in een labmodel aangetoond dat het griepvaccin van de vorige winter leidt tot een verbeterde immuunreactie tegen het nieuwe SARS-CoV-2 coronavirus in cellen van gezonde individuen: een zogenaamde ‘getrainde immuniteitsreactie’. Hiervan is in eerdere studies aangetoond dat het een brede bescherming tegen infecties kan veroorzaken.

Ten tweede is gekeken naar het aantal COVID-19-infecties onder zorgpersoneel, waarbij onderscheid is gemaakt tussen groepen die wel en die niet met het vaccin tegen griep waren gevaccineerd in het najaar van 2019. Uit de analyse bleek dat zorgpersoneel dat wel gevaccineerd was met het griepvaccin minder vaak een COVID-19-infectie opliep: het aantal COVID-19-infecties was 39% lager in de gevaccineerde groep.

Gevaccineerd personeel minder vaak besmet met COVID-19

Deze gegevens pleiten, net als enkele recente andere rapporten, voor een mogelijk gunstig effect van griepvaccinatie tegen griep en tegen COVID-19. Dit betekent dat het griepvaccin komende winter gedeeltelijke bescherming zou kunnen bieden tegen beide infecties.

Hoogleraar experimentele geneeskunde Mihai Netea: “We vonden het belangrijk om deze resultaten nu al te publiceren, omdat de griepprik de komende tijd voor een grote groep mensen beschikbaar wordt gesteld. Naast bescherming tegen griep zou het vaccin gunstige effecten kunnen hebben tegen het nieuwe coronavirus.”

Meer nieuws


Medici op straat: Ook Nijmeegse artsen en verpleegkundigen de straat op

1 december 2021

In Rotterdam en Utrecht deden ze het al. Het afgelopen weekend zijn ook Nijmeegse artsen de straat op gegaan. Niet om mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren, maar om het gesprek met hen aan te gaan en hen goed te informeren.

lees meer

T-Guard kan immuunsysteem resetten

1 december 2021

Al 20 jaar werkt het Nijmeegse Xenikos, een spin-off van het Radboudumc, aan een middel dat het afweersysteem kan resetten.

lees meer

Samenwerking Nederland en Scandinavië in precisiegeneeskunde bij kanker

26 november 2021

De Scandinavische landen gaan in samenwerking met Nederlandse centra vergelijkbare klinische studies opzetten als de pionierende Nederlandse DRUP-studie

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet