Nieuws Jorik Nonnekes ontvangt KNAW Early Career Award
10 november 2020

Jorik Nonnekes, revalidatiearts in het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek, is een van de twaalf jonge onderzoekers die een KNAW Early Career Award hebben ontvangen. De prijs is voor onderzoekers die aan het begin van hun carrière staan en vernieuwende, originele onderzoeksideeën hebben. De uitreiking van de KNAW Early Career Award vindt plaats op 15 februari 2021.

 

Jorik Nonnekes onderzoekt de diagnostiek en persoonsgerichte behandeling van complexe neurologische loopstoornissen. Hij slaat daarbij een brug tussen (fundamenteel) wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse klinische praktijk, en werkt op het grensvlak van diverse disciplines en vakgebieden. Zijn werk resulteerde in nieuwe behandelregels voor bevriezen van lopen bij Parkinson en loopstoornissen na een beroerte. Daarnaast heeft hij een nieuwe benadering ontwikkeld voor de interpretatie van loopstoornissen. Deze methodes worden internationaal al veel gebruikt in de dagelijkse praktijk, en vormen de basis voor toekomstig onderzoek.

 

Vernieuwende ideeën

Nonnekes lanceert vernieuwende onderzoeksideeën en past hierbij ook originele methodes toe. Op basis van historische filmbeelden kwam hij bijvoorbeeld op het idee dat het medicijn levodopa misschien bijdraagt aan het bevriezen van lopen bij Parkinson. Om dit idee te testen heeft hij een onderzoekslijnopgezet  met het Kilimanjaro Christina Medical Centre in Moshi, Tanzania. Daarnaast gebruikt hij ook technologische innovaties in zijn werk. Met het Medisch Spectrum Twente heeft hij bijvoorbeeld vibrerende sokken ontwikkeld om het lopen bij de ziekte van Parkinson te verbeteren.

 

Loopstoornissen compenseren

Nonnekes werkt intensief samen met patiënten. Hij publiceerde bijvoorbeeld een overzicht van door mensen met Parkinson ontdekte compensatiestrategieen voor loopstoornissen. Momenteel werkt hij aan een online platform over compensatiestrategieën voor loopstoornissen bij Parkinson. Daar kunnen mensen met Parkinson en zorgverleners de beschikbare strategieën bekijken, maar er ook nieuwe aan toevoegen.

Onderzoeksresultaten past Nonnekes direct toe in de scholing van (para)-medici via ParkinsonNet, een nationaal netwerk van zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg van mensen met Parkinson.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Eerste vrijwilligers gevaccineerd in Radboudumc met nieuw Nijmeegs malariavaccin

18 mei 2021

Een nieuw vaccin tegen malaria, grotendeels ontwikkeld in Nijmegen, wordt vandaag voor het eerst getest bij vrijwilligers in het Radboudumc.

lees meer

Gaatjes vullen met handinstrumenten niet slechter dan boren

18 mei 2021

Een kies met een gaatje, met de hand schoongemaakt en gevuld met een biologisch vulmiddel, doet niet onder voor een kies waarvan het gaatje is uitgeboord en voorzien van een conventionele vulling.

lees meer

Actie nodig om toename hart- en vaatziekten bij vrouwen wereldwijd terug te dringen in 2030

17 mei 2021

Oproep van 17 cardiologen vanuit The Lancet Women and Cardiovascular Disease Commission

lees meer

Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer