In de vijfde aflevering van de podcastserie 'AI for Life' aandacht voor het gebruik van ‘virtual agents’ om mensen te trainen en voor te bereiden op concrete werksituaties.
In deze vijfde aflevering staat het gebruik van "virtual agents" om mensen te trainen centraal. Een virtual agent is een software programma dat bepaalde ‘scripts’ gebruikt, waarmee mensen bijvoorbeeld bepaalde vaardigheden kunnen trainen. Steeds vaker wordt daarbij AI gebruikt, waardoor die ‘scripts’ soepeler en zo mogelijk ook steeds realistischer reageren in de trainingsmodule. Op die manier kunnenmensen worden voorbereid op werksituaties.
Virtueel en reëel
In deze aflevering bespreken Tibor Bosse (Radboud Universiteit), Romy Blankendaal (TNO) en Eric Jutten (The Simulation Crew) met moderator Martijn Kriens vragen als: wat is een virtual agent en hoe slim moet de virtual agent eigenlijk zijn om effectief te zijn? Is een virtuele training voldoende om aan de slag te gaan of hebben we ook andere (menselijke) feedback nodig om overtuigend te zijn? Binnen de Radboud Universiteit en het Radboudumc wordt hier onderzoek naar gedaan. Zo is bijvoorbeeld onderzocht of NS-medewerkers getraind kunnen worden met behulp van virtual agents en VR-brillen, onder andere gericht op een goede interactie met de klant. Beluister de podcast op Spotify: https://open.spotify.com/episode/1reqyMZFBtgaL65fyNNdOM?si=RnbCpyefQYiJcWMQvmQp1g
Platform
De podcast-serie AI for Life is een initiatief om experts van Radboud AI en andere kennisinstellingen in de regio Nijmegen die beroepsmatig sleutelen aan data en algoritmes een laagdrempelig platform te bieden. Ook innovatieve ondernemers die deze kennis en expertise omzetten in zinvolle producten en diensten voor de samenleving komen hier aan het woord. Hoe gebruiken ze AI, welke afwegingen maken ze? Zien ze kansen, belemmeringen, onvermoede vergezichten? De redactie achter de podcast-serie bestaat uit Martijn Kriens (Briskr.Validate!), Joey van Baarsel (Novio Tech Campus), Dirk van Schaijk (Economic Board), Pieter Lomans (Radboudumc) en Tibor Bosse (hoogleraar Communicatiewetenschap en Kunstmatige Intelligentie Radbouduniversiteit).
Meer nieuws

Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts
22 januari 2021De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.
lees meer
Nieuwste 3D technologie toegepast bij vaardigheidstraining Radboudumc Health Academy
22 januari 2021Verpleegkundigen oefenen na de training thuis of op de afdeling met 3D anatomische modellen, zodat ze zich sneller vertrouwd voelen om de zorg in de praktijk toe te passen.
lees meer
Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc
22 januari 2021Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is benoemd tot hoogleraar 'Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose'.
lees meer
Bestralings-boost verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker
21 januari 2021Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.
lees meer