Nieuws Radboudumc neemt robot in gebruik voor unieke toepassing
6 februari 2020

Op de afdeling Apotheek van het Radboudumc zijn het niet langer uitsluitend de apotheekmedewerkers die de zogenoemde elastomeerpompen klaarmaken voor gebruik, maar neemt een robot een deel van dit fysiek belastende werk nu van hen over. Elastomeerpompen zijn infuuspompen die patiënten thuis zelfstandig gebruiken om geneesmiddelen toe te dienen, zonder dat ze een elektronische infuuspomp nodig hebben. Dat maakt elastomeerpompen gebruikersvriendelijk en gewild. Maar het klaarmaken ervan is fysiek zwaar. Apotheekmedewerkers moeten de vloeistof onder tegendruk in het elastisch reservoir spuiten.

Meer vraag door groei thuisbehandelingen

“De trend dat patiënten zoveel mogelijk thuis hun behandeling krijgen in plaats van in het ziekenhuis, zal alleen maar doorzetten”, vertelt ziekenhuisapotheker Nicole Vink van het Radboudumc. “Tien jaar geleden bereidden we slechts enkele elastomeerpompen per dag, nu zijn het er al meer dan enige  honderdtallen per week en mijn verwachting is dat dit aantal nog verder zal stijgen. Met de hulp van de robot kunnen we dus meer thuisbehandelingen met geneesmiddelen mogelijk maken, zonder dat onze apotheekmedewerkers fysiek overbelast raken.”
De robot brengt geen arbeidsplaatsen in gevaar. Nicole Vink: “Voor het functioneren van de robot blijft mensenwerk noodzakelijk. De robot moet worden beladen, de producten moeten worden gewogen, van nummers worden voorzien en gescand. Allemaal mensenwerk. Maar doordat de robot het fysiek zware vulwerk overneemt, komt er wel ruimte om deze apotheekmedewerkers ook voor andere werkzaamheden in te zetten. En daar zijn we alleen maar blij mee, want apotheekmedewerkers zijn schaars op de arbeidsmarkt.”

Uniek in zijn soort

De robot op zichzelf is niet zo bijzonder, maar het werk dat hij in het Radboudumc verricht wel. Nicole Vink: “Op enkele plekken in Europa wordt deze robot gebruikt voor het voor toediening gereed maken  van cytostatica. Dat is ook vanuit arbo-oogpunt gezien gevaarlijk werk, maar technisch gezien minder uitdagend dan onze toepassing met de elastomeerpompen. Het vullen tegen de zwaartekracht in en de afmetingen van de elastomeerpompen maakt dat niet iedere robot dit kan uitvoeren. Nog nergens ter wereld worden elastomeerpompen met een robot gemaakt. We merken dan ook grote belangstelling van over de hele wereld. Uit alle windstreken willen collega-apothekers bij ons komen kijken.”

Lange voorbereidingstijd

De ingebruikname van de robot ging niet over één nacht ijs. Nicole Vink: “De robot is al in 2018 in het Radboudumc aangekomen. Maar dan is het geen kwestie van ‘stekker erin en werken maar’. Sinds 2018 zijn we bezig geweest met het valideren van het apparaat zelf en met de communicatie tussen de robot en onze ICT-systemen. Dat is nu allemaal gelukt en na uitgebreide tests zijn we er nu zeker van dat de robot op een goede en veilige manier ons werk kan overnemen.”
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Vaker complicaties bij nierpatiënten met COVID-19

11 augustus 2020

Nierdialyse- en niertransplantatiepatiënten die besmet raken met het coronavirus zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties en hebben een hogere kans op overlijden.

lees meer

Terug van vakantie of bezoek aan een gebied met code oranje of rood: aangescherpte maatregelen voor medewerkers, patiënten en bezoekers

10 augustus 2020

Tijdens de vakantieperiode kan het reisadvies in delen van een land wijzigen van code geel, naar oranje of zelfs rood. Om ook na deze periode de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen, voert het Radboudumc vanaf 10 augustus een aantal aangescherpte maatregelen door.

lees meer

BCG-vaccin is veilig en leidt niet tot een verhoogd risico op COVID-19-klachten

6 augustus 2020

Meer studies moeten uitwijzen of het generieke vaccin ook een positief effect kan hebben

lees meer

IC Café op 8 september voor corona-IC-patiënten en naasten Aandacht voor ervaringen tijdens en na de ziekte

5 augustus 2020

De coronacrisis heeft grote impact gemaakt op iedereen. Vooral voor degenen die met een corona-infectie op de intensive care hebben gelegen. Daarom is er op 8 september het eerste digitale IC Café voor corona-IC-patiënten en hun naasten.

lees meer

Ook na vijf jaar blijken bot-verankerde prothesen een goede ingreep

5 augustus 2020

Ondanks stomaproblemen een flinke verbetering in mobiliteit en kwaliteit van leven

lees meer

Slechtere prognose bloedkanker bij dubbele mutatie gen

5 augustus 2020

De rol van TP53 bij myelodysplastisch syndroom

lees meer