Nieuws Radboudumc ontvangt ministers van Volksgezondheid Hugo de Jonge en Jens Spahn
15 mei 2020

Het Radboudumc kreeg vrijdag 15 mei bezoek van de Nederlandse minister van Volksgezondheid en zijn Duitse collega Jens Spahn. Zij lieten zich bijpraten over verschillende lopende onderzoeken rondom het coronavirus. Volgens Hugo de Jonge belangrijk onderzoek waarvan de resultaten met veel belangstelling worden afgewacht.

Er waren presentaties over het onderzoek naar de effecten van het BCG-vaccin, van onder andere Mihai Netea en Simone Moorlag. Daarnaast vertelde Guillén Fernandez over het DynaMore project, waarbij, in grote internationale samenwerking, de psychologische gevolgen van de coronacrisis onderzocht worden.

Tijdens een rondleiding door het ziekenhuis kregen de bezoekers, onder wie ook voorzitter van de Gezondheidsraad Bart-Jan Kullberg, uitleg over de MuCo en InLoCo studie. Daarna praatte Hans van der Hoeven de groep bij over de situatie op de Intensive Care en was er ruimte voor Frank van de Veerdonk, Leo Joosten en Chantal Bleeker.

De ministers sloten af met een 1-op-1-gesprek in Huize Heyendael en een aantal interviews met journalisten, waarin Hugo de Jonge aangaf veel waarde te hechten aan de onderzoeken die worden uitgevoerd in het Radboudumc en de resultaten ervan met veel interesse af te wachten.

Op de foto: Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, Duitse ambassadeur Dirk Brengelmann, voorzitter Raad van Bestuur Bertine Lahuis, decaan Jan Smit en Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 2 Een vaccin gebaseerd op een verzwakte menselijke malariaparasiet

20 mei 2020

In een vernieuwende studie hebben Radboudumc en LUMC gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial laten zien dat het vaccin veilig is en een afweerreactie opwekt tegen een malaria-infectie.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 1 Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen.

20 mei 2020

Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen zorgt bij mensen voor een afname van 95% in infectie van de lever. Een internationale samenwerking publiceert de resultaten in Science Translational Medicine.

lees meer

Thuiswerkers bewegen veel minder door coronamaatregelen Minder woon-werkverkeer wordt niet gecompenseerd

19 mei 2020

Mensen die door de coronamaatregelen minder bewegen omdat ze thuiswerken en minder activiteiten buiten de deur hebben, compenseren deze afname in beweging niet of nauwelijks, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop.

lees meer

Onderzoek: Ruiken of je darmkanker hebt? Een elektrische neus analyseert je adem

19 mei 2020

Het elektronisch registreren en analyseren van bestanddelen van adem lijkt aan een opmars bezig. Maag-, darm-, en lever-arts Peter Siersema onderzoekt met collega’s of de e-Nose te gebruiken is voor diverse toepassingen.

lees meer

Ontstekingsremmer Anakinra lijkt ademhalingsfunctie te verbeteren in specifieke groep covid-19 patiënten

19 mei 2020

Een Grieks-Nijmeegs onderzoek naar het effect van anakinra bij 8 ernstig zieke covid-19 patiënten laat een verbetering van de ademhalingsfunctie zien. Ondanks de bemoedigende gegevens is het aantal patiënten in dit onderzoek nog te klein om harde conclusies te trekken.

lees meer