Nieuws Vier benoemingen Radboudumc-hoogleraren Academia Europaea
28 oktober 2020

Hoogleraren Iris Nagtegaal, Annette Schenck, Nico Sommerdijk en Baziel van Engelen zijn onlangs benoemd tot lid van de Academia Europaea, het Europese genootschap van wetenschappers die behoren tot de mondiale top. In de Academia Europaea zijn ruim tweeduizend wetenschappers uit Europa verzameld over de hele breedte van de wetenschap. Jaarlijks worden de meest aansprekende internationale kandidaten uitgekozen.

Prof. dr. Iris Nagtegaal, hoogleraar Gastrointestinale Pathologie

Het onderzoek van Iris Nagtegaal richt zich in hoofdzaak op colorectaal carcinoom (kanker in dikke darm en endeldarm), met specifieke aandacht voor de pathologie. Verschillende aspecten van de diagnostiek vormen haar belangrijkste aandachtsgebied, zoals bijzondere subtypes, beoordeling van kwaliteit van behandeling en stagering (verbreiding van een kwaadaardige ziekte in het lichaam). Daarnaast heeft  het voorspellen en beoordelen van therapieresponse, voor zowel radiotherapie als systemische behandeling haar belangstelling. Recent onderzoek is met name gericht op uitzaaiingen bij kanker.

Prof. dr. Annette Schenck, hoogleraar Translational Genomics of Neurodevelopmental disorders


Als hoogleraar brengt Annette Schenck fundamenteel en translationeel onderzoek samen op het gebied van ontwikkelingsstoornissen van het brein, waaronder verstandelijke beperkingen, autisme en ADHD. Haar werk is leidend in het gebruik van de fruitvlieg Drosophila als een zeer krachtig en kosteneffectief model om beter te begrijpen hoe vroeg optredende cognitieve hersenaandoeningen ontstaan – en hoe ze te behandelen. Begin 2020 ontving ze een NWO-ZonMW VICI-beurs, de meest prestigieuze persoonlijke carrièreprijs in Nederland.

Prof. dr. Nico Sommerdijk, hoogleraar Biochemie


Nico Sommerdijk is hoogleraar op de afdeling Biochemie, waar hij onderzoek doet naar het de moleculaire mechanismen van botvorming, waarbij hij gebruik maakt van geavanceerde elektronenmicroscopie. Hij richt zich vooral op de biochemie van collageen, het basismateriaal van bot. Hij bestudeert met name hoe dit eiwit samen met andere moleculen het proces van mineralisatie stuurt, waarmee gezond bot zijn bijzondere mechanische eigenschappen krijgt. Uiteindelijk hoopt hij deze fundamentele kennis te kunnen vertalen naar nieuwe behandelingen voor botgerelateerde aandoeningen. Nico Sommerdijk kreeg in 2018 een ERC Advanced grant, een grote persoonlijke beurs van de Europese Commissie.

Prof. dr. Baziel van Engelen, hoogleraar Neuromusculaire aandoeningen


Baziel van Engelen doet onderzoek naar neuromusculaire aandoeningen. Hij geeft leiding aan het NFU- en ERN-erkende Spierziekten Centrum Radboudumc, een samenwerking tussen (kinder)neurologen en (kinder)revalidatieartsen waar meer dan 2000 patiënten per jaar behandeld worden. Als neuroloog en filosoof staat hij voor multidisciplinaire samenwerking en teamscience. Dit heeft geleid tot een wereldwijde wetenschappelijke ranking in de top 3 voor een aantal veel voorkomende en ook zeldzame spierziekten. Baziel van Engelen is een gewaardeerd lid van diverse (inter)nationale wetenschappelijke adviesraden en beoordelingscommissies en was wetenschappelijk directeur van het Europese Neuromusculaire Centrum (ENMC). In 2017 ontving hij de Steinert Award, en in 2018 werd hij onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer

Een goed gesprek over de laatste levensfase loont

20 november 2020

Gesprekken over wat bewoners in verpleeghuizen nog willen of nodig hebben in hun laatste levensfase dragen bij aan kortere ziekenhuisopnames. Ook leiden deze gesprekken tot een hogere kwaliteit van leven in de laatste levensfase.

lees meer

Meer zeldzame ziektes opsporen door analyse in drie dimensies Gelderse en Europese bijdragen voor innovatief project Radboudumc, BioProdict en Vartion

19 november 2020

Met kunstmatige intelligentie, slimme rekenkracht en genetica meer diagnoses stellen bij patiënten met zeldzame ziektes. Dit innovatieve project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Gelderland met ruim een half miljoen euro.

lees meer